0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fogyasszunk teát, gyümölcsöket és zöldségeket, hogy élesen tartsuk az elménk

Ha szeretnénk, hogy az agyműködésünk egészséges és lenyűgözően éles maradjon, akkor különböző kognitív funkciókat erősítő lépéseket tehetünk, amelyek megerősítik az agy egészségét. Egy új tanulmány szerint ezek közé tartozik például az is, hogy a táplálkozási szokásainkkal csúcsformában tarthatjuk az agyunkat.

Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a kutatók a Rush Memory and Aging Project (MAP) adataiból származó információkat vették górcső alá. A MAP-ban 960 chicagói felnőtt vett részt, akiknek az átlag életkora 81 év volt, és a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában. Az érintettek körülbelül hét éven keresztül vettek részt a vizsgálatban, mialatt évente kérdőíveket és teszteket töltöttek ki, mely során adatokat szolgáltattak az iskolai végzettségükről, a fizikai aktivitásukról, a szellemi alapú tevékenységeikről (például olvasás vagy játékokban való részvétel), a kognitív képességeikről és a memóriájukról. Feljegyezték táplálkozási szokásaikat is, így a kutatók különböző csoportokra osztották őket az alapján, hogy az általuk elfogyasztott ételek mennyi flavonolt tartalmaztak.

Az eredmények azt mutatták, hogy abban a csoportban, amelyik a legtöbb flavonolt fogyasztotta – ami körülbelül napi 15 milligramm -, 32%-kal csökkent a kognitív hanyatlás mértéke azokhoz képest, akik a legkevesebb flavonolt fogyasztották.

Ezen túlmenően a kutatók elemezték a különböző flavonolok hatását, mint például a kaempferol, amelyet kelkáposzta, spenót, brokkoli, bab és tea fogyasztásával kaphatunk; a kvercetin, amely a kelkáposztában, paradicsomban, almában és teában található; és a miricetin, amely a kelkáposztában, paradicsomban, narancsban és borban található. A nagyobb mennyiségű kaempferol fogyasztása 32%-kal lassabb kognitív hanyatlással járt a legalacsonyabb csoporthoz képest, míg a több miricetin fogyasztása 31%-kal, a több kvercetin pedig 30%-kal lassabb ütemmel járt.

„A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend elengedhetetlen mind a kognitív, mind a fizikai működés szempontjából” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető Dr. Thomas Holland, orvos.

„Ez a tanulmány egy újabb megerősítése a tápláló ételek erejének” – mondja Amy Davis, dietetikus.

„A magas flavanol tartalmú élelmiszerekkel hosszú távon megőrizhetjük a kognitív funkcióinkat, ami egy nyomós ok arra, hogy ezeket az élelmiszereket naponta beiktassuk az étrendünkbe!” Davis kitér a flavonolok előnyeire is, mondván, hogy ezek a flavonoidok egy olyan típusa, amely különösen magas antioxidáns-tartalmú, és számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Hozzáteszi, hogy a flavonolok gyulladáscsökkentő jellege csökkentheti a neuroinflammáció mennyiségét vagy időtartamát. Ráadásul a flavonolok antioxidáns tulajdonságai megakadályozhatják vagy csökkenthetik az oxidatív stresszt.

Milyen gyakran kell törekednünk a flavonolokat tartalmazó ételek és italok fogyasztására?

Davis azt javasolja, hogy mivel a flavonolok számos gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, így érdemes a legtöbb étkezésbe beiktatnunk ezeket, hogy elegendő mennyiséghez juthassunk mindennap.

Forrás: eatthis.com