0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Érdekességek a pulykákról

A pulykák felettébb intelligens madarak, melyek érzelmi intelligenciával rendelkeznek, képesek tartós társas kötelékeket kialakítani, valamint szeretetet kimutatni, sőt még dorombolni is, ha elégedettek.

A pulykák rendkívül intelligens és érzékeny madarak. Egy év távollét után is képesek emlékezni egy terület pontos részleteire. Valamint érzelmi intelligenciával is rendelkeznek – tartós társas kötelékeket alakítanak ki, szeretetet mutatnak ki, sőt még dorombolnak is, ha elégedettek és megnyugtatva érzik magukat. Így nem meglepő, hogy i. e. 300-ban a pulyka szimbolikus és tisztelt madár volt.

A maja vallási képekben például a pulykákat isteni teremtményekként ábrázolták, amelyek a földöntúli világot képviselték.
Nem csak a hüllők képesek a bőrük színét változtatni, a pulykák is sokféle színt vehetnek fel, a fején és a torka alatti bőr színe például a fehértől a pirosig és a kékig változhat. A pulyka testrészeinek színváltozása kifejezi a lelkiállapotát, a stresszt, az izgatottságot vagy nyugalmat.
Az egyes madaraknak saját, egyedi hangjuk van, és a hanglejtések széles skálája létezik. A pulykák a hangjukról is képesek felismerni egymást. Kiterjedt hangképességgel rendelkeznek, és a helyzettől függően több mint 20 különböző hangot tudnak kiadni. Mindegyiknek más-más jelentése van – a meleg üdvözléstől a veszélyre való figyelmeztetésig.
Párzáskor a hím pulykák igazi show-t rendeznek.
A párjukat úgy csábítják el, hogy felpuffadnak, pávaszerűen széttárják a tollazatukat, és büszkén mutogatják magukat, miközben jellegzetes hangokat adnak ki. Ami az ember számára viccesnek tűnhet, az valószínűleg vonzza a nőstény pulykát a potenciális párjához.
A pulyka nemét az ürüléke alapján is meg lehet állapítani. A nőstények ürüléke spirál alakú, míg a hímeké J alakú. Ez a két nem anatómiája közötti különbséggel függ össze.

Kiderült, hogy a pulykák köveket nyelnek le az emésztésük segítésére, a táplálék lebontásására.

Még léteznek vadpuykák is, de a 20. század elejére a állományuk rekordméretű csökkenésnek indult.
Csak az Észak-amerikai vadászat miatt a populáció mindössze 30 000 madárra csökkent. Miután kritikusan alacsony egyedszámokat regisztráltak, sikeres helyreállítási programokat indítottak, és a populációk újraéledtek. A vadpulykák tudnak repülni, igaz csak rövid távolságokat képesek megtenni, ez a képességük mégis megkülönbözteti őket a háziasított madaraktól. A házipulyka egyáltalán nem tud repülni, amelynek oka a modern ipari madártenyésztés. A pulykák természetellenes magassága és túlzott súlya lehetetlenné teszi ezt.
Forrás: interia.pl