Back to top

230 ezer tonna mandulát kellene gyorsan eladni

December elején ülésezett a kaliforniai mandulatanács, és nem volt nyugodt a hangulat, számol be róla az egyik résztvevő kereskedőcég információi nyomán a fruchthandel.de portál. A legfőbb aggodalmuk, hogy mintegy 230 ezer tonna mandula vár még eladásra az előző évi termésből.

Fotó: Pixabay
Amíg ez a mennyiség nem kerül ki a tárolókból,

addig aligha lehet olyan árszintet elérni a piacon, amibe a megemelkedett előállítási költségeket és az inflációt is bele lehet számolni,

ennek áthidalása pedig el fog tartani egy ideig, írja a fruchthandel.de cikke a tanácskozáson részt vevő ágazati szereplő, a Palm Nuts & More GmbH beszámolója alapján.

A helyszínen lévő szakemberek szerint a legtöbb vita a vízügyi kérdések, valamint az egyéb, jogszabályban előírt kötelezettségek szigorodása körül forgott. Az ágazat egyelőre keresi a lehetőségeket, hogy teljesítse az előírt követelményeket. A vízügy tekintetében enyhén javult a helyzet a 2022/2023-as szezonra, ezzel együtt nagyon kritikus pont még mindig az ágazatban. Sokan számolják fel miatta az ültetvényeiket, ezzel együtt azonban még mindig növekszik a mandulatermesztő felület Kaliforniában.

Súlyosan érinti a gazdálkodókat a CO2-kibocsátással kapcsolatos követelmény is, mivel a használatban lévő legtöbb teherautó nem felel meg az új előírásoknak, újakat vásárolni pedig már csak azért is lehetetlen, mert nem tudnak szállítani a gyártók.

A korszerű technikára ez amúgy általánosságban igaz. A mandulatermesztők egy része ezért más államba helyezi át a tevékenységét, ahol kevésbé szigorúak az előírások, olvasható a fruchthandel.de cikkében.

Az időjárás tekintetében ugyanakkor most éppen nincs aggódni valójuk a kaliforniai termesztőknek, minden adott a jó szezonhoz. A világpiaci konténerhelyzet már sokkal aggasztóbb, az USA nyugati partján különösen kiélezett a helyzet, onnan nézve

úgy tűnik, hogy a világ szállítókonténer-állománya egyszerűen sosem ott van, ahol kellene.

A logisztikai cégek pedig nem különösebben segítőkészek, vélik. Emellett az indiai és a kínai piac visszafogott, hiszen ott is az inflációhoz igazítja a vásárlásait a lakosság, és az USA piaca is stagnál, ami ugyancsak aggodalomra ad okot a mandulaágazatban, olvastuk a fruchthandel.de cikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.