0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Nem minden hulladék szemét

Globális viszonylatban egyre nagyobb hangsúlyt fektet a világtársadalom a fenntarthatóságra, aminek egyik fontos célja, hogy hasznosítsuk azokat az alapanyagokat, amelyeket az eredeti termékek gyártásában nem lehet újra felhasználni. Ez történik abban az esetben is, amikor a gyárak a selejtet vagy a háztartási hulladékot újrahasznosítják központosított rendszerben.

Ilyen folyamatokkor a szemétként kezelt felesleg az energiatermelésben nyer új értelmet: fűteni való biogáz és elektromos áram termelhető belőlük, ami akár a központi földgázrendszerben is használható.

A biogázüzemek energiatermelése az energiamixben kb. 5 százalékot tesznek ki, ez viszont egy állandó, megbízhatóan stagnáló érték: nem kell kiegyenlíteni és szezonalitása sincsen.

Ellenben az 5 százalékos részesedése miatt az időjárásfüggő megújuló energiák termelésének kompenzálására nem alkalmas. Ettől függetlenül mégis hasznos és a fenntarthatóságot segítő, ugyanis a felesleges hulladék felhasználható, ahelyett hogy a telített hulladéklerakókba kerülne. Ezt egyre több nagyvállalat szem előtt tartja, keresik annak a lehetőségét, hogyan csatornázhatják a veszteségeiket és a selejtanyagaikat a körforgásos gazdálkodásba.

A biogázüzemek akkor a leghatékonyabbak, ha a feldolgozásra szánt hulladékot megfelelően szelektálják, de még a válogatás ellenére is összetett technológiára van szükség az újrafelhasználáshoz.

Ezt a fajta újrahasznosítást a 2023 júliusától bevezetésre kerülő szabályozás támogatja majd, miszerint a biológiailag lebomló háztartási hulladék szelektív válogatását is meg kell valósítani,

ennek pedig a nagy része hasznosítható, így új anyagáramok jelennek meg a feldolgozási értékláncban, ezáltal is biztosítani lehet a biogáz- és depóniagázüzemei megfelelő ellátását.

Ez a fajta szemlélet, vagyis a szelektív hulladékgyűjtés lehet, apró lépésnek tűnik a fenntarthatóságért, de nagyon fontos eleme a körforgásos gazdálkodásban!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu