0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az új év is enyhe idővel kezdődik

Tartósnak ígérkezik az erős nyugatias áramlás hazánk fölött, amivel a jövő hét közepéig továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A túlságosan enyhe idő nem kedvező a növényeknek, de a kártevők és kórokozók sem ritkulnak így. Csapadék bőven hullott az év utolsó négy hónapjában, a talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, az őszi vetések szép állapotban vannak.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Az elmúlt hét közepétől a megerősödő nyugatias áramlással jelenős felmelegedés érkezett karácsonyra. A gyorsan vonuló frontok csak a Dunántúl északi harmadára, a Duna-mentére és a Tisza felső folyására hoztak 10 mm körüli csapadékot, az ország nagyobb részén 2 mm alatt maradt a csapadékösszeg. A 30 napos összeg ennek ellenére az országban jelentős többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, csak Sopron térségében van hiány. A 90 napos csapadékösszegben már nagyobb a különbség: az ország középső részén többlet, északnyugaton és délkeleten hiány van.

A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével teljesen telített, az Alföldön helyenként belvizes területek is vannak. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben.

A hőmérséklet Karácsonyra jelentősen emelkedett, sokfelé volt 10 Celsius fok fölötti maximum, sőt az ünnep másodnapján, délnyugaton tavaszias, 15 fok fölötti értékek is előfordultak. Keddtől már hűvösebb levegő érkezett fölénk, szerda reggelre országos, de többnyire csak gyenge fagy alakult ki. Számottevő talajfagy eddig nem volt hazánkban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A talaj nedvességtartalma magas, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

A szokásosnál enyhébb ősz és december hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket.

A folytatásban marad az enyhe idő, az új év elején is enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé, egyes napokon 15 fok közelébe emelkedik majd, a tartósabban ködös napokon, elsősorban az északkeleti részeken viszont 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek. Inkább csak csütörtökön és pénteken várható csapadék, de mennyisége jellemzően 5 mm alatt marad. A talajok csak keleten és csak kis mértékben nedvesednek tovább ebben az időszakban, míg a szelesebb és enyhébb délnyugaton a fölső rétegek száradásnak indulnak. Reggelente ezekben a napokban kel föl legkésőbb a Nap, míg délután már napról-napra 1-1 perccel később nyugszik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu