0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A jávorszarvas esete a vámosokkal

Minden a másodperc tört része alatt történt: jávorszarvas ugrása, vámosok szirénázó lámpája, egy sofőr kamerafelvétele, és az egész felkerült az internetre.

A napokban a lengyel 65-ös országúton, Podlaskie vajdasági Bobrowniki falu előtt a kamionok és a teherautók araszoltak egy torlódásban a lengyel-fehérorosz határátkelő felé. Az autókonvoj a teljes jobb oldali forgalmi sávot elfoglalta.

Egyszer csak megjelent egy jávorszarvas az álló autóoszlop mellett, és át akart kelni az úton. Éppen ebben a pillanatban érkezett oda a vám- és pénzügyőrség egyik autója, amelynek megkülönböztető jelzése villogott.

A szarvas nem tudta értelmezni a megkülönböztető jelzést, így az ütközés elkerülhetetlen volt. A jármű vezetőjének esélye sem volt kitérni az ugró vad elől.

A haladásra várakozó és unatkozó kamionsofőrök feltehetően a telefonjukkal ütötték el az időt, így nem  véletlen, hogy az esetről is készült videó felvétel,

A történtek bizonyára mindenkit megleptek, akik szemtanúi lehettek: az ütközés után a jávorszarvas átrepült az autó felett, és az úttestre esett. Mint a videón látható, az állat túlélte az ütközést (bár minden bizonnyal sérüléseket szenvedett), és saját erejéből elindult az erdő felé.

Radosław Hancewicz, a Nemzeti Adóhivatal podlasie-i kirendeltségének szóvivője, azt mondta, hogy senki sem sérült meg, de a szolgálati autó jelentősen megrongálódott. Továbbá állította, hogy a tisztviselők nem sértették meg a közlekedési szabályokat. Viszont a felvételről egyértelműen látszik, hogy az ütközés után nem álltak meg.

Egyébként az autó sofőrje nagyon szerencsésnek érzi magát, hiszen az ütközés lehetett volna sokkal drámaibb kimenetelű is, például, ha a hatalmas testű szarvas az autó belsejében landol.

Ez esetben akár halálos kimenetű is lehetett volna a baleset.

Emlékeztetőül: a „Vigyázat, vadveszély” tábla tájékoztat arról, hogy az utakon (általában erdőterületeket átszelő utakon) vadállatokra lehet számítani. Ez arra kötelezi a járművezetőket, hogy olyan sebességgel vezessenek, hogy reagálni tudjanak, ha egy vadállat megjelenik. Ha azonban gázolás történik, ne feledje, hogy a helyszínen kell maradnia, és segítséget kell hívnia.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/interia.pl