Back to top

Hány kilométer van egy bögre forralt borban?

Szerkesztőségünk karácsonyi partijára minden évben számos házi finomsággal készülünk. Nem hiányozhat a beigli, a mézeskalács és persze a forralt bor sem. Ahány ház, annyi szokás, tehát mindenki számára tökéletes forralt bor nincs, de azért megpróbáltuk kiszámolni ennek az igen nagy környezeti lábnyomú finomságnak a kilométertartalmát.

Fotó: pixabay.com
A számításhoz az alapreceptet vettük figyelembe: kell bele bor, víz, fahéj, szegfűszeg, citrom, narancs és cukor. A hazánkban is megtermő alapanyagokat, a bort és a cukrot nem számoltuk, bár ugye a cukor nem biztos, hogy itthon készül. Ennek a kilométertartalma 17078,5.

A távolságokat a termőhely fővárosától Budapestig mértük és az alaprecepten kívül minden további ízesítő távolságát hozzá kell adni.

Ha minden felsorolt ízesítőt beleteszünk, valószínűleg ihatatlan lesz a végeredmény, a szállítási távolság pedig 68823,5 kilométer. Vagyis nem csak rossz, de a környezettel szemben igen drága mulatság is egy ilyen forralt bor.

De a kevesebb több, vagy az öt ízesítőt használj és ne többet elvének betartása ebben az esetben is hasznos lehet – nekünk és a környezetnek is. Az mindegy ugyanis, hogy az adott ízesítőből mennyit használunk, a szállítási távolság, s így a környezeti lábnyom is ugyanakkora, hisz 1 szem borsot ugyanolyan távolról szállítanak ide, mint egy tonnát.

Fotó: pixabay.com

Szegfűszeg (7103,5 km)

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum, régi nevén: Caryophyllus aromaticus) a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron (6289 km) és Madagaszkáron (7918 km) termesztik. Számoljuk a középértéket: 7103,5.

Fahéj (6316 km)

A fahéj a Cinnamomum növénynemzetségből származó egyes fafajok kérgéből készült fűszer. Leggyakoribb a ceyloni fahéjfából és a kínai fahéjfából előállított fahéj, de nem ritka az indonéz kasszia ilyen célú felhasználása sem.

Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából (5356 km) és Srí Lankáról (7276 km) több mint 2000 éve exportálják.

A távolság középértéke: 6316 km.

Citrom (1683 km)

A citrom, más néven közönséges citrom, valódi citrom vagy európai citrom Citrus nemzetség egyik növényfaja. Termése, melyet szintén citromnak hívnak, déligyümölcs és egyben fűszer is. Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, Ausztráliában valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A legnagyobb termelők India, Mexikó és Kína. Hozzánk legközelebb Törökország (1390 km) és Spanyolország (1976 km) a nagy termelők. A távolság: 1683 km.

Fotó: pixabay.com

Narancs (1976 km)

A narancs vagy édes narancs (Citrus sinensis) déligyümölcs a citrusformák alcsaládjából. A narancs legfeljebb 8 m magas, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes, gömbölyded koronájú fa. A mediterrán, szubtrópusi és trópusi-montán klímában tenyészik; a trópusi hegyvidékeken 2000 m magasságig termeszthető. Fő termesztői: Brazília, Kína és India.

Európában Spanyolország (1976 km) a legnagyobb termelő.

Csillagánizs (9687 km)

A csillagánizs (Illicium verum) vagy más néven csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény. Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fa termése. Európába a Fülöp-szigetekről hozta be Sir Thomas Cavendish, így a Fülöp-szigetek fővárosát, Manilát vesszük alapul a számításhoz: 9687 km.

Szegfűbors (8972 km)

A szegfűbors öt, a mirtuszfélék Pimenta nemzetségébe tartozó fafaj, illetve azok fűszerként használt termése. A borsot kereső Kolumbusz Kristóf fedezte fel a Karib-szigeteken. Nyugat-Indiában, Jamaicában, illetve Közép-Amerikában honos, de Indiában is kiterjedten termesztik. Fő exportőrök: Jamaika (8972 km), Karib-térség, trópusi Dél-Amerika.

Bár nem tipikus fűszere, de forralt borba is ajánlják
Bár nem tipikus fűszere, de forralt borba is ajánlják
Fotó: pixabay.com

Bors (7855 km)

A fekete bors (Piper nigrum) a trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. Hátsó-Indiából származik.

Már az ókori népeknek is kedvelt fűszere volt.

A honfoglaló magyarok is ismerték, de hazánkban csak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban. Ma az egész világon ismert és sokat használt fűszer. Fő termelői India (5356 km), Indonézia (10354 km), illetve Dél-Amerika. A távolság, amivel számolunk: 7855 km.

Kardamom (8748,5 km)

A kardamom a gyömbérfélék családjának Elettaria és Amomum nemzetségébe tartozó növények magja. Mindkét nemzetség Indiában őshonos. Fűszerként a kicsi, háromszög keresztmetszetű maghüvelyekben található apró, fekete magokat használjuk. Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról (7276 km) származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában (10221 km) is nagyban termesztik. A számításunkban használt távolság: 8748,5 km.

Frissen szüretelt vanília
Frissen szüretelt vanília
Fotó: pixabay.com

Vanília (9141,5 km)

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetségnek, illetve a nemzetségbe tartozó néhány faj termése a vanília "bab" fűszerként használható fel. A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták.

A világ legnagyobb vaníliatermelője Madagaszkár (7918 km), amely az összes vaníliatermelés mintegy 80 százalékát adja.

Rajta kívül Indonézia, Mexikó (10365 km), a Comore-szigetek és Réunion rendelkezik még jelentősebb vaníliatermeléssel. Számításunk: 9141,5 km.

Gyömbér (7341 km)

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj, fűszer- és gyógynövény. Kínában már Kr. e. több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. Kínát vesszük a számításunk alapjául: 7341 km.

A gyömbér persze számos karácsonyi süteménybe is kerülhet
A gyömbér persze számos karácsonyi süteménybe is kerülhet
Fotó: pixabay.com

Ha pedig mindezek ellenére valaki netán gasztroajándékként fűszerkeveréket állítana össze, hát tegye, akit megajándékoz vele, biztosan örülni fog, és nem a környezeti lábnyomot, a szállítás szén-dioxid kibocsátását fogja számolgatni. Egyébként a következő összeállítás kilométertartalma: 48682 km.

Hozzávalók a fűszerkeverékez:
6 db 3 cm-es fahéjrúd
6 db egész csillagánizs
2 evőkanál egész szegfűbors
2 evőkanál szegfűszeg
1 evőkanál zöld kardamom
1 teáskanál fekete szemesbors

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.