Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a kutatók a Rush Memory and Aging Project (MAP) adataiból származó információkat vették górcső alá. A MAP-ban 960 chicagói felnőtt vett részt, akiknek az átlag életkora 81 év volt, és a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában. Az érintettek körülbelül hét éven keresztül vettek részt a vizsgálatban, mialatt évente kérdőíveket és teszteket töltöttek ki, mely során adatokat szolgáltattak az iskolai végzettségükről, a fizikai aktivitásukról, a szellemi alapú tevékenységeikről (például olvasás vagy játékokban való részvétel), a kognitív képességeikről és a memóriájukról. Feljegyezték táplálkozási szokásaikat is, így a kutatók különböző csoportokra osztották őket az alapján, hogy az általuk elfogyasztott ételek mennyi flavonolt tartalmaztak.
Ezen túlmenően a kutatók elemezték a különböző flavonolok hatását, mint például a kaempferol, amelyet kelkáposzta, spenót, brokkoli, bab és tea fogyasztásával kaphatunk; a kvercetin, amely a kelkáposztában, paradicsomban, almában és teában található; és a miricetin, amely a kelkáposztában, paradicsomban, narancsban és borban található. A nagyobb mennyiségű kaempferol fogyasztása 32%-kal lassabb kognitív hanyatlással járt a legalacsonyabb csoporthoz képest, míg a több miricetin fogyasztása 31%-kal, a több kvercetin pedig 30%-kal lassabb ütemmel járt.
„A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend elengedhetetlen mind a kognitív, mind a fizikai működés szempontjából” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető Dr. Thomas Holland, orvos.
„A magas flavanol tartalmú élelmiszerekkel hosszú távon megőrizhetjük a kognitív funkcióinkat, ami egy nyomós ok arra, hogy ezeket az élelmiszereket naponta beiktassuk az étrendünkbe!” Davis kitér a flavonolok előnyeire is, mondván, hogy ezek a flavonoidok egy olyan típusa, amely különösen magas antioxidáns-tartalmú, és számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Hozzáteszi, hogy a flavonolok gyulladáscsökkentő jellege csökkentheti a neuroinflammáció mennyiségét vagy időtartamát. Ráadásul a flavonolok antioxidáns tulajdonságai megakadályozhatják vagy csökkenthetik az oxidatív stresszt.
Davis azt javasolja, hogy mivel a flavonolok számos gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, így érdemes a legtöbb étkezésbe beiktatnunk ezeket, hogy elegendő mennyiséghez juthassunk mindennap.