0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Beárazták az állatok gázkibocsátását Új-Zélandon

A tervek szerint Új-Zéland lesz az első olyan ország, ahol a gazdálkodók fizetni fognak az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázkibocsátásért. Érthető az intézkedés, ha figyelembe vesszük, hogy a Magyarország területének mintegy háromszorosán fekvő szigetországban 5 millió emberre körülbelül 10 millió szarvasmarha és 26 millió birka jut, vagyis az ágazat nagyobb részben exportra termel.

Az üvegházhatású gázok főként a metán teljes kibocsátásának csaknem fele a mezőgazdaságból származik, de a mezőgazdasági kibocsátásokat korábban mentesítették az ország kibocsátáskereskedelmi rendszere alól, ami miatt bírálatot is kapott a kormány.

A szakpolitika és a mezőgazdasági közösség képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdálkodóknak 2025-től fizetniük kell a gázkibocsátásukért. A rövid és hosszú élettartamú mezőgazdasági gázt külön árazzák, bár mennyiségük kiszámításához egyetlen intézkedést alkalmaznak.

A javaslat ösztönzőket tartalmaz azon gazdálkodók számára, akik speciális takarmány-adalékanyagokkal csökkentik a kibocsátást, és a farmon belüli erdőgazdálkodás is felhasználható a kibocsátás ellensúlyozására.

A programból származó bevételt a gazdálkodóknak nyújtott kutatási, fejlesztési és tanácsadói szolgáltatásokba fektetik be.

“Ajánlásaink lehetővé teszik a fenntartható élelmiszer- és rosttermelést a jövő generációi számára, miközben méltányos szerepet játszanak országunk éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainak teljesítésében” – mondta Michael Ahie, a gazdálkodó szervezeteket és a bennszülött érdekeket képviselő csoport, a He Waka Eke Noa szervezet elnöke.

Forrás: usnews.com