0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A 8 legjobb téli gyümölcs az egészség megőrzéséhez

A tél beköszöntével sokan választják a sütőtököt vagy a gyökérzöldségeket étrendjükben egészségük megőrzésére. De ebben az évszakban is rendkívül sokféle gyümölcs áll rendelkezésünkre – olvasható az Everyday Health magazinban.

A téli gyümölcsöknek fontos szerepe van az étrendben, mert az ezekben lévő tápanyagok támogatják az immunrendszert és az általános egészségi állapotot.

Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma szerint, az immunitás szempontjából a C-vitamin kiváló tápanyag a téli megfázás és betegségek leküzdésében – a citrusfélékben pedig természetes formában fordulnak elő. Ez mindenképpen jobb megoldás, mint az étrend-kiegészítők formájában történő C-vitamin pótlás. A szakértők szerint arra kell figyelni, hogy a nap folyamán több alaklommal fogyasszunk ilyen gyümölcsöket, a folyamatos utánpótlás érdekében. A Harvard Health Publishing szerint a C-vitamin segít a szervezetben fehérvérsejtek termelésében és bár nem akadályozza meg a megfázást, csökkentheti a betegség hosszát és súlyosságát.

A C-vitaminban gazdag citrusfélék mellett összegyűjtöttük a szezon kínálta további gyümölcsöket és azok egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

1 – A körte, a bőséges rosttartalom

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint egy körte 5,58 gramm rostot biztosít. A rostok fontosak az immunrendszer számára, mert ösztönzik a jó baktériumok munkáját. A rostos élelmiszerek, beleértve a körtét is, egymástól függetlenül is segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában. Elősegítik a jóllakottságot, ami megakadályozhatja a túlevést.

2 – Az ananász, betegségellenes tulajdonságokkal

Az ananász, a citrusfélékhez hasonlóan, kiváló C-vitamin forrás. 78,9 milligramm található 100 gramm ananász húsban. Friss kutatási eredmények szerint a trópusi gyümölcsnek más egészségügyi előnyei is vannak. Ilyen például a betegségek elleni, gyulladáscsökkentő antioxidáns, valamint az ideg- és emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatás.

3 – Áfonya, a szív védelmében

Egy korábbi kutatás eredményeként megállapították, hogy az áfonya csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Jó C-vitamin-forrás is, mivel 100 gramm nyers áfonyában 14 mg van.

4 – A narancs, nagy dózisú C-vitamin

Egy narancs közel 82 mg C-vitamint tartalmaz, így kiváló forrása ennek a vitaminnak. Szakértők szerint a gyümölcsöt frissen érdemes fogyasztani. A gyümölcslé készítés során kivonnak belőle néhány kulcsfontosságú tápanyagot, például a rostokat, és általában cukrot is hozzáadnak. A narancs tehát jó rostforrás is, mert mindössze egy gyümölcs elfogyasztásával átlagosan 3,7 gramm rosttal is segítjük szervezetünket.

5 – A grapefruit, C-vitamin és likopin forrás

A grapefruit egy másik kiváló C-vitamin forrás, ugyanis egy friss gyümölcs fele 43,7 mg-ot tartalmaz. Korábbi kutatások azt is alátámasztották, hogy a grapefruit likopint is tartalmaz, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és szerepet játszhat bizonyos ráktípusok, különösen a prosztatarák kockázatának csökkentésében.

6 – Gránátalma, a csonterősítő K-vitaminforrás

A felmérések szerint ez a piros gyümölcs kiváló rostforrás (7 g) és jó C-vitamin forrás (17,8 mg). Ráadásul a gránátalma K-vitaminban gazdag, hiszen 100 g gyümölcsben 28,7 mcg vitamin található. Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a K-vitamin hozzájárul a véralvadáshoz és elősegíti a csontok egészségét.

7 – Kivi, a meglepő C-vitamin forrásért

Egy kivi 56 mg C-vitamint tartalmaz, ami ezáltal kiváló vitaminforrássá teszi. Ezen felül a gyümölcs K-vitamin forrás is, hiszen egy darabjában átlagosan 30,2 mcg vitamin található. Érdekes tény, hogy a kivi esetén nem szükséges a héjának eltávolítása, mert ezzel akár 50%-kal is növelhető a rosttartalom. Ez azonban erősen ízlés kérdése is.

8 – Datolyaszilva, az immunrendszert erősítő A-vitaminnal

Ez az ázsiai gyümölcs jó A-vitamin forrás, hiszen 138 mikrogramm van egy gyümölcsben. Tanulmányok bizonyítják, hogy az A-vitamin fokozhatja az immunrendszer működését, és segít megvédeni a szervezetet a fertőző betegségektől.

Forrás: everydayhealth.com