0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hiány a lázadások miatt

A Peruban december közepén kitört lázadások a helyi és a nemzetközi gyümölcskereskedelmet is hátrányosan érintették. Matthias Eggemann, a Fresh-Con­nection Fruchtimport GmbH kereskedelmi vállalat vezetője szerint a sztrájkok igen hamar készlethiányhoz vezet­tek egyebek közt a piros mag nélküli szőlőből.

Annak ellenére, hogy a perui szőlő szezonja nehezen indult, december második felében már nagyon keresett volt és kifejezetten jó áron lehetett értékesíteni. A rotterdami kikötői dolgozók sztrájkja miatt nemcsak az áru be-, hanem a kirakodása is késett, ezért éppen a karácsonyi értékesítési csúcs kellős közepén alakult ki hiány. De nem csupán a Peruból származó szállítmányokkal volt gond. Az észak-afrikai gazdák és kereskedők továbbra is csomagolóanyag- hiánnyal küszködnek, míg a lehulló nagy mennyiségű csapadék Dél-Afrikában nehezítette meg a betakarítást.

A problémák miatt megemelkedett ár rövid átmeneti időre ugyan visszavetette a keresletet, ám karácsony előtt ismét érezhetően növekedett az érdeklődés a gyümölcs iránt.

Hosszabb távon a kereskedelmi vezető nagyon optimista a tengerentúli szőlő jövőjét illetően. Az új fajták nemesítése és tesztelése folyamatban van Latin-Amerikában, Dél-Afrikában és Indiában is. Néhány közülük, például az Arra 29 vagy a Passion Fire hamarosan piacra kerülhet, de a már forgalomba hozott Arra 35-36, az Arra 15 vagy Sweeties is egyre nagyobb részesedést szerez, mivel termelésük különösen jövedelmező. A szakember szerint a globális termesztés tendenciája az új és népszerű szőlőfajták felé mutat, Indiában például a Thomson Seedless nevű klasszikust egyre inkább felváltják az új fajták, például a Sweeties. Ami az eladásokat illeti, a német élelmiszer-kiskereskedelemben a magot tartalmazó olasz szőlők továbbra is népszerűek, bár kedveltek a mag nélküli tengerentúli változatok is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de