0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mit (t)együnk, ha túl jól sikerült az este?

A másnaposság kellemetlen tüneteire mindenkinek megvan a saját receptje. Mit mondanak a brit és ausztrál szakértők, és mire esküszik Lajsz András, a magyar „koktélkirály”?

A túlzásba vitt alkoholfogyasztást követő macskajaj tipikus tünete a gyengeség, a hányinger, a fény- és hangérzékenység, fejfájás, hasmenés és sajgó izmok.

Az állapoton javítani úgy lehet, ha minél hamarabb visszapótoljuk az elvesztett aminosavakat és ásványi anyagokat. A patika.com szerint ugyanis ezek segíthetnek az alkoholban lévő, mérgező vegyi anyagok feldolgozásában.

Vizet, vizet, vizet!

Az első és legfontosabb, hogy minél több folyadékot vigyünk be a szervezetbe, mivel az alkohol dehidratál, azaz kivonja belőlünk a vizet. A víz enyhíti a fejfájást, de nem szabad visszaélni a szervezetünk befogadóképességével, tehát

ne kísérletezzünk rövid idő alatt extrém mennyiségű folyadékbevitellel, mert rosszul is elsülhet.

A kókuszvíz és a különféle sportitalok jó szolgálatot tehetnek az ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt, a gyömbértea enyhítheti a hányingert, a mentatea pedig a gyomorfájást.

Sokan esküsznek a savanyúságlére, ami nem butaság, mivel só-, cukor- és ecettartalma segíthet helyreállítani az elektrolitháztartást.

Egy csésze kávé is jó ötletnek tűnik, de csak akkor, ha elegendő vizet is iszunk mellé, mivel szintén dehidratál.

A tojásban található aminosavak támogatják a májat az alkohol lebontásában, és hasznosak a magas káliumtartalmú ételek is, mint a banán, a datolya, a kel- és salátafélék. A csirkehúsleves, illetve a tradicionális japán miszoleves a kiürült nitrogént, ásványi anyagokat és folyadékot is pótolja. A teljes kiőrlésű keksz egy kis mézzel rendbe hozza a vércukorszintet és energiát ad, a zabkása pedig tele van B-vitaminnal, vassal, magnéziummal és kalciummal, így hozzájárul az egész test regenerálódásához.

Az ausztrálok állami kutatóintézetének, a CISRO-nak a tudósai arra a meglepő eredményre jutottak, hogy ha megeszünk egy körtét iszogatás előtt, akkor kevésbé fog fájni a másnap. A vizsgálat szerint a levében található tápanyagok 21 százalékkal csökkentik a másnaposság kellemetlen tüneteit. Hatásukra javul a koncentráció, az emlékezőtehetség, csökken a fény- és hangérzékenység, és gyorsabban kiürül az alkohol.

Miként ronthatunk a helyzeten?

A patika.com nem ajánlja a zsíros fogásokat és gyorsételeket, mivel inkább a megelőzésre, mint a kúrálásra valók. Tovább terhelik az alkoholtól meggyengült gyomrot és emésztőrendszert. A „gyógysörről” és társairól azt írja, hogy ha rövid időre talán jobban is leszünk tőlük, később újra dehidratálják a testet, és még súlyosabbá teszik a másnaposságunkat. A cikk szerint érdemes kerülni a citrusféléket is, mert a savtartalmuk irritálhatja az érzékeny gyomrot.

A brit Spire Healthcare szakértői szerint másnaposan kerülni kell az olyan ételeket, amelyek nehezebben emészthetők, például a tejtermékeket, a finomítottcukrot és a zsíros húst. Érdemes sok elektrolitot tartalmazó ételt fogyasztani, mint a banán, az avokádó, a dió és az édesburgonya. Ajánlják a friss gyümölcsöt, zöldséget, a levest és a húslevest. Dr. Jatindar Thompson brit orvost is idézik, aki szerint: „Még mindig él az a mítosz, hogy az alkoholfogyasztás után a zsíros ételek segítenek felszívni az alkoholt a szervezetből, enyhítve a másnaposság tüneteit. Sajnos, ez nem igaz. Minden, amit megittál, már bekerült a véráramba.”

Sör, bor, pálinka – Ilyen sorrendben?

Vajon milyen tapasztalatokat halmozott fel az elmúlt évtizedekben a témával kapcsolatban Lajsz András, a hazai mixertársadalom legismertebb alakja, szakács, cukrász, felszolgáló, bartender, a 2000-es szingapúri mixervilágbajnokság bronzérmese?

Nem meglepő módon ő is a prevencióra, vagyis a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. „Sokan mondják, hogy az alkohol kis mértékben gyógyszer, de

ha valaki sokat, vagy sokfélét iszik egyszerre, azt én inkább alkoholmérgezésnek hívom.”

Véleménye szerint fő szabályként ne keverjük az italtípusokat, vagyis a sört, a bort és a pálinkát. Ha koktélozunk, akkor is döntsük el, hogy gin vagy vodka alapú italt iszunk-e, és a tömény szeszt csak long drinkként fogyasszuk, valamilyen alkoholmentes itallal felöntve. Közben pedig érdemes meginni egy-egy üveg ásványvizet is.

Fontos a hidratáció és a vitaminpótlás, jót tesz a húsleves – mondja – , de nem is ő lenne, ha nem tenné hozzá mosolyogva: „Aki megteheti, mert nem kell mennie dolgozni, igyon meg egy sört és feküdjön le aludni!”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu