0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Új állatgyógyászati készítményekről szóló törvény

A vonatkozó német törvényt december 1-jén módosította a Bundestag, és 2023. januárjában lép hatályba. A változtatás célja, hogy még pontosabban nyilvántartsák a haszonállatok antibiotikus hatású gyógyszerekkel való kezelését, és hogy tartósan csökkentsék az alkalmazásukat.

A módosítással egyben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által előírt jelentéstételi kötelezettségnek is eleget tett a német parlament.

Az állatgyógyászati készítményekről szóló német törvény módosítása célként rögzíti az antibiotikum-használat csökkentését, az EU 50 százalékos antibiotikumhasználat-csökkentési tervének megfelelően.

A törvénymódosítás új fajokra is kiterjesztette az antibiotikum-minimalizálási koncepciót. Jövő évtől már nemcsak hízóállatokra, hanem a jércékre, a tojókra, a malacos kocákra, tejelő tehenekre és a gazdaságok nem sajátszületésű borjaira is vonatkozik.

A törvénymódosítás a helyi ellenőrző hatóságokat szintén érinti. Jogilag kötelessé válnak utasítások kiadására és intézkedésre, ha szükségesnek látják az antibiotikum-használat csökkentése érdekében. A kritikus fontosságúnak számító antibiotikumok (kolisztin, fluorokinolonok, 3. és 4. generációs cefalosporinok) esetében külön mérlegelni kell alkalmazásuk indokoltságát.

Forrás: gefluegelnews.de