Back to top

Több időt töltünk a digitális természetben, mint a valódiban

Az emberek egyre inkább eltávolodnak a természettől, amivel csökkent az itt eltöltött idő is. A kutatók azonban rámutatnak: az emberek természetben szerzett élményei döntő fontosságúak a környezetbarát magatartás kialakításában és ezáltal a globális környezeti válsággal kezelésében.

Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt.
Egyértelmű, hogy világszerte csökken az emberek és a természet közötti interakció, azonban korábban ezt nem kutatták, így nincsenek viszonyítási alapul szolgáló mérőszámok. Hogy erre fényt derítsenek, a tudósok megmérték, hogyan változott az elmúlt évtizedben az egyén lakhelyétől a legközelebbi, kevés emberi behatással bíró területhez mért átlagos távolság. Azt találták, hogy

az emberek jelenleg átlagosan 9,7 km-re élnek a legközelebbi természeti területtől, ami 7 százalékkal távolabb van, mint 2000-ben.

Európában és Kelet-Ázsiában a legnagyobb az átlagos távolság a természeti területektől, például Németországban 22 km, Franciaországban pedig 16 km. "Ami feltűnő, hogy a világ összes többi országa hasonló mintát követ" - idézi a ScienceDaily a tanulmány első szerzőjét, Dr. Victor Cazalis-t, az iDiv és a Lipcsei Egyetem posztdoktori kutatóját.

A szerzők azt is kimutatták, hogy 2000 óta világszerte csökkent a városokon belüli fával borított területek száma, különösen Közép-Afrikában és Délkelet-Ázsiában. "Ez a megállapítás arra utal, hogy a városi lakosság zöldterületekhez való hozzáférési lehetősége is csökken" - zárja a tanulmányt Dr. Gladys Barragan-Jason, az Elméleti és Kísérleti Ökológiai Állomás kutatója, a tanulmány társszerzője. "A kutatásunk rámutat, hogy a természeti területek pusztulása a városi népesség erőteljes növekedésével párosulva az ember és a természet közötti térbeli távolság növekedéséhez vezet, különösen Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában."

Ugyanebben a tanulmányban a szerzők szisztematikusan olyan tudományos publikációkat kerestek, amelyek a természeti élményekkel kapcsolatos tendenciákat értékelték: a közvetlen élményektől, mint például a nemzeti parkokban való túrázás, a helyettesítő élményekig, mint például a kulturális termékekben, például rajzfilmekben, számítógépes játékokban vagy könyvekben megjelenő természeti környezetek. Azt találták, hogy az ezeket a trendeket értékelő tanulmányok száma nagyon alacsony (N=18), és erősen az USA, Európa és Japán felé irányult. Ez azt mutatja, hogy

a természetélmény eltűnéséről szóló állítások gyenge bizonyítékokon alapulnak, és hogy több tanulmánynak kellene vizsgálnia ezt a kérdést, különösen Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában.

A szerzők által talált 18 tanulmányból kiderül például, hogy az Egyesült Államokban és Japánban csökkent a természetvédelmi területek látogatottsága: az Egyesült Államokban a kempingezés, míg Japánban a gyerekek által megfigyelt virágfajok száma mutatta ezt. Az eltávolodás jeleit mutatja például a természeti elemek megfogyatkozása a regényekben, dalokban, gyermekalbumokban és animációs filmekben, amelyeket egyre kevésbé hatnak át természeti képek (ahogyan azt például egy 2021-es iDiv tanulmány is mutatja).

A csökkenés e példái ellenére más interakciók stagnálnak vagy akár növekednek is. A vadon élő állatokról szóló dokumentumfilmek nézése vagy a videójátékokban vadon élő állatokkal való interakció például gyakoribb, mint néhány évvel ezelőtt. "

A természettel való digitális interakció új módjai minden most jelentek meg vagy növekedtek az elmúlt évtizedekben"

- mondja Gladys Barragan-Jason. Azonban rámutatott arra, hogy ezek az interakciók kevésbé segítik a kapcsolódást a természethez, mint a valódi élmények a szabadban.

"Az ember és a természet közötti ilyen interakciók ismerete különösen fontos, mivel kulcsfontosságúak a természettel való kapcsolatunk és viselkedésünk felépítésében" - mondja Victor Cazalis. "A természettel való jó kapcsolat elengedhetetlen ahhoz, hogy a 21. században szükséges társadalmi átalakulások végbemehessenek. Csak így lesz képes az emberiség "2050-re harmóniában élni a természettel", ahogyan azt kormányaink a biológiai sokféleségről szóló egyezmény COP15-ös konferenciáján jelenleg tárgyalt globális biodiverzitási keretrendszerben célul tűzték ki."

Forrás: 
Sciencedaily

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.