0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Van-e jövője a borturizmusnak Magyarországon?

Erre a kérdésre keresi a választ a január 26-án ötödik alkalommal megrendezendő BorÉRT Borturisztikai konferencia és BorÉRT Bortúra. A budapesti Vajdahunyadvárba szervezett esemény Magyarország egyetlen, a borturizmust középpontba helyező tematikus napja. Az érdeklődők az előző évekhez hasonlóan ismét teljes képet kaphatnak a magyar borturizmus helyzetéről és perspektíváiról.

A szakmai partnerek között találjuk az Agrárminisztériumot, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet.

Mi a siker útja a pincétől a fogyasztó poharáig? Magyar és külföldi szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a fogyasztók nem bort, hanem élményt keresnek. Ezért látnak egyre többen kiemelkedő lehetőségeket a borturizmusban.

Az együttlét, a borélmények, a gasztronómia egyre szorosabban kapcsolódnak össze a bortermelők és a fogyasztók fejében.

A BorÉrt Egyesület rendezvényén olyan programmal várják a látogatókat, melyben cél a bor és az élmény eredményes összekapcsolása. Az éves programsorozat nyitó állomása a borturizmussal foglalkozó esemény, ahol a szakmai érdeklődők mellett a borkedvelők is élményekkel, új ismeretekkel és kapcsolatokkal térhetnek haza. A szakmai kerekasztal beszélgetéseken pedig olyan témák kerülnek megvitatásra, mint például a borágazatra, borturizmusra jutó források köre.

Kiemelt cél a fiatalok megszólítása, ezért a tematikus nap szervezői a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve a korábbi évekhez képest még szélesebb körben és kedvezményt kínálva szólítják meg a diákokat.

A szervezők arról is tájékoztatást adtak, hogy az egyoldalú előadói információ átadás helyett az ötödik BorÉRT nap élénkebb párbeszédre fog lehetőséget nyújtani a konferencia keretében. És, hogy senki ne maradjon szárazon a hallottak után, a Bortúra estig lehetőséget ad egy virtuális borongolásra valóságos borok társaságában, amely kötetlen párbeszédre, a jó gyakorlatok megismerésére, új kapcsolatok kialakítására is lehetőséget nyújt.

A szervezők annyit még elárultak a januári eseményről, hogy a tematikus nap kiemelt borvidéki partnere a Kunsági borvidék lesz. Az Igazi Kunság – ahogy ezt a borvidék szereplői kommunikációs programjukban megfogalmazták – már régen nem az olcsó, kétes minőségű borokról szól. Kunság a borvidék vezető borászatainak köszönhetően megmutatja igazi értékeit: a jól iható, gyümölcsös, élvezetes borok tiszták és könnyűek. A Kunság új arca nem csak az igazikunsag.hu internetes oldalon, hanem személyesen, a BorÉRT Bortúrán is megismerhető.

Alföld ízein kívül a látogatóknak lehetőségük lesz más borvidék legjobb tételeit is megismerni.

A szakmai kerekasztalt követő Bortúrán ismét lehetőség nyílik ismert és új pincészetek, határon túli termelők borainak, gasztronómiai és egyéb termékeinek kóstolására, évjáratok megismerésére, kötetlen beszélgetésre, kapcsolatok építésére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu