Back to top

Odaadó munka, egészséges szőlő

„Becsületes, odaadó munka, kiváló alapanyag – erre van elengedhetetlen szükség ahhoz, hogy a szőlőből jó bor készüljön” – fogalmaz Hanyvári Ákos, rögtön hozzátéve: kell még marketing is, vagy ahogy a mondás tartja, cégérre is szükség van. A Soproni borvidék marketingje jól működik, ami az érintettek összefogásának köszönhető.

A Hanyvári család jubileumot ünnepel az idén: kereken negyven esztendeje foglalkoznak szőlészettel.

Hanyvári Ákos: Sopron „zászlósbora” a Kékfrankos, én is csodálatos fajtának tartom
Hanyvári Ákos: Sopron „zászlósbora” a Kékfrankos, én is csodálatos fajtának tartom
Fotó: Bella Huba
– Édesapám, Hanyvári Péter növényvédő üzemmérnök alapította a vállalkozást egy társával, bár igazából csak később, 1989-ben vált borászattá – idézte fel a kezdeteket Hanyvári Ákos. – Folyamatosan fejlődtünk. Sok éven át béreltünk egy pincehelyiséget Fertőrákoson, ott készítettük a borokat. Később sikerült megvásárolni egy épületet Balf és Fertőrákos között, Fertő­présháznál, amit kibővítettünk egy pincével.

Azóta abban az épületben dolgozzuk föl a szőlőt, a bort pedig a pincében tároljuk.

Jelenleg 11 hektáron gazdálkodunk, aminek közel felén Kékfrankost termesztünk. Amellett Cabernet sauvignon, Zweigelt, Merlot van a repertoárunkban, illetve a fehérek közül Zöld veltelini és Irsai Olivér. Utóbbit két éve telepítettük egy új területre, úgyhogy még nincs belőle borunk. Alig várjuk, hogy az az ültetvény is termőre forduljon és új borral bővíthessük a kínálatunkat. Mint látszik, nagyrészt vörösboraink vannak, és készítünk rozét is.

A Hanyvári-pincészet filozófiája egyszerű: jó szőlőből jó borokat készíteni. Ehhez nem kevés munkára van szükség – de az eredmények önmagukért beszélnek.

– A metszéstől a szüretig minden munkafázist szakértelemmel, odafigyeléssel, mi magunk végzünk, a növényvédelemmel együtt. Boraink minőségének a záloga, hogy kizárólag a saját területeinkről származó szőlőt dolgozzuk fel, és csakis a teljesen érett, ép és egészséges termés kerül palackba.

Hagyományosan, kézi csömöszölési eljárással erjesztjük a szőlőt, tartózkodunk a kémiai beavatkozástól, mert így tudjuk eredeti állapotukban megtartani az íz- és illatanyagokat.

A vörösborok erjesztésében a hagyományos nyitott hordós eljárást alkalmazzuk, a fehéreknél és rozéknál irányított, hűtött fajélesztős erjesztést. Ezt a bor gyümölcsössége, frissessége miatt tarjtuk fontosnak.

Válogatás a Hanyvári-pincészet boraiból
Válogatás a Hanyvári-pincészet boraiból
– Azonban a jó borhoz ennél több kell – mondja Hanyvári Ákos. – Becsületes, odaadó munkára, s nem győzöm hangsúlyozni, kiváló minőségű alapanyagra, azaz egészséges szőlőfürtökre van szükség. Ez az alap, és ez már a szőlőben eldől. Emiatt fontos nekünk és ezért tartjuk jónak, ha akár kézzel, akár géppel, de saját maga végez az ember minden munkálatot. Csak akkor tudja folyamatosan megfigyelni az ültetvényt, és tud akkor beavatkozni, amikor szükségesnek látja.

Hozzá kell tennem, hogy a borkészítés szintén nagyon összetett, ráadásul nemcsak a szőlőtől a hordóig tart, hanem utána is folyamatosan szemmel kell tartani a „termést”.

Csak így lehet elérni, hogy mindig kiváló minőséget tudjunk értékesíteni.

Családi gazdaságunk 2014 óta foglalkozik borkereskedéssel, Sopronban saját üzletet nyitottunk. A palackozott borok mellett folyóbort is értékesítünk, és az utóbbi két évben már szőlőlét is, kétféle kiszerelésben. Ezeket finomszűréssel készítjük és pasztörizáljuk, hogy tartósítószerre ne legyen szükség. Hogy mi a kedvencem? Azt tudom mondani, hogy borászként számomra az összes borom kedves, tulajdonképpen mind a kedvencem. Persze, azért akadnak kedvenc(ebb) fajták, és azokra próbálok jobban koncentrálni. Sopron „zászlósbora” a Kékfrankos, és én is csodálatos fajtának tartom.

A Kékfrankos az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Eltérő talajadottságok mellett is megbízhatóan terem, és erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb – például a soproni – klíma sem válik kárára. Ásványi anyagokban gazdag talajon és löszön is képes minőségi bort adni, sok helyen még homokon is megterem.

– Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, kellemesen fanyar a bora.

Alkalmas új kishordós érlelésre, bár a hagyományosan fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor a magyar „kékfrankos-etalon”. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a hazai borfogyasztók között.

Sopront a kékfrankos fővárosának tartják, erre utal a 2005-ben útjára indított Kékfrankos Nyár rendezvénysorozat neve is. Sopronban közel 1200 hektáron termesztik, amivel a világ legnagyobb egybefüggő kékfrankos ültetvényének tartják. Mi is Kékfrankost termelünk a legnagyobb területen.

„Multifunkcionális” fajta: bora önmagában is nagyon jó, rozéban pedig különösen megmutatkozik pikánsan gyümölcsös ízvilága. Nem kétséges, hogy rá kell alapozni a borvidék jövőjét – úgy, hogy mellette persze más borokra, természetesen fehérre is szükség van a széles kínálat érdekében.

– Az biztos, hogy a kiváló minőség mellett azért, ahogy a mondás is tartja, a jó bornak is kell a cégér – fogalmaz a szakember.

Szerencsésnek tekinti, hogy a városban és környékén jól működik a borvidéki összefogás. Jócskán van mit kínálni a közös csomagokban, hiszen a hagyományok rendkívül gazdagok, jelentős múltra tekintenek vissza. Sopron környékén jóval a rómaiak megjelenése előtt telepítették az első szőlőtőkéket, még kelta törzsek. Ezzel vette kezdetét az évezredeken átívelő, megannyi legendával átszőtt történet.

A Kékfrankos egyre népszerűbb az utóbbi években
A Kékfrankos egyre népszerűbb az utóbbi években
Sopronban nem véletlenül alakult úgy, hogy a „pincesor” a középkori városmag alatt húzódik. A viharos évszázadok során a poncichterek bölcsen úgy gondolták, hogy a városfalon belül nagyobb biztonságban tudhatják értékes portékájukat.

Így a borkedvelőknek sem kellett messzire menniük, ha éppen megszomjaztak.

Aki mostanában a Soproni borvidékre látogat, abban a szerencsés helyzetben találja magát, hogy a város históriás kötetének legfrissebb fejezetében izgalmas cselekménybe csöppen, ugyanis sorra fedi fel új és rég elfeledett értékeit a borvidék. Az ültetvényeken a poncichter-hagyományokat tiszteletben tartva, az egykori szőlő- és babtermesztő elődök nyomában járva szüntelen munkálkodnak a borászok. A feketéllő szőlőfürtök ősszel útra kelnek a rendszerint családi házak alatt megbúvó évszázados pincékbe, hogy borrá érjenek.

– A borút egyesület, a hegyközség és több más civil szervezet is azon dolgoznak, hogy megfelelő marketingtámogatással minél vonzóbbá tegyük Sopront, a város programjait, borászatát, borait. Minden évben több jeles rendezvényt szerveznek ennek érdekében. Kiemelkedő szerepet tölt be közülük a Bornapok, a Szüreti napok, illetve az újdonságnak számító, de máris népszerű Borzsongás, ami ugyancsak a gasztronómiát és a borokat hivatott népszerűsíteni.

Ezeken a napokon a közös cél érdekében összefogunk, és egységesen jelennek meg a borvidék borászai.

Ezt pedig jövőt megalapozó dolognak tartom – fogalmaz Hanyvári Ákos.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

A virágültetést népszerűsítették

Az első tavaszi napsugarakkal együtt minden növényrajongó lázasan kezdi el tervezni kertjének, teraszának vagy balkonjának növénybeültetéseit. Hazánkban a húsvéti ünnepek a virágkereskedelem szempontjából is kiemelkedően fontos ünnep, hiszen ha az időjárás is engedi, jellemzően ilyenkor látnak neki az emberek a virágzó növények ültetésének, ilyenkor indul el az igazi ültetési „szezon”.

A zöldfelületek állapota közegészségügyi kérdés

A nemzetközi szakirodalomban évente 40-50 eredeti közlemény jelenik meg a zöld környezet jelentőségéről. Ezek a kutatások alátámasztják a zöldfelületek kedvező hatását a városokban és a városokon kívül is. Szükség van olyan biodiverz természeti környezetre, ahol az emberek pihenhetnek, kirándulhatnak. A témáról Páldy Annával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőjével beszélgettünk.

Megéri-e almát termeszteni?

Magasabb termelési színvonalra, stabilabb hozamokra és megfelelő árakra van szükség ahhoz, hogy nyereséges legyen a hazai almatermesztés, akár étkezési, akár léalmáról van is szó, derült ki a Debreceni Egyetemen rendezett konferencián. Hasonlóan fontos, hogy összefogva kínálják az almát a termelők, hangsúlyozta a gazdaságosságot elemző előadásában Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB elnöke.

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.