0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Burgonya: elfogy a magyarok második kenyere?

A hazai burgonyaágazat az elmúlt évben még mélyebb hullámvölgyeket-hullámhegyeket élt meg. Köszönhető ez a költségek növekedésének, majd jött a remény, hogy nőnek az értékesítési árak, amit az ársapka hűtött le. Az ágazat helyzetéről próbáltunk tisztább képet festeni Murai Györggyel, az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetőjével.

„Megnyugtató, hogy vetőburgonya értékesítésben nagyságrendileg körülbelül a tavalyi forgalom szintjén vagyunk. Az étkezésinél viszont volt egy jelentős hullámzás” – magyarázta a szakember. A tenyészidő alatt az időjárás sehol sem volt kedvező, a nyáron tapasztalat forróság és szárazság nem kedvez a burgonyának. Ez megtizedelte a termést.

Ugyanakkor a kiadások – a műtrágya, az üzemanyag, a növényvédő szer – jelentősen nőttek.

Míg a termelés költségei emelkedtek, ugyanakkor az érkezési burgonya ára már a szezon kezdetétől fogva nem követte ezt a mozgást.

Szeptember táján már lehetett érezni, hogy a burgonyára is kihat az áremelkedés, ami régóta indokolt volt, de a gazdák türelmesen vártak, végül eljött ez az időszak is” – jegyezte meg az ügyvezető, hogy az egyik csapás a nyári időjárásnak volt köszönhető. Ugyanakkor nehezen szabadulnak a termelők a burgonyától, hiszen speciális, máshol nem használható eszközökről van szó. Bizonyos tanácstalanság érezhető a gazdák oldaláról, ami abban mutatkozik, hogy sokan jelezték, kisebb területen fogják termelni a burgonyát a bizonytalan jövő miatt. Abbahagyni viszont nehéz a speciális eszközállomány miatt, melyek másra nem használhatók. Tehát egy burgonyaültető, töltögető, vagy felszedő, más növénynél nem alkalmazható.

Az európai burgonyatermesztésben domináló országokban – Belgium, Hollandia, Németország, Franciaország, a nagy négyeknél – egyedül Hollandiában a tenyészidő utolsó harmadban jött meg időben a csapadék és csökkent a hőmérséklet.

Náluk el lehet azt mondani, hogy a termelésre nagy befolyással a tenyészidő alatti kedvezőtlen időjárás nem volt. A többi országban akadt ahol jelentős, akár egyharmadával is csökkent a termés mennyisége. Éppen ezért az import étkezési burgonya valahol meg kell, hogy álljon, mert minden jel arra mutat, hogy a saját ellátásuk is veszélybe kerülhet. Lengyelország még a magyar szempontból olyan szegmens, amelyik meghatározó, a hírek szerint ott is jelentős terméscsökkenéssel kell számolni. A hazai piacon év végére lehet tenni, hogy el fog fogyni a krumpli, s nehéz lesz importból pótolni. Ha nem is nullára fogy, de hiánycikk lesz.

„Az étkezési burgonya piaca nagyban meghatározza a szaporítóanyagot, a legtöbb fajtából lesz elegendő. Egyedül az Evolution az, amelyik nem tudta követni szaporító területtel a hazai igényeket, egyik évről a másikra jelentős igénynövekedést tapasztalunk.

Szerencsére vannak alternatívák, nem maradnak szaporító anyag anyag nélkül a partnereink” –

nyugtatott meg Murai György. Ha inspiráló a helyzet, ha érdemes krumplit termelni, akkor veszik a vetőburgonyát is. Vannak a hezitáló termelők, akik arra várnak, miként alakul a piaci helyzet, a másik dilemma, hogy mikor értékesítsenek. Kivárjanak a magasabb ár reményében, amit most az ársapka lefed, vagy várjanak egy kicsit, mert lesz ez még magasabb is. Csakhogy ebbe bele kellett kalkulálni az energiaárakat is, mennyiért lehet egy hűtőtárolót üzemeltetni. Nagy kérdés, hogy kompenzálja-e a megnövekedett költséget, az esetlegesen magasabb ár?

Bár a mostani ársapka mellett, sokan arra blazíroznak, hogy ez az ár úgysem fog följebb menni, mert nem mehet.

Bár a szabad piacokon szabad az ár, az ársapka csak a bevásárlóközpontokra, az üzletláncokra érvényes.

„Személyes tapasztalatból elmondható, hogy magas a krumpli ára. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az az egy-kétszáz forint, ami a piacon pluszként jelentkezik, meghatározó lenne egy háziasszony szemszögéből nézve, aki hozzászokott a saját árusához. Az ársapkával tulajdonképpen azt lehetett elérni, hogy december végére ne 800 forint legyen a krumpli kilója”- magyarázta a szakember.

Az energiaválság a többi országot is érinti, Murai György véleménye szerint az ársapkával azt szeretnék elérni, hogy amíg van hazai burgonya, addig a külföldi dömpinget távol tartsák.

Sokak szerint viszont a hazai és a külföldi dömping egyszerre fog kifulladni. Nagy kérdés az utána levő időszak, akinek van hűtőháza, be merje vállalni, hogy most előre beletesz pénzt, mert a logika azt diktálja, hogy hiány lesz, és el fog fogyni, amit se külföldről, se belföldről nem lehet pótolni. Ha akkor valaki rendelkezik eladható készlettel, azt jó áron fogja tudni értékesíteni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu