Back to top

Kiállítások utóélete - Zöldfelületek

Németországban 1970-ben rendezték meg az első tartományi kiállítást Észak-Rajna-Vesztfáliában. Később más szövetségi államok is követték ezt a példát, köztük Bajorország is. A kiállításokat évente mindig más helyszínen szervezik meg, ám közös jellemzőjük, hogy nagy területűek és a zöldfelület-rehabilitációhoz kapcsolódnak.

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Faápolók Egyesülete közös őszi tanulmányútján a magyar szakemberek több német városban láthattak olyan zöldfelületeket, melyek korábban tartományi kertészeti kiállításnak (Landesgartenschau, LGS) adtak helyet. Azok létrejöttében a tartományi vezetésnek, az önkormányzatnak és a helyi támogató szervezeteknek van kiemelkedő szerepük. A döntés megszületésétől a kiállítás megnyitásáig általában hat-nyolc év telik el.

Megvalósíthatósági tanulmányok, majd egy-két év alatt terv­pá­lyázatok, ötlettervek és kiviteli tervek készülnek.

A kivitelezésre 3-4 év áll rendelkezésre. A városvezetés általában rekultiválandó területeket, elhanyagolt városrészeket, egyéb fejlesztési célpontokat jelöl ki a kiállítás helyszínéül.

Eppingen óvárosát és környékét bekapcsolták a zöldhálózatba
Eppingen óvárosát és környékét bekapcsolták a zöldhálózatba
Fotó: Megyesi Éva/Herczegné Ghyczy Zsuzsanna

Fél évig tartanak a kiállítások, turisztikai látványosságként sok, akár több százezer vagy millió látogatót vonzanak a városokba. Épületek is megújulnak, közülük az ideigleneseket, kifejezetten a kiállításokhoz kapcsolódóakat később lebontják, de minden más ott marad és a település életének szerves része lesz. A kiállítások idején a terület csak belépővel látogatható, később azonban mindenki számára nyitottá válik. Mivel a fő cél a zöldfelület-fejlesztés, a kertészeti szakma számára bemutatkozási, szemléletformálási lehetőség is. A lakosság ezáltal megismerheti a legújabb trendeket, zöldfelület-fejlesztési elképzeléseket, a bemutatókertekből pedig a kerttulajdonosok ötleteket meríthetnek saját szűkebb környezetük kialakítására.

A kiállítások mindig egy adott témára épülnek fel, ami mindig más.

Bővítik a zöldfelületet

A Baden-Württemberg tartománybeli Eppingen város önkormányzati tanácsa 2015 júliusában fogadta el egyhangúlag a 15 hektáros regionális kertészeti kiállítás tervét, melynek kivitelezése a Covid-járvány miatt 2021 helyett csak 2022-ben fejeződött be. A kiállítással lehetővé vált a város zöldfelületének bővítése. A településhez tartozó Elsenz és Hilsbach folyókat, az óvárost és környékét bekapcsolták a zöldhálózatba, új gyalogutak és kerékpárutak épültek. Mindez kedvező hatással volt a helyi gazdaságra, az életminőségre és az idegenforgalomra. Az összefüggő nagy park mellett kisebb egyedi bemutatókertek, közösségi programokra alkalmas helyek, vendéglátóegységek jöttek létre. A kiállítás 2022. május 20 és október 2. között volt látogatható, ez idő alatt 2000 rendezvényt szerveztek, 30 kiállító vonultatta fel termékeit.

Közvetlen kapcsolat alakult ki a történelmi óváros és egy addig kihasználatlan terület között, a város része lett a növény- és állatvilág, a programoknak köszönhetően beköltözött a zene és a kultúra.

Maradandó tematikus kertek

1990-ben rendezték Würzburg nyugati részén a tartományi kertészeti kiállítást, 14 hektáron
1990-ben rendezték Würzburg nyugati részén a tartományi kertészeti kiállítást, 14 hektáron
Bajorország tartomány ötödik kertészeti kiállítását 1990-ben Würzburg nyugati részén, körülbelül 14 hektáráron rendezték meg. A kiállítás mai árra átszámítva 9,2 millió euróba került, a látogatószám pedig elérte a 2,5 milliót. A zöldfelületi fejlesztés célja a korábbi Ring park kiterjesztése volt, a történelmi erődbe vezető útnak köszönhetően a műemlék épületegyüttest bekapcsolták az új park zöldfelületébe. A tervezők már akkor a fenntarthatóságra összpontosítottak, Würzburg úttörő szerepet játszott ebben Németországban. Például a parkban helyezték el Bajorország első napelemeit és ott épült meg a tartomány első környezetvédelmi állomása. A parkban tematikus kerteket alakítottak ki, melyek között van gyógynövényeket bemutató Kneipp-kert és rózsakert is.

A partnervárosok tematikus kerteket ajándékoztak Würzburgnak, közülük a leglátogatottabb a japánkert, a Skót-felföld jellemző tájait megidéző, patakkal kísért skót kert és a normann tájház.

A park teljes területe szabadon látogatható.

Hajdani textilgyár területén

A würzburgi kiállítás tematikus kertjei közül a japánkert lett a leglátogatottabb
A würzburgi kiállítás tematikus kertjei közül a japánkert lett a leglátogatottabb
Az ERBA ma már nem a korábbi textilgyárat jelenti Bamberg számára, hanem egy változatos, ipari emlékekkel, játszóterekkel, koros fákkal, vizes élőhellyel, rendezett folyómederrel tarkított parkot a város északnyugati részén. Az egykori gyapotüzem környéke mára a növények és állatok paradicsoma és a pihenés zöld oázisa lett a lakosság számára. A gyárban 1993-ban leállították a termelést, utána a terület kihasználatlanul maradt. 2012-ben rendezték meg 22 hektáron a bajor tartományi kertészeti kiállítást Bambergben, melynek fő célja a gyár parlagon lévő, elhagyatott területének megújítása volt, az emberek élet- és munkakörülményeinek, valamint a zöld környezetnek a javítása. Kávézók, éttermek, játszóterek, köztük vizes játszótér épült a zöldfelület megújítása mellett.

Átszámítva összesen 18 millió eurót költöttek a zöldfelületek felújítására, a patakmeder revitalizációjára és a kapcsolódó egyéb beruházásokra.

Ehhez jöttek még a kiállítás-fenntartással járó költségek, bár a 1,05 millió látogató jelentős bevételt hozott. 2013 tavaszától vált szabadon látogathatóvá a kiállítás területe, melyet azóta is fenntartanak, bár nem mindenhol a korábbi minőségben. A park egy részén, különösen a patakmeder környezetében mára visszatért a természetes növény- és állatvilág. A terület megújítása segítette a környék ingatlanfejlesztéseit is. Az ERBA park 19. századi ipari műemléképületei mellett azóta modern lakópark épült, és a lakások értékesítését nagyban segítették a korábbi beruházások. A természetes élőhelyek szervesen illeszkednek a lakópark életébe, mint kedvelt kirándulóhelyek.

Vizes játszótér Bambergben, a volt textilgyár területén kialakított LGS-parkban
Vizes játszótér Bambergben, a volt textilgyár területén kialakított LGS-parkban

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyírségi arany magról

Baktalórántháza nemcsak a Dégenfeld Kastélymúzeumról és a nyírségi várost ölelő, természetvédelmi területként nyilvántartott erdőtömbről, hanem az ottani akácmagtermelésről is nevezetes. Magyarország akácmag igényének jelentős részét a NYÍRERDŐ Zrt. Baktalórántházi Erdészete elégíti ki.

Befejeződött az Alföld átfogó vízgazdálkodási fejlesztése

A Tisza vidékén számos helyen, valamint az Alsó-Duna völgyében is bővítették és modernizálták a víztározókat és a csatornákat.

Ismét önkéntes faültetés a Sóstói-erdőben

A tavaszi idő beköszöntével, illetve a föld fagyának kiengedésével elérkezett az erdészek egyik legfontosabb feladata, az ültetés időszaka. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete – folytatva a sokéves hagyományt - Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben önkéntes faültetést szervez.

Metszeni márpedig kell!

Gyümölcsfaoltványokat nevelnek, aszalót működtetnek, a tudásukat pedig különböző helyi rendezvényeken rendszeresen megosztják az érdeklődőkkel. E célok mentén tartottak metszési bemutatót Tilajújhegyen, ahol az érdeklődők a gyümölcsfákkal kapcsolatos tavaszi teendőkkel ismerkedhettek.

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg Ifjú Kócsagőr Programot

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.