Back to top

A legtöbb karácsonyi növény mérgező a házi kedvencekre

A karácsonyi időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákra, macskákra. Egyedül a karácsonyi kaktusz a kivétel, de azt se rágcsálják lehetőleg. Ebben az időszakban jellemzően ragyogó piros, bíbor vagy fehér virágokkal díszítjük a lakást mint az amarillisz, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz vagy a hunyor.

Fotó: Pixabay
Amikor valami újdonság kerül a lakásba, a házi kedvenceink érdeklődve vizsgálják meg, ha elérik, és ebbe a kóstolgatás, rágcsálás is beletartozik.

Ami a növények elérését illeti, a macskatulajdonosoknak kell szemfülesebbnek lenniük, hogyan tartsák távol a kiválón ugró és mászó szőrgombócokat a veszélyes díszektől.

Cserében a macskák valószínűleg kevésbé rágják meg az újdonságokat, mint a kutyák.

A karácsonyi kaktusz nem veszélyezteti az állatok egészségét, nincsenek benne mérgező vagy káros anyagok, mégsem jó, ha sokat megesznek belőle. A növény ugyanis gazdag rostokban, ami hányást, enyhe hasmenést okozhat.

A mikulásvirágról köztudott, hogy mérgező a négylábúakra, de korántsem annyira, mint a legveszélyesebb növények közé tartozó liliom vagy nárcisz. A növényből kicsorduló fehér nedv euforbolt és szaponinokat tartalmaz, de általában enyhe hasmenést, hányást és nyáladzást okoz az állatokban.

Az amarillisz kevésbé veszélyes, mint a liliom
Az amarillisz kevésbé veszélyes, mint a liliom
Fotó: Pixabay

Sokkal veszélyesebb az amarillisz, aminek a levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást, hasfájást, vérnyomáscsökkenést és légzési nehézséget okoznak.

Karácsonyi rózsának is nevezik a hunyort, mert télen virágzik
Karácsonyi rózsának is nevezik a hunyort, mert télen virágzik
Fotó: Pixabay
Végül a hunyor a legveszélyesebb növény ebben a sorban, szerencsére általában nem a szobában, hanem az erkélyen vagy a kertben tartjuk, mert nem viseli el a meleget. Az egész növény emberre, macskára, kutyára és lovakra mérgező vegyületeket (glikozidok, veratrin) tartalmaz.

A mérgezés tünetei közé tartozik a hasmenés, hasfájás, nyáladzás, letargia és elesettség.

Mint a felsorolásból is látszik, nagyon hasonló tünetekkel jár a növények által okozott mérgezés, nehéz tehát megállapítani, hogy egyszerűen felöklendeznek valamit, ami nem ad okot aggodalomra vagy nagyobb a baj.

Ha lehangolt, fájdalmai vannak és ismétlődően hány vagy visszatérő hasmenése van a kedvencünknek, vigyük állatorvoshoz.

A lakásdíszítésre használt örökzöldek közül a borostyán és a tiszafa veszélyes az állatokra. Maga a karácsonyfa, akármelyik fenyőfajt válasszuk is, nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek gondot okozhatnak, ha befúródnak az állat bundájába.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma gombaölő szeres kezelése Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékeny­kedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Hogyan választja ki zsákmányát a szúnyog? A férfi, vagy női vért kedvelik jobban? Szeretik a kókusz illatot?

Milyen érdekes, hogy míg az egyik embert egy egész szúnyogcsapat ostromolja, a másikat inkább elkerülik, vagy legfeljebb néhány csípésnyi szenvedést kell eltűrnie. Vajon mi az oka, hogy nem vagyunk egyformán kívánatosak a szúnyogok számára?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

Fémdetektorral keres aknákat a mezőn egy ukrán asszony, hogy legelhessenek a tehenei

Egy 67 éves ukrán asszony világszerte szenzációvá vált a terület aknamentesítés iránti elkötelezettségének köszönhetően. Az asszony azon kevesek egyike, aki visszatért a lepusztult faluba, és minden nap az életét kockáztatja egy speciális eszközzel, amellyel a gránátok veszélyes maradványai után kutat.

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Hatékony vírusmentesítési módszerek

A MATE keszthelyi Georgikon Campusán A szőlőszaporítóanyag-előállítás és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdései címmel szerveztek tanácskozást. Két előadás is a szőlőt fertőző vírusokról szólt, ezeket foglaljuk össze.

Szennyezett, penészes tojásokat vont ki a forgalomból a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton - közölte a hatóság az MTI-vel kedden.