0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több időt töltünk a digitális természetben, mint a valódiban

Az emberek egyre inkább eltávolodnak a természettől, amivel csökkent az itt eltöltött idő is. A kutatók azonban rámutatnak: az emberek természetben szerzett élményei döntő fontosságúak a környezetbarát magatartás kialakításában és ezáltal a globális környezeti válsággal kezelésében.

Egyértelmű, hogy világszerte csökken az emberek és a természet közötti interakció, azonban korábban ezt nem kutatták, így nincsenek viszonyítási alapul szolgáló mérőszámok. Hogy erre fényt derítsenek, a tudósok megmérték, hogyan változott az elmúlt évtizedben az egyén lakhelyétől a legközelebbi, kevés emberi behatással bíró területhez mért átlagos távolság. Azt találták, hogy

az emberek jelenleg átlagosan 9,7 km-re élnek a legközelebbi természeti területtől, ami 7 százalékkal távolabb van, mint 2000-ben.

Európában és Kelet-Ázsiában a legnagyobb az átlagos távolság a természeti területektől, például Németországban 22 km, Franciaországban pedig 16 km. „Ami feltűnő, hogy a világ összes többi országa hasonló mintát követ” – idézi a ScienceDaily a tanulmány első szerzőjét, Dr. Victor Cazalis-t, az iDiv és a Lipcsei Egyetem posztdoktori kutatóját.

A szerzők azt is kimutatták, hogy 2000 óta világszerte csökkent a városokon belüli fával borított területek száma, különösen Közép-Afrikában és Délkelet-Ázsiában. „Ez a megállapítás arra utal, hogy a városi lakosság zöldterületekhez való hozzáférési lehetősége is csökken” – zárja a tanulmányt Dr. Gladys Barragan-Jason, az Elméleti és Kísérleti Ökológiai Állomás kutatója, a tanulmány társszerzője. „A kutatásunk rámutat, hogy a természeti területek pusztulása a városi népesség erőteljes növekedésével párosulva az ember és a természet közötti térbeli távolság növekedéséhez vezet, különösen Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában.”

Ugyanebben a tanulmányban a szerzők szisztematikusan olyan tudományos publikációkat kerestek, amelyek a természeti élményekkel kapcsolatos tendenciákat értékelték: a közvetlen élményektől, mint például a nemzeti parkokban való túrázás, a helyettesítő élményekig, mint például a kulturális termékekben, például rajzfilmekben, számítógépes játékokban vagy könyvekben megjelenő természeti környezetek. Azt találták, hogy az ezeket a trendeket értékelő tanulmányok száma nagyon alacsony (N=18), és erősen az USA, Európa és Japán felé irányult. Ez azt mutatja, hogy

a természetélmény eltűnéséről szóló állítások gyenge bizonyítékokon alapulnak, és hogy több tanulmánynak kellene vizsgálnia ezt a kérdést, különösen Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában.

A szerzők által talált 18 tanulmányból kiderül például, hogy az Egyesült Államokban és Japánban csökkent a természetvédelmi területek látogatottsága: az Egyesült Államokban a kempingezés, míg Japánban a gyerekek által megfigyelt virágfajok száma mutatta ezt. Az eltávolodás jeleit mutatja például a természeti elemek megfogyatkozása a regényekben, dalokban, gyermekalbumokban és animációs filmekben, amelyeket egyre kevésbé hatnak át természeti képek (ahogyan azt például egy 2021-es iDiv tanulmány is mutatja).

A csökkenés e példái ellenére más interakciók stagnálnak vagy akár növekednek is. A vadon élő állatokról szóló dokumentumfilmek nézése vagy a videójátékokban vadon élő állatokkal való interakció például gyakoribb, mint néhány évvel ezelőtt. „

A természettel való digitális interakció új módjai minden most jelentek meg vagy növekedtek az elmúlt évtizedekben”

– mondja Gladys Barragan-Jason. Azonban rámutatott arra, hogy ezek az interakciók kevésbé segítik a kapcsolódást a természethez, mint a valódi élmények a szabadban.

„Az ember és a természet közötti ilyen interakciók ismerete különösen fontos, mivel kulcsfontosságúak a természettel való kapcsolatunk és viselkedésünk felépítésében” – mondja Victor Cazalis. „A természettel való jó kapcsolat elengedhetetlen ahhoz, hogy a 21. században szükséges társadalmi átalakulások végbemehessenek. Csak így lesz képes az emberiség „2050-re harmóniában élni a természettel”, ahogyan azt kormányaink a biológiai sokféleségről szóló egyezmény COP15-ös konferenciáján jelenleg tárgyalt globális biodiverzitási keretrendszerben célul tűzték ki.”

Forrás: Sciencedaily