0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

A Magyar Lovassport Szövetség elnöksége megalakította a Nemzeti Lovas­sport és Sportlótenyésztési Program koordinálására, szabályozására és felelősséggel való vezetésére az NLSF Bizottságot, és megalapította a 100%-ban az MLSZ tulajdonában lévő Lovassport Fejlesztésért Felelős Sportszervező és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t, röviden Lovassport Nonprofit Kft.-t. A bizottságban három fogathajtáshoz kötődő szakember is helyet kapott, elnökként Lázár Vilmos, tagként Lázár Zoltán és Tóth Tamás.

A program legfőbb célja minden szakágban a magyarországi élsport minőségi és eredményességi javítása, hogy a program lehetőségeit kihasználva jobb eredményeket érjen el, mint az elmúlt évtizedben.

Anyagi mértéke Magyarországról nézve kifejezetten magas, de az összes szakágra kivetítve a díjugratást, díjlovaglást, lovastusát, lovastornát és fogathajtást nézve sok részre oszlik szét.

A program elszámolási időszaka 2023. december 31-én zárul.

A felnőtt fogathajtósportban meghatározásra került a legfőbb cél, hogy a Magyarországon, a tervek szerint Szilvásváradon megrendezésre kerülő 2024. évi FEI Négyesfogathajtó-Világbajnokságon egyéni és/vagy csapatérmet szerezzünk.

A második kijelölt cél a kettesfogat-hajtó válogatottat érinti, hiszen az elmúlt öt világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmet nyertünk, ezért a mérce magasra lett téve. A 2023. évi FEI Kettesfogathajtó-Világbajnokságon cél egyéniben és csapatban is az éremszerzés, remélhetőleg a címvédés.

A célok elérése érdekében egy pályázat került kiírásra, amely az eddigi eredményekre alapozva és időbeni meghatározás mellett tette lehetővé az érintett versenyzők számára a programban történő részvételt.

A részvétel nem kötelező, az érintett versenyzők maguk dönthették el, hogy nyújtanak-e be pályázatot.

Az NLSF Bizottság döntése alapján a kitűzött célok eléréséhez maximum bruttó 400 millió forint a rendelkezésre álló összeg, amelyből 50 millió előzetesen elkülönítésre került a gyermek-junior-U25 utánpótlás kategóriának.

A program több fontos eleme

 • Minden döntést az NLSF Bizottság hoz meg, részletes előterjesztéseket követően.
 • A Fogathajtó Szakbizottság az NLSF Bizottság munkájában tevékenyen nem vesz részt, viszont a bizottság fogathajtást érintő kérdéseinek meghozatalakor, döntés-előkészítésekkor véleményezési joggal rendelkezik.
 • A rendszer alulról és felülről is nyitott, tehát a programba be is lehet kerülni olyan versenyzőknek, akik nemzetközi szinten képesek lehetnek elérni a kívánt célokat, illetve ki is lehet belőle kerülni, ha a programban részt vevő versenyzők eredményeit más versenyzők elérik vagy felülmúlják.
 • A program számára megvásárolt lovak és eszközök a Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonát képezik.
 • A megvásárolt lovak és eszközök bizottsági döntést követően kihelyezésre kerülnek a programban részt vevő versenyzőkhöz.
 • A bizottság dönt arról, hogy a kihelyezett lovak és eszközök mely versenyzőkhöz kerülnek. Amennyiben nem teljesülnek az előre meghatározott és elvárt célok, akkor szintén bizottsági döntést követően más versenyzőkhöz kerülhetnek kihelyezésre a lovak és eszközök.
 • A megvásárolt lovak után az elszámolási időszak végéig a szerződésben foglaltak szerinti tartásdíjat fizet a tulajdonos.
 • A programban részt vevő versenyzők előre meghatározott versenyekre költségtérítésben is részesülhetnek.
 • A program elméleti oktatást szervez, amely nyilvános és ingyenes lesz minden CAN-A kategóriás kettes- és négyesfogat-hajtónak.
 • Továbbá a programban részt vevő versenyzők és lovaik számára közös edzőtáborok is megszervezése kerülnek.

Négyesfogat-hajtó versenyzők, akik a kiírás szerint pályázhattak

Négyen adtak be pályázatot, ezek közül a bizottság három versenyző pályázatát fogadta el, egy versenyző pályázatát az előre meghatározott belépési szint teljesítésének hiányában nem tudta elfogadni.

 • Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE), mint négyesfogat-hajtó versenyző a magyar fogathajtósport rendelkezésére áll, és emellett mint a bizottság tagja munkát végez. Lázár Zoltán a programban mint költségtérítést kapó versenyző nem vesz részt, a következő két szezon során a versenysportban való szereplését saját forrásból menedzseli.
 • A Vecsési SE LSZ két versenyzője, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József pályázatát a bizottság elfogadta és így a program költségtérítést kapó hajtói lettek.

A pályázati források felhasználása

Dobrovitz József személyes kérésére megvásárlásra került két ló, a 2010-es születésű Zizo és a 2007-es születésű Dante, amelyekkel korábban eredményesen versenyzett.

A programot koordináló Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonába került lovakat Dobrovitz József rendelkezésére bocsátották, hogy már a 2022-es, 2023-as évben kellőképpen fel- és elő tudja készíteni a minél eredményesebb szereplésre négyes fogatát, és mindemellett az előirányzott célok 2024-ben teljesülhessenek.

Ifj. Dobrovitz József részére megvásárlásra került négy ló: a 2013-as születésű Indiaan és Ingmar VB, valamint a 2014-es születésű Johnny és Janneman. Ifj. Dobrovitz József esetében a cél a 2023. évi kettesfogathajtó-világbajnokságon az egyéni és csapatérem megszerzése. A lovak a programot koordináló Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonába kerültek és ifj. Dobrovitz József válogatott kettes- és négyesfogat-hajtó rendelkezésére lettek bocsátva.

A lovak egyenként 20-50 ezer euró közötti áron kerültek megvásárlásra, összesen 210 ezer euró értékben.

Az idei szabadtéri versenysorozat és a világbajnokság értékelése a négyes fogatok esetében megtörtént, és a megbeszélést követő bizottsági döntés szerint ifj. Dobrovitz Józsefhez került minden eddig megvásárolt ló, azzal a kikötéssel, hogy a kettes fogatban elképzelt lovak, (Indiaan, Ingmar VB, Zizo) csak ebben a kategóriában versenyezhetnek a jövő évi kettesfogat-hajtó világbajnokságig.

A többi három lóval és a hamarosan kiválasztandó további két lóval pedig készül a versenyekre a 2024-es négyesfogathajtó-világbajnokságon történő indulása érdekében.

A bértartásért szerződés szerint, számla ellenében december 31-ig 150 000 forint + áfát, utána a program végéig nettó 220 000 forint + áfát fizet a tulajdonos havonta, lovanként. Négyes fogat kategóriában a 2023-as szabadtéri versenyeken mutatott teljesítménye után bizottsági döntést követően kaphat majd a külföldi versenyeken történő induláshoz költségtérítést a versenyző.

Dobrovitz József kiemelt feladata a 2024-es négyesfogathajtó-világbajnokságon az előre meghatározott célok elérése, ezért ő a saját fogatával készül. A versenyző költségtérítésben részesül három nemzetközi versenyen, Aachenben és a 2023. évi négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságon való induláskor.

Az NLSF Bizottság továbbra is keresi még azt a hajtót, fogatot, aki a 2024-es világbajnokságon, akár a magyar csapat tagjaként a célok elérésében versenyzőként szerepet kaphatna.

A program a 2022-es évben a négyesfogat-hajtó válogatott részére már versenyrészvételi támogatásokat adott. A Pratoni del Vivaróban tartott tesztversenyen ifj. Dobrovitz József, Dobrovitz József és Papp János fogatonként 7500 euró támogatásban részesültek; ifj. Dobrovitz József és Dobrovitz József aacheni részvételét 6600 euró/fogat összeggel támogatta a program; a Pratoni del Vivaróban tartott FEI Négyesfogathajtó-Világbajnokságon pedig a háromfős magyar csapat tranzitistállójának költségét (1500 euró), a háromfős magyar csapat nevezési és boxdíját (3750 euró), valamint a teljes magyar válogatott lovainak (30 ló) csapatállatorvosi költségét (5000 euró + áfa) fedezte a támogatás; ezenkívül ifj. Dobrovitz József és Dobrovitz József fogatonként 2 000 000 forint + áfa útiköltség-támogatást kaptak.

Kettesfogat-hajtó versenyzők, akik a kiírás szerint pályázhattak

Hölle Martin (Nemzeti Fogathajtó Akadémia SE) az előzetes megbeszéléseket követően saját döntése alapján nem vett részt a pályázatban. Versenysportban történő részvételét saját forrásból menedzseli.

Ifj. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) pályázatát a kettesfogat-hajtó kategóriában a bizottság elfogadta. A hajtó mind a kettes, mind a négyes fogat kategóriában versenyezni fog.

2023-ban fő prioritás számára a kettesfogathajtó-világbajnokság. Fogatában Indiaan, Ingmar VB, Zizo lovakkal fog versenyezni, amely lovak nem versenyezhetnek négyes fogat kategóriában a kettesfogathajtó-világbajnokságig.

A lovak bértartása mellett a fogathajtó előre meghatározott versenyeken történő induláshoz költségtérítésben részesülhet, amely magában foglal három nemzetközi versenyt és a kettesfogathajtó-világbajnokságot.

Ifj. Fekete György (Nyírbátori LE) pályázatát a kettesfogat-hajtó kategóriában a bizottság elfogadta. A versenyző a pályázati anyagában lehetőséget kért egy ló megvásárlására, amelynek az opciós megvásárlását a bizottság tervezi és a tárgykörben hamarosan döntés fog születni.

A megvásárolt ló tartásáért december 31-ig havi 150 000 forint + áfát, utána a program végéig 220 000 Ft + áfát fizet a tulajdonos Lovassport Nonprofit Kft.

A lovak bértartása mellett a fogathajtó előre meghatározott versenyeken történő induláshoz költségtérítésben részesülhet, amely magában foglal három nemzetközi versenyt és a kettesfogathajtó-világbajnokságot.

Osztertág Kristóf (Vecsési SE LSZ) pályázatát a kettesfogat-hajtó kategóriában a bizottság elfogadta. A versenyzővel folynak a tárgyalások és elképzelhető, hogy a korábban négyesfogat-hajtásban szerzett tapasztalatát ebben a kategóriában is kamatoztatná. A bizottság arra az álláspontra jutott, hogy a hajtó felkészülését a 2023-as versenyszezonra folyamatosan figyelemmel kíséri és a versenyeken mutatott teljesítménye alapján dönt a pályázatban történő eredményes szereplése érdekében.

Nagy Tibor (Húskirály Lovasudvar) nem nyújtott be pályázatot.

Eszközbeszerzés

A programban lehetőség van eszközök beszerzésére is. Az így megvásárolt eszközök szintén a Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonába kerülnek és bizottsági döntést követően kikerülhetnek versenyzőkhöz, akik ezeket a felkészülésük és a versenyeik során használhatják a következő döntésig.

Ezen lehetőséget alapul véve megvásárlásra került a Galambos Hintókészítő Kft.-től egy új négyes díjhajtó kocsi, amely ifj. Dobrovitz Józsefhez került, valamint folyamatban van egy új díjhajtó kocsi beszerzése ugyanonnan, amely Dobrovitz Józsefhez kerül majd kihelyezésre. Továbbá beszerzésre került egy darab négyes maraton-, egy darab négyes díjhajtó és egy darab négyes jártatókocsi, ezek a Van den Heuvel műhelyben készültek.

A kocsikat a francia négyesfogat-hajtó versenyző, Benjamin Aillaud szponzora, Eric Bouwman kínálta eladásra a négyesfogathajtó-világbajnokságot követően.

A kocsik használtak, de kiváló műszaki és esztétikai állapotban vannak, tartalmazzák a legújabb műszaki megoldásokat, versenyzésre készen állnak. A 2021-es év során két Spider típusú díjhajtó kocsit vásárolt a Lovassport Nonprofit Kft. a füzesgyarmati Galambos Hintókészítő Kft.-től. A kocsik kihelyezésre kerültek ifj. Dobrovitz Józsefhez és ifj. Fekete Györgyhöz, akik jelenleg is használják a kocsikat. Ezek összköltsége 18 600 000 forint + áfa és 60 000 euró.

A továbbiakban pályázat kerül kiírásra a kocsik kihelyezését megelőzően, és ezt követően a beérkezett pályázati anyagok értékelése után a bizottság fog dönteni a konkrét elhelyezésről.

A bizottság az előzetesen megfogalmazott terveitől bármikor eltérhet annak érdekében, hogy az NLSF Program fogathajtó szakágat érintő céljait minél sikeresebben megvalósítsa.

Utánpótlás szakmai munkacsoport

Az NLSF Program fogathajtó részének másik fontos eleme az utánpótlás.

Most a cél, hogy támogatással a sportág tehetséges fiataljai a lehetőség szerinti legjobb nemzetközi eredményeket érjék el és olyan versenyzőkké váljanak, akik a jövő évtized felnőtt élsportjában Magyarország színeiben helyt tudnak állni.

A Magyar Lovassport Szövetség NLSF Bizottsága a fogathajtó utánpótlás fejlesztéséért munkacsoportot hozott létre. Az Utánpótlás Szakmai Munkacsoport célja egy olyan átfogó program kidolgozása, amelyben a kiválasztott sportolók a lehető legmagasabb képzést és sportmenedzsmentet kaphatják (lásd bővebben a 22–23. oldalon).

Ennek első „szülői értekezlete” 2022. október 30-án volt Budapesten, a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában. Az értekezlet nyílt volt, azon bárki részt vehetett. A jelenlévők részletes beszámolót kaptak a programról, a pályázatokról és a jövőképről.

21 sportoló adta be pályázatát és első körben mindenki meghívást nyert, mert a bizottság úgy döntött, kell még egy kis idő mindenkit szakmailag megismerni.

A programba Jámbor Blanka és Szotyori Nagy Márk is meghívást kapott, mint a többiek, de semmilyen költségtérítést nem kapnak, sportolásuk és felkészülésük minden költségét továbbra is családjuk fedezi.

Két edzőtáboron kell részt venni (az első már lezajlott, erről is írunk a Pegazus decemberi számának 22–23. oldalán), ezután derül ki azok neve, akik megkapják a program adta lehetőségeket.

Forrás: Pegazus