0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Válogatás az év méhészeti cikkeiből

Közeledve az évnek ahhoz a szakaszához, melyben a legtöbb idő jut olvasásra és tanulásra, arra gondoltam, válogatok a karácsonytól karácsonyig született cikkekből.

A válogatás bár szubjektív, de olyan technológiákat vagy kutatásokat érint, melyek gyökeres változást hozhatnak. Ezzel kívánok minden méhésztársamnak Boldog Karácsonyi Ünnepet és sikeres felkészülést a következő méhészeti évre!

Az év utolsó szakasza jó  lehetőség arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre, többek között azért, hogy tanuljunk a hibákból, elgondolkodjunk és tudomásul vegyük a változó körülményeket és  a következő évet még több tudással indíthassuk.

1. Gluténmentes mézeskalács: Tavaly karácsonykor adtunk közre egy gluténmentes mézeskalácsreceptet, mely természetesen idén is aktuális. Tekintettel a táplálkozási szokások változására sok méhész és mézvásárló számára idén is jól fog jönni. A cikket idekattintva olvashatja!

2. A Propolisz gátolja a koronavírusokat: Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják az egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A cikk azért is fontos, mert minden valószínűséggel ez magyarázza egyéb megfázásos betegségek esetén is a propolisz hatékonyságát.  A cikket idekattintva olvashatja!

3. Timol alkalmazása tavasszal varroa ellen: Sikeres az atkairtás akkor lesz, ha annak egy fontos feltételéhez tartjuk magunkat, vagyis odafigyelünk a szerrotáció elvére és lehetőleg organikus szereket (is) használunk, hiszen ezek nem szennyezik a mézünket. A timol használatáról megoszlanak  a vélemények, “büdös lesz tőle a méz”, “nem hatékony, mert nem írtja, csak megtéveszti az atkát”, stb. Viszont itt a fenti ellenvéleményeket megcáfoló bevált alkalmazási és elkészítési módot adtunk közre: a cikket idekattintva olvashatja!

4. Varroa fertőzöttség előrejelzés: Randy Oliver létrehozott egy internetes felületet, melyen mi magunk is felmérhetjük, miként alakul az atkafertőzöttség a méhesünkben. A táblázat segíthet abban, hogy mikor szükséges elvégeznünk az atkairtást, a cikket idekattintva olvashatja!

5. Mit tehetünk a méhpusztulások ellen? Az  elmúlt 2021/2022-es tél több méhész számára végzetes következménnyel járt, hiszen sokan elvesztették méhcsaládjaik jelentős részét. Cikksorozatunkban az ehhez kapcsolódó felmérés eredményeiről olvashattunk. A cikksorozat legfontosabb részét, melyben a lehetséges megelőzési módokról is írtunk, idekattintva olvashatja!

6. Virágporpótlás nyáron: általában magától értetődőnek vesszük, hogy augusztus elején, közepén van elegendő virágpor ahhoz, hogy a dajkaméhek megfelelően táplálják a fejlődésben lévő fiasítást, melyekből a téli méhek fejlődnek ki. Sajnos az elmúlt évek aszálya épphogy nagyon sok helyen ezt lehetetlenné tette. Ebben a cikksorozatban arról olvashattunk, hogy mit tartalmaz a legjobban teljesítő méhtakarmány. A sorozatot idén folytatjuk. A cikksorozat első részét idekattintva olvashatják!

7. A nozéma veszélyesebb mint eddig gondoltuk: Kiderült ugyanis, hogy a gazdaszervezetből a betegség kórokozója vasat von el. A vas ugyanolyan létfontosságú mikronyomelem a méhek számára mint az ember számára: a cikket idekattintva olvashatja!

 

Ajánljuk még:

Az amerikai költésrothadás ellen jól jöhetnek a lactobacilusok

A méhrajok nagyobb elektromos térerősséget gerjesztenek mint egy viharfelhő

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu