0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Puskás Lajos: Tünemény

Két testvéremmel együtt édesapánktól tanultunk fotózni. Együtt lestük a madarakat, a növényeket a szegedi Fehér-tavon, a Tisza partján vagy bárhol az országban. Esténként rögtönzött fotólabort alakítottunk ki a konyhában, ahol megtapasztaltuk a varázslatot a hívótál fölött.

A megszárított fekete-fehér papírképek átnézésekor újraéltük a nappali kalandokat, és értékeltük a próbálkozásainkat.

Erdőmérnöki munkám során, a családi kirándulásaink alkalmával mindig útitárs volt a fényképezőgép.

Egy-egy jobban sikerült fotó és a hozzá kötődő történet felejthetetlenül beleégtek az ember „memóriakártyájába”. A pillanat, a fotó és a történet összeforrnak, új és több lényeget nyernek, különösen, ha még alkalom is nyílik elmesélésükre.

A Fekete-Körös melletti mályvádi erdő Rossz-Borsós nevű területrészére indultunk ki egy mozgássérült természetfotós barátommal. Megroppant egészsége miatt már évek óta nem tudott úgy élni a hobbijának, mint azelőtt. Ezen próbáltunk segíteni egy októberi dámbarcogás alkalmával. Jóval napfölkelte előtt sikerült a társamat egy vesszőből font leskosár rejtekébe elhelyeznem, és már indultam is vissza. Mire az erdő szélén lévő hajdani Keszi település helyére értem, fölkelt a nap. Eszembe jutott, hogy talán most is köd ül a közeli Arató-laposnak nevezett vizenyős rét fölött. Így aztán egy kilométernyi kitérőre szántam el magam.

Alighogy ráláttam a ténylegesen ködlepte rétre, egy középkorú dámbika csipkés agancsvégei villantak ki a ködréteg fölött. Jellegzetes, négy lábon ugráló mozgással haladt délnek.

Megdermedve vártam, hogy az erdő szélén megszűnő ködből kilépjen. Reménykedtem, talán egy pillanatra megáll körülnézni, egy kattanás erejéig.

Szerencsére a történet itt nem ért véget. Napnyugta után egy lelkileg meggyógyult, boldog természetfotóst találtam a leskosárnál. A barátom akkor készült fotói azóta is a Gyula-Városerdőn működő erdei iskola falát díszítik, megjelenítve a barcogás teljes koreográfiáját. Ez különösen akkor nagy élmény a vendégeink számára, amikor a keleti szél behozza a barcogó bikák hangját a nyitott ablakokon.

Forrás: A Mi Erdőnk