0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Győr-Moson-Sopron megyében tevékenykedett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A 2022-es évben összesen 110 gyurgyalagok, illetve partifecskék költésére alkalmas élőhelyet ellenőrizött a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Győr-Moson-Sopron megyében. Összesen 2133 pár partifecskét és 1138 pár gyurgyalagot észleltek ezeken a helyeken, amely adatok az előző évekhez képest egy enyhén csökkenő trendet mutat.

Ez főleg a költőhelyek leromlásának tudható be – olvasható az MME honlapján. Az aktívan működő kavicsbányák esetében évente nagymértékben változhat az ott költő madarak száma, hiszen a bányaművelés miatt, lehetnek olyan évek, amikor nem alakulnak ki megfelelő, friss partfalak, ahol a madarak költeni tudnának. Természetes partfalban, csak egy helyen ismerünk partifecske telepet a Rába folyón, ahol több százas populáció költ évről-évre. A felmérés idején más madárfajokról is gyűjtöttek költési adatokat, így több kavicsbányában észleltek gólyatöcs, bíbic, kis lile és parlagi pityer költést is, de 2 kavicsbányában küszvágó csérek költését is sikerült bizonyítani.

A szárföldi kavicsbányában csérfiókákat jelöltek színes gyűrűvel a nyár folyamán.

A 2022-es évben 2 alkalommal gyűrűztek az egyik Győrhöz tartozó partfalnál az Actio Riparia program keretén belül. A két gyűrűzési alkalommal kereken 300 egyedet sikerült megjelölni, illetve 22 madarat fogtak vissza, amelyből 18 egyedet a korábbi évek akciói során gyűrűztek meg.

Idén egy olyan partifecskét sikerült visszafogni, amelyet az előző években más telepen jelöltek. Ez egy 2019-es Ikrényben gyűrűzött madár volt.

A legrégebben jelölt partifecske egy 2018-ban gyűrűzött, azévi fiatal madár volt a győri bányában, ahol az idén is gyűrűztek. Érdekes módon ez a madár 2019-ben az egyik sas-hegyi bányában került befogásra, de azóta visszatért fészkelni a kikelési helyére.

A legérdekesebb partifecske talán egy költésben levő tojó volt, melyet 2022.06.19-én gyűrűztek meg és 23 nappal később Ács mellett fogták vissza egy ottani költőhelyen.

Forrás: MME