0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A klímaváltozás és az európai szója

A változó éghajlattal át kell gondolni, hogy milyen növényt és mely fajtákat termesztjük Európában, melyek jobban alkalmazkodtak a hőséghez és a szárazsághoz. A szójabab egy lehetséges alternatíva, mely jól alkalmazkodott a melegebb időjáráshoz, és ellátja magát nitrogénnel - egy olyan fontos tápanyaggal, melyet általában műtrágya formájában kell kijuttatni a többi növény számára.

A Leibnziz Agrártájkutató Központ (Leibniz Center for Agricultural Landscape Research, ZALF) által közzétett tanulmány alapján hosszú távon Európa növénytermesztő vidékei egyre alkalmasabbak lesznek a szójabab vetésére – írták a tudósok a Global Change Biology című tudományos lapban. A szerzők szerint ezzel jelentősen csökkenteni lehetne a Brazíliából és az USA-ból származó szójaimport mértékét.

Jelenleg Franciaország, Olaszország, Szerbia, Románia és Ausztria termeszt szójababot, főként öntözéssel. „A szójabab termesztés kiterjesztése a korábban hűvösebb régiókba lehetőséget ad a gazdáknak arra, hogy változatosabbá tegyék a vetésforgójukat és csökkentsék az időjárási szélsőségekkel kapcsolatos termésveszteséget, valamint növeljék a biodiverzitást” – idézte a Phys.org Claas Nendel professzort, a tanulmány vezetőjét. Nagy segítség, hogy

a hüvelyesek közé tartozó szójanövény képes a levegőből megkötni a nitrogént, így nem kell trágyázni. Ez csökkenti a negatív környezeti hatásokat is, mivel nem mosódik ki a felesleges műtrágya a talajvízbe.

Szelekció a hőtűrésre

„A melegebb körülmények között a szójabab többet terem, mint a korábban hűvösebb időhöz alkalmazkodott fajták Németországban.” – magyarázta Dr. Moritz Reckling, aki a hüvelyesek termesztésével kapcsolatos kutatásokat végez az ZALF-nál.

Általában a szójababnak rengeteg vízre van szükségre a szezon elején, azonban az éréshez és a betakarításhoz már száraz idő szükséges.

Mivel Németországban a szójababot októberig hagyják a termőterületen, a betakarítás környékén hulló csapadék nagy rizikót rejt. A növények növekedésével kapcsolatos szimulációk azt mutatják, hogy a hűvös és nedves időjárással kapcsolatos veszélyek csökkenni fognak a jövőben, helyettük a hőség és a szárazság lesz a domináns tényező. Mivel Európában a vízforrások limitáltsága határt szab az öntözés elterjedésének, így a nemesítők dolga lesz, hogy szárazság- és hőstressz toleráns fajtákat hozzanak létre.

Forrás: phys.org