Back to top

Hárman részesültek Károlyi Sándor-díjban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlését december 13-án tartották, Gödöllőn. A rendezvényen ismertették: Előházi Irén, Patkós Lajos és Szabó Mária Eszter Károlyi Sándor-díjban részesült.

Fotó: NAK/Lévai Zsolt
A kamara 2019-ben döntött a Károlyi Sándor-díj megállapításáról. Az agrárgazdaság, az élelmiszeripar vagy a vidékfejlesztés területén elért kiváló teljesítmény és magas színvonalon végzett szakmai tevékenység elismeréséül évente legfeljebb három személy részesülhet ebben a kitüntetésben. Idén – a javaslattevő bizottság egyhangú szakmai álláspontjával egyetértésben – a NAK Országos Elnöksége a Károlyi Sándor-díjat Előházi Irénnek, Patkós Lajosnak és Szabó Mária Eszternek ítélte oda. A díjazottakról szóló döntést a kamara december 13-i országos küldöttgyűlésén ismertették.

Előházi Irén az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója. Aktívan részt vesz a NAK Heves Megyei Szervezetének életében, annak munkáját önzetlenül segíti.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programban az általa vezetett malom a búza megőrlését, a liszt zsákolását, valamint tárolását évek óta ingyenesen végzi, továbbá a kiszállításnál is jelentős segítséget nyújt. Rendszeresen részt vesz a kamara által szervezett aktivitásokban, programokban.

Fotó: NAK/Lévai Zsolt
Patkós Lajos, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok megyei alelnöke, a mezőtúri gazdakör alapító tagja és elnöke. A kezdetektől eredményesen szervezi a gazdakör munkáját, példamutatásával mindig maga mellé tudta állítani a térség gazdálkodóit. Hosszú ideje Mezőtúr önkormányzati képviselője, éveken át alpolgármesterként is tevékenykedett. A megyei gazdaköri elnökség tagja. Családi gazdaságában példamutató fejlesztéseket végzett, mezőgazdasági gépészmérnök végzettségéhez hűen a legmodernebb technológiát alkalmazza.

Minden esetben elkötelezetten kiáll a gazdák érdekeiért, fáradhatatlanul dolgozott és dolgozik a gazdatársadalomért.

Szabó Mária Eszter a Tiszaszentimrei Mg. Kft. ügyvezetője. Harmincöt éve dolgozik mezőgazdasági területen. A Középtiszai Állami Gazdaságban kezdte, munkaügyi, majd pénzügyi vonalon, később könyvelőként. A gazdaság privatizációját követően az utódvállalatoknál dolgozott; több éve irányítja a Tiszaszentimrei Mg. Kft.-t. A társaság fő tevékenysége a sertéstenyésztés, emellett szürkemarha-állományt tartanak fenn, valamint növénytermesztéssel és szolgáltatással foglalkoznak. Számos környékbeli gazdálkodóval működik együtt. Munkája egyik jelentős eredményének tartja, hogy a nagyüzemi gazdálkodási forma megőrzésével számos munkavállaló találhatta meg a helyét hosszú távon náluk.

Forrás: 
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két év alatt 100 helyet javított a MATE a QS agrártudományi rangsorában

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

A Krone bemutatja a GX univerzális szállítókocsi új változatát

A 2022/23-as értékesítési szezon óta a Krone a GX univerzális, merev oldalfalú szállítókocsit is kínál hidraulikus teleszkópos raktérbővítéssel. Ezzel a most már alapfelszereltségként konfigurált változattal a Krone bővíti a GX univerzális szállítókocsik kínálatát.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott a NYÍRERDŐ Zrt. osztályvezetője

Az Agrárminisztérium az Erdők Világnapja alkalmából Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett kitüntetési ünnepséget, kedden délután.

Pro Silva Hungariae Díjat kapott a Hegyközi Erdészet igazgatója

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen, kedden, Budapesten, a Vajdahunyadvárban.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg Ifjú Kócsagőr Programot

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Erdész-vadász szakemberek kaptak elismerést az Erdők Világnapja alkalmából

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2022. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.