0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sok agrárcégnek fordulópontot jelenthet a jövő év

A következő termelési ciklust a megnövekedett árakon kezdi meg az ágazat, az értékesítési árak további emelkedésére viszont már nem lehet számítani. Ezzel az agrárium jövedelemszintje az aszály előtti szinten stabilizálódhat – ha nem kell szembe néznünk jövőre is egy ideihez hasonlóan csapadékszegény évvel.

Az elmúlt egy-másfél év igen komoly kihívásokat hozott a hazai agrárium számára. A 2021 év közepén indult energiaár robbanás idén tovább folytatódott, ami időnként pénzügyi problémákat okozott a gazdáknak. Az állattenyésztés – elsősorban a sertéshízlalás – komoly értékesítési nehézségei szintén áthúzódtak 2021-ről 2022 első félévéig. A szántóföldi növénytermesztőknek pedig a tavasszal még nagyon biztatónak ígérkező évkezdet után az aszállyal kellett megküzdeniük. Igaz, ez utóbbiak esetén a hosszú termelési ciklus segítséget jelentett, hiszen a termelési szezon még a mérsékelt árakon indult, az értékesítés pedig már a két legnagyobb gabonatermelő kiesése miatt többszörösére emelkedett árakon történik, ami kompenzálja az aszály miatti terméskiesést.

Két megye kivételével, ahol az aszály teljesen megsemmisítette a termést, az átlagot meghaladó jövedelemre tettek szert a gazdák.

„Ami hosszú távon jelent nehézséget, hogy a kiszámíthatatlan gazdasági környezet erőteljesen visszafogja a beruházási szándékot, amit jól mutat, hogy jelentősen csökken a megítélt támogatások igénybevétele. Ez pedig többszörös problémát okoz az ágazatban. Egyrészt a fejlesztések elmaradása csökkenti a magyar mezőgazdaság egyébként is gyenge versenyképességét, másrészt a jelentős agrár betétállományok értékét felemészti az infláció” – értékelte az évet Tresó István, a K&H Agrár fejlesztési főosztály vezetője.

Mire kell felkészülni 2023-ban az agrárvállalkozásoknak

Amivel a továbbiakban a gazdáknak kalkulálni kell, hogy a következő termelési ciklusra már jelentősen megemelkedtek a beszerzési árak, az eladási árak további emelkedésére viszont már nem lehet számítani – igaz, jelentős csökkenés sem várható. Ez azt jelenti, hogy kialakulóban van egy új egyensúlyi állapot, ami a jövedelemtartalmat megközelítőleg az aszály előtti átlagszinten tartja.

Ha azonban 2023-ban egy újabb, az ideihez hasonló mértékű aszály lesz, annak a kezelésére nincs felkészülve az agrárium.

Jelenleg forráshiány van az ágazatban, jelentősen megemelkedett a forgóeszköz finanszírozási igény. Emellett azonban a bankok az igények többszörösen meghaladó kihelyezhető forrással rendelkeznek, és 2023 második felétől újból számítani lehet az uniós pályázati kiírásokra is.

„A magyar mezőgazdaság valóban jó, de eddig ki nem használt adottságokkal rendelkezik. A cégeknek most alaposan át kell tekinteniük saját gazdálkodásukat, piacaikat, erősségeiket és gyengébb pontjaikat. Ezek ismeretében kell felépíteni új stratégiájukat, és nem halogatni a szükséges lépéseket, beruházásokat. Ebben a gazdasági egyensúlytalansági állapotban, amit válságnak nevezünk, alakul ki ugyanis a következő 8-10 év győztes csapata” – hangsúlyozta az agrárszakértő.

Forrás: K&H Bank