0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Átadták a Soproni Egyetem megújult Vadgazdálkodási Gyűjteményét

Megújult és új funkciókkal bővült a Vadgazdálkodási Gyűjtemény a Soproni Egyetemen. A fejlesztés a Kisfaludy Turizmusfejlesztési Program támogatásával megvalósuló „Soproni barangolás a vadgazdálkodás, vadászat ösvényein” projekthez kapcsolódóan jött létre.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásával megújult és új funkciókkal bővült a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének Vadgazdálkodási Gyűjteménye. Ezzel a Soproni Egyetem egyedülálló ritkaságokat is tartalmazó tárlata a nagyközönség számára is látogathatóvá válik, és Sopron város turizmusa újabb attrakcióval bővül.

A 100 éves Botanikus Kertben található impozáns egyetemi főépületben egy olyan rendezvényhelyszín született, ahol konferenciákat, workshopokat, ismeretterjesztő előadásokat is lehet rendezni.

A jelentős történeti értékeket tartalmazó gyűjteményt 1971-ben hozták létre, az akkor megrendezett Budapesti Vadászati Világkiállítás vidéki helyszíneként. A gyűjtemény alapját az egyetem múltjából származó selmeci tárgyi emlékek, valamint egyéb – többek között az 1910-es Bécsi Nemzetközi kiállításhoz köthető – muzeális értékek képezik.

„Az azóta eltelt több mint 50 évben belsőépítészetileg és kialakításában is megkopott a fénye, az oktatásban is egyre kevésbé használtuk.

Úgy gondoltuk, hogy egy 21. századi, modern gyűjteményt szeretnénk kialakítani, ahol interaktív módon lehet akár a hallgatókat, akár a kisebb diákokat bevezetni a vadvilág, illetve a természet rejtelmeibe, megismertetni velük a vadászatot, a vadgazdálkodás feladatait”

– mondta el dr. Jánoska Ferenc, a Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézet igazgatója.

A Vadgazdálkodási Gyűjtemény átadóján dr. Semjén Zsolt mondott ünnepi beszédet. A miniszterelnökhelyettes beszédében kitért a vadászat és a vadgazdálkodás fontosságára.

„Az ember a saját antropológiai lényegét a vadászatban tudja a legesszenciálisabban megragadni, annak a natúra és kultúra, az ösztön és szellem vonatkozásában, egységében. Azt gondolom, hogy ez a nagyszerű kiállítótér, ezek a nagyszerű programok, amelyeket a Soproni Egyetem bemutat, nemcsak a vadgazda mérnökök, hanem az egész társadalom számára pont ezt teszi lehetővé, hogy megértsük és megragadjuk a vadgazdálkodás szükségességét és a vadászati kultúra nagyszerűségét” – fogalmazott dr. Semjén Zsolt. 

A Kisfaludy Turizmusfejlesztési Program támogatásával megvalósuló „Soproni barangolás a vadgazdálkodás, vadászat ösvényein” projektben a Soproni Egyetem és a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szorosan együttműködött.

Az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás vezetősége pedig a vadászattörténeti tárlat kialakításában nyújtott segítséget. Ezért az ünnepségen a Soproni Egyetem vezetősége nevében prof. dr. Fábián Attila rektor köszöntet mondott és oklevelet adott át dr. Sándor Gyulának, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatójának, Bánáti Lászlónak, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. oktatási és ökoturisztikaii igazgatójának, valamint Bors Richárdnak, az „Egy a természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatójának.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Soproni Egyetem/sopronmedia