0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

230 ezer tonna mandulát kellene gyorsan eladni

December elején ülésezett a kaliforniai mandulatanács, és nem volt nyugodt a hangulat, számol be róla az egyik résztvevő kereskedőcég információi nyomán a fruchthandel.de portál. A legfőbb aggodalmuk, hogy mintegy 230 ezer tonna mandula vár még eladásra az előző évi termésből.

Amíg ez a mennyiség nem kerül ki a tárolókból,

addig aligha lehet olyan árszintet elérni a piacon, amibe a megemelkedett előállítási költségeket és az inflációt is bele lehet számolni,

ennek áthidalása pedig el fog tartani egy ideig, írja a fruchthandel.de cikke a tanácskozáson részt vevő ágazati szereplő, a Palm Nuts & More GmbH beszámolója alapján.

A helyszínen lévő szakemberek szerint a legtöbb vita a vízügyi kérdések, valamint az egyéb, jogszabályban előírt kötelezettségek szigorodása körül forgott. Az ágazat egyelőre keresi a lehetőségeket, hogy teljesítse az előírt követelményeket. A vízügy tekintetében enyhén javult a helyzet a 2022/2023-as szezonra, ezzel együtt nagyon kritikus pont még mindig az ágazatban. Sokan számolják fel miatta az ültetvényeiket, ezzel együtt azonban még mindig növekszik a mandulatermesztő felület Kaliforniában.

Súlyosan érinti a gazdálkodókat a CO2-kibocsátással kapcsolatos követelmény is, mivel a használatban lévő legtöbb teherautó nem felel meg az új előírásoknak, újakat vásárolni pedig már csak azért is lehetetlen, mert nem tudnak szállítani a gyártók.

A korszerű technikára ez amúgy általánosságban igaz. A mandulatermesztők egy része ezért más államba helyezi át a tevékenységét, ahol kevésbé szigorúak az előírások, olvasható a fruchthandel.de cikkében.

Az időjárás tekintetében ugyanakkor most éppen nincs aggódni valójuk a kaliforniai termesztőknek, minden adott a jó szezonhoz. A világpiaci konténerhelyzet már sokkal aggasztóbb, az USA nyugati partján különösen kiélezett a helyzet, onnan nézve

úgy tűnik, hogy a világ szállítókonténer-állománya egyszerűen sosem ott van, ahol kellene.

A logisztikai cégek pedig nem különösebben segítőkészek, vélik. Emellett az indiai és a kínai piac visszafogott, hiszen ott is az inflációhoz igazítja a vásárlásait a lakosság, és az USA piaca is stagnál, ami ugyancsak aggodalomra ad okot a mandulaágazatban, olvastuk a fruchthandel.de cikkében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu