0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Autonóm segítség az üvegházakban termelőknek

A belga Bogaerts és a kanadai Ecoation bemutatták a világ első önálló integrált kártevő (Integrated Pest Management, IPM) felderítő és hozam-előrejelző robotját. Az Amerikában ROYA, Európában OTTO névre keresztelt robotot az üvegházak igényeihez optimalizálták.

A belga-kanadai együttműködés 100 éves globális tapasztalattal rendelkezik a kertészeti ágazatban, és jól ismert a legmagasabb minőségről és funkciókról. Az új autonóm robot önállóan képes navigálni az üvegházban és éjjel-nappal képes dolgozni. A kanadai gyártó „Virtual Walk” kamerájával felszerelt a tárgyfelismeréshez és a klíma- és fényméréshez. Valamint egy szabadalmaztatott multimodális „Plant Health Sensor” is található rajta, amely a termény különféle egészségügyi problémáit is jelezheti, azok korai szakaszában.

A partnerség eredményeként a két cég hamarosan egy precíziós permetező és levéltrágyát kijuttató megoldásra is képes robotot fog piacra dobni, melynek nagy előnye lesz, hogy a rendszerek zökkenőmentesen tudnak együttműködni a teljes technológiai ökoszisztémával.

Ez az üvegházi termesztéstechnológiai rendszer mobilplatformokat, csapda-szkennelési technológiát, integrált kártevő- és hozam-előrejelzési megoldásokat, drónokat és autonóm robotokat foglal magában. Továbbá cél az egyéb munkaigényes feladatokhoz, például a betakarításhoz és a levelek eltávolításához is automatizált megoldás fejlesztése.

A Bogaerts fejlesztői a rendszer által gyűjtött információkat a Qii-Jet TA permetezőgépekkel kapcsolják majd össze. Ezáltal lehetővé válhat az üvegházakban is a precíziós permetezés, a megfelelő növényvédő szerrel, amivel időt takarítanak meg, csökkentik a munkaerőköltségeket és a peszticid felhasználást.

A ROYA robotot aktívan tesztelik a Kanadai Kertészeti Technológiai Központban és Akadémián (HORTECA), és néhány kiválasztott üvegházban, először Kanadában és Belgiumban, később pedig szerte a világon.

A ROYA működését az alábbi videóban tekintheti meg:

youtube://v/vHbWfJa5mZY

 

Forrás: Greenhouse Grower/Horti Daily