0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Paradicsom projekt Békéscsabán

Világszinten a zöldségek és gyümölcsök közül paradicsomot fogyasztanak a legtöbbet az emberek. A házikertekben is előkelő helyen szerepel, szinte mindenki, aki zöldségeskertet gondoz, tart benne paradicsomot is. Békéscsabán diákokat is bevontak a paradicsom termesztésének rejtelmeibe.

Lehoczkiné Megyik Erika békéscsabai kertbarát paradicsom projektje kapcsán bebizonyosodott, hogy a paradicsom termesztéséhez még csak kert sem kell, és kezdők is sikerrel járhatnak, ha segítséget kapnak a kezdeti buktatók kivédésére.

A növénykedvelőnek azért lett a paradicsom a kedvence, mert mint mondja, lenyűgöző, ahogy a picike magból pár hónap alatt másfél-két méter magas, termést adó növény fejlődik, ráadásul ízének köszönhetően zöldségként vagy gyümölcsként is megállja a helyét.

Termése kalóriaszegény, vitamin- és karotintartalma jelentős. Egyik vegyületéből pedig még gyulladásos betegségek elleni kenőcs is készül. Számos szín-, forma- és ízváltozatának köszönhetően mindenki megtalálja a számára ideális paradicsomot.

Az újrahasznosítás jegyében Lehoczkiné Megyik Erika kivisdobozokba veti el a magokat, de már a földkeverék is hosszú évek kísérleteinek eredménye: nyúltrágyával kevert komposzt, érett marhatrágya és vakondtúrásból származó föld. Ebben gyorsan növekednek tavasszal a palánták, amelyek éjszaka a szobában vannak, nappal egy kis saját építésű polikarbonát üvegházban, így hasznosítani tudják a tavaszi napsütést, de az éjjeli fagyoktól is védve vannak.

Iskolásokat is bevont a kertészkedésbe

A paradicsom termesztéséhez elég egy sík felület (füves, köves, betonozott terület, akár egy erkély is), 10 darab 12 literes vödör és egy masszív, 2 méter magas állványzat.

Kikísérletezte a termesztési eljárást, a földkeverék összetételét, a fajtaválasztást, a magvetés eszközeit, a pikírozás (átültetés) technikáját, a vödrökbe való kiültetés után a paradicsom gondozási munkálatait. Első lépésként az általános iskolás gyerekeket és szüleiket szólította meg az iskolai vezetők engedélyével és segítségével. Ugyanis nem akarta elhinni, hogy manapság szinte senkit sem érdekel a kertészkedés. Ezért kezdte kutatni a módját, lehetőségét annak, hol tudná ezt a fajta kertészkedést megismertetni és tanítani az érdeklődő embereknek. Hol másutt, mint az iskolában, és titkon remélte, hogy a gyerekek lelkesedése a szülőkre is átragad, ami így is történt, mondta az ötletgazda.

A foglalkozásokra ő visz minden felszerelést: földet, magot, edényeket, növényeket, fotókat. A résztvevők bevonásával minden munkafolyamatot végigcsinál, amit aztán a gyerekek otthon a saját lehetőségükhöz mérten megvalósítanak.

Ezért vehetnek részt a programban olyan iskolák is, ahol nincs iskolakert, de van egy kis terület. Egy koordináló tanár mindenképp kell, ugyanis az iskolai és az otthoni főbb munkafolyamatokat dokumentálni szükséges.

Szeptemberben egy záró rendezvényen, a Csabagyöngye Kulturális Központban vetítették le az idei eredményeket, mondta Lehoczkiné Megyik Erika. A jól kidolgozott módszerrel, melynek során azért babusgatni kell a paradicsomot, és mindent megadni neki, négyzetméterenként akár 40-50 kilogramm is leszedhető a tövekről.

Az idén mindenki a Lugas F1 fajtát vetette el, ami egy magyar nemesítésű folytonnövő paradicsomfajta, és az első fagyokig növekszik és terem.

Békéscsabán két általános iskolában is működik kertszakkör, és volt olyan kiskertész, akit Lehoczkiné Megyik Erika meglátogatott az év során. A kert szeretetével való „fertőzés” jól sikerült, mert többen a paradicsomtermesztés sikerén felbuzdulva helyet kértek maguknak a családi kertben, ahol jövő tavasszal többféle zöldség termesztéséhez is hozzálátnak majd.

Az ötletgazda azt szeretné, hogy másoknak is legyen annyi örömük és sikerélményük tíz tő paradicsom felnevelésével, mint neki. Igen ám, de ezt előbb meg kell tanulni. Ráadásul a klímaváltozás miatt már nem lehet úgy kertészkedni, mint régen, szüleink 40 évvel ezelőtt nem ismerték azt a fogalmat, hogy napégés. Nem voltak polikarbonát lemezből készült UV-védett melegházak, elég volt egy klasszikus hidegágyban nevelni a palántákat, és a megfelelő időben kiültetni őket a szabadföldbe. Akkor még volt tavasz, nem úgy, mint manapság; amikor alig van vége a téli időszaknak, máris jönnek a hőségriadók és árnyékolni kell a növényeket. A 10 vödrös termesztési technológia is így lett megalkotva, mondta a békéscsabai növénybarát, akit „növényekkel suttogó”-nak tartanak.

A mai fiatalokat és szüleiket más módon kell megszólítani. Úgy gondolta, kihasználja a kütyük iránti imádatukat: miért ne lehetne egy szépen termő paradicsomlugas előtt szelfit készíteni és elküldeni azoknak a barátoknak, barátnőknek, akiknek nincs ilyen?

Az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai épületének tanulói is a modern technikai eszközök használatával lettek nagyon sikeresek. Ők az első fecskéi ennek a fajta mozgalomnak, a kertészkedést más módon megközelítve és művelve, új típusú kis közösségeket alkotva. Legyünk rá büszkék, hangsúlyozta a paradicsomprojekt megálmodója.

Forrás: Kerti Kalendárium