0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Innovatív termékek a Cortevától

Alig néhány hónappal ezelőtt vonta össze magyarországi cégeit Corteva Crop Solutions HUN Kft. néven a vállalatcsoport. A növényvédőszer-, a vetőmag- és a nitrogénmenedzsment hármasára épülő vállalat ezután is fejleszteni kíván, hogy termelő partnereit sikerhez segítse a gazdálkodásban.

„2020-ban fogalmaztuk meg tíz évre szóló fenntarthatósági céljainkat, és ennek érdekében olyan termékekkel jelentünk meg a piacon, amelyek megfelelnek a kor elvárásainak. Portfóliónk 95 százaléka az uniós szabályzók szerint épül fel” – kezdte előadását Borsos László ügyvezető a vállalat szezonnyitó konferenciasorozatának győri állomásán. A szakember elmondta, hogy bár tavaly már nagy lépést tettek előre a biológiai termékkörben, szeretnének rövidesen 20 százalékos piaci részesedést szerezni ezen a piacon. Jelenleg 4–5 készítményük áll a debütálás előtt.

A csávázószereken kívül a BlueN a legújabb készítményük. Néhány éve még furcsán néztek az emberre, ha valaki a légkörből akarta megkötni a nitrogént, pedig 78 százalékos nitrogéntartalma csábító lehetőség. A levélre kijuttatott BlueN egy gyorsan felszívódó baktériumkészítmény, amit a termelők kedvezően fogadtak, hiszen hektáronként 30–60 kilogramm nitrogénműtrágya kiváltására alkalmas.

Míg a BlueN a felszínen, addig a talajban az Instinct tartja regulában a nitrogént. Ez utóbbi készítmény mára megkerülhetetlenné vált a piacon, de megjelenésekor jócskán megelőzte korát.

A rendezvényen mutatták be a Pioneer kukoricavetőmag-kínálatának újdonságait, az Optimum AQUAmax® hibrideket, a linol­savas és a nagy olajsavtartalmú Pioneer napraforgó hibrideket, a Corteva két kalászosokba szánt új generációs gombaölő szerét, a Verbent és a Queent, valamint az innovatív és korszerű gyomirtó készítményeket, a repcébe, kalászosokba és napraforgóba szánt Korvettót, Quelexet, Rexade-ot és Viballát.

A 2022-es vegetációs időszak rávilágított a növények stressztűrő képességének a fontosságára, de a Corteva nemesítői már 10 éve kiemelten kezelik ezt a szempontot. Sólyom János, a cég vetőmagmenedzsere felhívta rá a figyelmet, hogy a termesztéstechnológia első eleme a megfelelő genetika kiválasztása. Már csak azért is fontos, mert ez határozza meg, hogy miként hasznosulhatnak a kijuttatott inputanyagok.

Gyors piaci áttekintésében a szakember elmondta, hogy Magyarországon a FAO 300–350, a FAO 350–400 és a FAO 400–450 a legfontosabb éréscsoportok, és hogy e csoportokban a 20 legnépszerűbb termesztett hibridből kilenc Pioneer.

A vállalat jelenlegi kínálatában tíz hibrid rendelkezik Optimum AQUAmax minősítéssel. Mit jelent ez a minősítés? Ahhoz, hogy egy hibrid megkapja, aszályos körülmények között legalább 5 százalékkal több termést kell hoznia, mint a versenytársak átlaga, és még optimális csapadékellátás mellett is legalább 3 százalékkal többet. Az ezt lehetővé tévő tulajdonságok magukban foglalják a szinkronizált nő- és hímvirágzást, a nagyobb lombfelüleletet, ami jobb fotoszintetizálással és jobb talajtakarással jár együtt, továbbá, nagyobb a gyökértömegük is. E tulajdonságegyüttes birtokában a rendelkezésükre álló vízből és tápanyagból a lehető legtöbb szárazanyagot állítják elő az Optimum AQUAmax hibridek.

A FAO 370-es érésidejű P9398 nemcsak dinamikusan adja le a vizet, hanem jól tűri a stresszhelyzetet, ezáltal sűrűbb tőszám mellett is többlettermést ad.

Kiválóan viseli a száraz, stresszes körülményeket a FAO 390-es P9944 hibrid, amely a közelmúltban kapta meg az Optimum AQUAmax minősítést. Kiugró termésszintjéhez viszonylag alacsony betakarításkori nedvességtartalom társul.

Az átlagosnál magasabbra nő a FAO 410-es P9960 hibrid, amire kiváló csőegészsége irányította rá a figyelmet. A száraz körülményeket jól tolerálja a zöld száron érő P0260, míg a kettős hasznosítású P9731 hibridet nagy szemtermés mellett kiváló keményítőtartalom és emészthetőség jellemzi.

A Corteva Agriscience és az STI Biotechnologie nemrég jelentették be, hogy több éves megállapodást kötöttek két Lactobacillus baktérium alapú biostimulátor forgalmazásáról. A megállapodás az európai kontinens összes országára kiterjed. A megállapodás szerint az STI Biotechnologie kizárólagos jogot ad a Corteva számára az általa szabadalmaztatott Lactobacillus farciminis CNCM-I-3699- és Lactobacillus rhamnosus CNCM-I-3698-tartalmú készítmény forgalmazására.

A készítményben található baktériumok a növények gyökérkörnyezetében javítják az úgynevezett rizoszférát. A technológia szántóföldi és üvegházi körülmények között is működik, a talaj­adottságok és a tápanyagok kölcsönhatását javítja.

A Corteva kihasználja széles körű értékesítési hálózatát és piaci jelenlétét, hogy az Utrisha™ Rhizo biostimulátor márkanév alatt forgalmazott terméket valamennyi növénykultúrában elérhetővé tegye, de elsősorban a zöldségekre és a burgonyára összpontosítva.

A biológiai termékek piaca várhatóan évről évre nagyarányú növekedést mutat 2035-ig, és 2035-re a teljes növényvédelmi piac mintegy 25 százalékát teheti ki. A Corteva mindössze három év alatt világszínvonalú biológiai üzletágat hozott létre külső és belső innovációra, kutatás-fejlesztési együttműködésekre, licenc- és kereskedelmi megállapodásokra, valamint felvásárlásokra épülő stratégia megvalósításával.

„A sikeres kukoricatermesztés alapja a megfelelő tápanyagellátás, ami a magas műtrágyaárak mellett egyre kényesebb kérdéssé válik” – hívta fel a figyelmet az Instinct alkalmazásának előnyére Szalai Kitti, a vállalat területi képviselője. A szakember hozzátette: a nitrogén-utánpótlás napjainkra nagy kihívássá vált. A nitrogénveszteség nagyobb része, mintegy 70 százaléka a talaj felszíne alatt történik: vagy kimosódik, vagy a denitrifikációval távozik a légkörbe. Pedig tudjuk, nagyobb mennyiségű ammónium-ion jelenlétében dúsabb gyökérzet képződik, ami pedig lehetővé teszi a növény jobb hozzáférését a foszforhoz és a mikroelemekhez.

Mint elhangzott, az Instinct alkalmazásával lelassul az ammónium-nitrit-átalakulás, mivel lelassítja a Nitrosomonas baktériumok tevékenységét, miközben más baktériumokra nincsen hatással. Akkor fejti ki hatását megfelelő hatékonysággal, ha a talaj hőmérséklete nem éri el a 12 fokot, és ha a kijuttatását követő 14 napon belül bedolgozzák a talajba. Minden ammónium- és karbamidtartalmú trágyával együtt kijuttatva hatékony, növényvédő szerekkel keverhető. Az Instinct a növény gyökérzónájában tartja a nitrogént.

„A levegő nitrogénjének a megkötése forradalmi újítás, amiben a BlueN úttörő szerepet tölt be” – harangozta be a fejlesztést Rikk István. A Corteva marketingvezetője elmondta:

számos olyan baktérium létezik, amely képes a levegőben lévő nitrogén megkötésére, de érdemes kiemelni közülük az endofita, vagyis a növények immunrendszere által elfogadott baktériumokat, amelyek a levelek sztómáin keresztül jutnak be a szövetekbe, és azok közül is a fotoszintetikus sejtek belsejébe.

A Methylobacterium symboliticum mezőgazdaságban való alkalmazhatósága a nitrogénműtrágya-felhasználás csökkentésében már bizonyított.

A metilobaktériumot tartalmazó BlueN a kloroplasztiszok irányába veri vissza a fényt, ezzel fokozva a fotoszintézist, és a levegőből biztosítva a növény számára a nitrogént az egész vegetációs időszak alatt. A készítményben található baktériumok a növekedési zónába kerülve beépülnek az új sejtek közé, és beindul a nitrogenáz-ciklus, ami ammóniumot juttat a növénybe. A legfiatalabb leveleken keresztül táplál, szinte „belenő” a növénybe. A BlueN alkalmazása akár 30–60 kilogramm nitrogénnel egyenértékű. A környezetet nem terheli, használatával nincsen kimosódás; nem véletlen, hogy biominősítéssel rendelkezik. A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy a BlueN és az Instinct együttes alkalmazásával hatásuk összeadódik.

„Az elmúlt évben mintegy 700 ezer hektáron vetettek napraforgót, és ennek több, mint fele Clearfield vagy Clearfield Plus volt. Enyhe növekedést mutat az Express-toleráns hibridek területe” – kezdte előadását Sólyom János. A Corteva vetőmag-termékmenedzsere hozzátette: ezek zöme linolsavas hibrid volt, mintegy 450 ezer hektáron vetették őket. A köztermesztésben lévő tíz legnépszerűbb napraforgó közül három Pioneer.

A vállalat új linolsavas hibridje, a P64LL155 ugyan nem herbicidtoleráns, ám ha lehetőség van a preemergens kezelésre – ha zömmel egyszikű vagy könnyen irtható kétszikű gyomok vannak a területen –, akkor van létjogosultsága. Kimagasló hozammal hálálja meg a bizalmat.

A P64LE168 hibrid koraisága mellé nagy termésátlag párosul. Azoknak javasolják, akik kicsit megkéstek a vetéssel.

A legnagyobb termést és a legmagasabb olajtartalmat a linolsavas P64LE158 napraforgó biztosítja.

Jól tűri a stresszt és a magasabb tőszámot – utóbbit plusz terméssel hálálja meg – a P64LP180 hibrid.

A szakember felidézte, hogy a vállalat jó másfél évtizeddel ezelőtt jelent meg a piacon az első herbicidtoleráns hibridekkel, még nyereményjátékot is szerveztek rá. Ma már toleráns hibridek új generációját üdvözölhetjük a termesztésben. A P64HE244 alacsony növényállású, így hidas traktorral is kezelhető, amellett magas, 90 százalékos az olajsavtartalma.

„Nagy büszkeség egy új termék megjelenése, még nagyobb egy új hatóanyagé, de a legnagyobb egy új hatásmechanizmus felfedezése” – vezette fel a Verben kalászos gombaölő szert Bálint Sándor. Kettős hatóanyag-tartalmának köszönhetően a Verben biztos védelmet nyújt a levél- és kalászbetegségekkel szemben. A jövőálló hatóanyagként jellemzett protiokonazol szisztémikus hatását a proquinazid gázosodó hatása egészíti ki. A két hatóanyag közötti szinergiának köszönhetően a Verben kiemelkedően hatékony a betegségek széles körével szemben. A készítmény újszerű EC-formulációval készül, ami egyenletes és jobb fedést biztosít.

A Corteva nemrég szerezte meg egy új kalászosgomba-ölő szer, a Queen engedélyokiratát. A Queen az új fejlesztésű Inatreq hatóanyagot tartalmazza, amivel eddig nem találkozhattak a gombák. A természetes eredetű hatóanyagot japán talajmintákból izolálták, majd stabilizáltak. A légzésgátló újdonság kifejlesztése csaknem két évtizedig tartott.

„Az auxin típusú, a növények fejlődését, növekedését szabályozó hatóanyagok területén piacvezető a Corteva. Új hatóanyagunk, az Arylex olyan fehérjebázisú receptorokhoz kapcsolódik, amelyekhez egyetlen más herbicid sem” – kezdte a bemutatást Lukács Domonkos, a Corteva gyomirtószer-termékmenedzsere. A kultúrnövényekben gyorsan lebomlik. Igyekeznek a vállalat minél több készítményében felhasználni, így fontos része a Belkar, a Korvetto, a Quelex, a Rexade és a Viballa herbicideknek is.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság