Back to top

Elindult az Év Vadvirága szavazás

Eljött az idő, hogy eldöntsük melyik csodaszép növény legyen 2023-ban az Év Vadvirága! 2022. december 6. és 2023. január 5. között mindenkinek egyetlen szavazata lehet.

Az Év Vadvirága szavazáson a borzas len, a tarka nőszirom és a selymes peremizs közül lehet kiválasztani a számunkra legszebbet.

Borzas len

Fotó: wikipedia
A borzas lennel hazánkban száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A kopaszlevelű alfaja gyakran homokpusztákon fordul elő. Mészkedvelő faj.

A Tiszántúl kivételével hazánk legtöbb tájában előfordul. Az Északi-Középhegységben és a Duna–Tisza-közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábbnak mondható.

50–80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény. A levelek szórt állásúak, ülők, 2,5-3 cm hosszúak. A subsp. hirsutum alfaj szára és levelei pelyhes-bozontosak, levelei tojásdadok, elliptikusak. A subsp. glabrescens alfaj levelei viszont kopaszak, a szár is kopaszodó vagy rányomottan szőrös és a levelei keskenyebbek. A virágok álfüzért alkotnak. A virágaiban 5 liláskék – a klasszikus lenkéknél lilásabb – szirom található, melyek 15–20 mm hosszúak, a csészelevelek mirigyes szélűek. A termés gömb alakú tok. Május és július között virágzik.

A subsp. glabrescens alfajt hazánk kitűnő botanikusa, Soó Rezső írta le, pannóniai bennszülött alak.

A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, illetve a szára is csak ennek szőrös, innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas (hirsutum) fajnév.

Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő.

Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Tarka nőszirom

Fotó: wikipedia
Pontuszi–pannóniai növényfaj, azaz a Fekete-tenger vidékétől a Kárpát-medencéig, illetve azon valamelyest túl Csehországban és Németországban is megtalálható. Elterjedésének súlypontja hazánkban az Északi- és a Dunántúli-középhegységre esik. A Dunántúl dombvidékein szórványosan található meg, míg az Alföldön mára igazi ritkasággá vált.

Tölgyesek szegélyén, bokorerdőkben, sztyeppcserjések és sztyepréteken fordul elő. Alföldi pusztai tölgyeseink egyik maradványnövénye, az Északi-középhegység andezit sziklakibukkanásain pedig a szintén reliktumnak tartott sziklai gyöngyvessző-cserjések egyik jellemző faja.

A Dunántúlon egészen zártabb tölgyes állományokba is behatol, ugyanakkor idős erdőirtásokon is túlél.

Az akár 50 cm magas szárán fejlődő virágai sárgák, külső leplei pedig feltűnő ibolyás vagy vörösbarna erezetűek. Rövid ideig, alig néhány hétig virágzik. Virágzási ideje a melegebb és alacsonyabb régiókban májusra esik, míg magasabb területeken, például a Bükk-fennsíkon, ez júniusra eshet.

Árnyas helyen virágai csak ritkán fejlődnek, kiemelkedő erű leveleiről azonban kis gyakorlattal szinte egész évben felismerhető.

Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Selymes peremizs

Kelet-európai faj, melynek elterjedési területe a Kaukázus vidékétől a Bálkán-félszigetig és a Kárpát-medencétől kissé nyugatra eső területekig tart. Hazánkban elterjedése igen korlátozott: míg a Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység déli peremein gyakori, ezektől kicsit távolodva már igazi ritkaságnak számít és éppúgy hiányzik a Dunántúl csapadékos területein, mint az Alföld száraz részein.

Fotó: wikimedia commons

Igazi melegkedvelő sztyeppi faj.

Száraz gyepekben, sziklagyepekben, erdőssztyepréteken fordul elő. Gyakran több négyzetméteres foltokat alkot, ám az egyedek közül minden évben csak néhány virágzik, sőt árnyas, beerdősödött élőhelyen a virágzása elmarad. Míg tőlevelei arasznyinál alig nagyobbak, virágzó szára 20–30 cm magasra is megnőhet.

Latin neve (oculus christi = Krisztus szeme) feltűnő, nagy sárga virágaira utal. Jellegzetes erezetű nyeles tőleveleiről pedig az év szinte bármely időszakában megismerhető. Tő- és szárlevelei selymes szőrűek, e tulajdonságáról nyerte magyar nevét.

Hazánkban 1988 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A szavazás ide kattintva érhető el.

Forrás: 
Vadonlesők Közössége TE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyírségi arany magról

Baktalórántháza nemcsak a Dégenfeld Kastélymúzeumról és a nyírségi várost ölelő, természetvédelmi területként nyilvántartott erdőtömbről, hanem az ottani akácmagtermelésről is nevezetes. Magyarország akácmag igényének jelentős részét a NYÍRERDŐ Zrt. Baktalórántházi Erdészete elégíti ki.

Befejeződött az Alföld átfogó vízgazdálkodási fejlesztése

A Tisza vidékén számos helyen, valamint az Alsó-Duna völgyében is bővítették és modernizálták a víztározókat és a csatornákat.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Őszre fejeződik be a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja

Őszre fejeződik be a Szeged határában húzódó Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja, az uniós támogatással megvalósuló, több mint 2,5 milliárd forint költségvetésű beruházás célja az élővíz jó ökológiai állapotának elérése - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.

A világ legnagyobb egérirtására készülnek a Marion-szigeten

A világ legnagyobb irtási művelete keretében eltávolítanák a 19. században fókavadászok által véletlenül behurcolt egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetről, hogy megvédjék a vándoralbatroszokat és más veszélyeztetett tengeri madarakat - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása kedden.

Ismét önkéntes faültetés a Sóstói-erdőben

A tavaszi idő beköszöntével, illetve a föld fagyának kiengedésével elérkezett az erdészek egyik legfontosabb feladata, az ültetés időszaka. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete – folytatva a sokéves hagyományt - Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben önkéntes faültetést szervez.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott a NYÍRERDŐ Zrt. osztályvezetője

Az Agrárminisztérium az Erdők Világnapja alkalmából Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett kitüntetési ünnepséget, kedden délután.

Pro Silva Hungariae Díjat kapott a Hegyközi Erdészet igazgatója

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen, kedden, Budapesten, a Vajdahunyadvárban.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg Ifjú Kócsagőr Programot

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.