0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Mit tud a hatvanezer forintos só?

Ázsia fehér aranya, a koreai bambuszsó ára kilogrammonként 60 ezer forint körül van.

A bambusz só a buddhista szerzetesek eljárása szerint készül. Jelenleg ez a legdrágább só a világon, de íze és állítólag egészségügyi előnyei kárpótolnak az áráért!

Sokak meglepetésére a bambusz só nem bambuszból készül.

Kezdjük azzal, hogy ez egy ízesített só, és a nevét az elkészítési módjáról kapta. A tengeri sót bambuszrúd belsejébe tömködik, majd megsütik – általában kilencszer.

A só ízesítésének folyamata a buddhista hagyományokból ered, ez adja az intenzív ízét is. A szerzetesek nem csupán szokatlan aromát akartak elérni, de a sütés különleges gyakorlatának köszönhetően számos tápanyagot is hozzáadtak a sóhoz. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a bambusz több mint 500 hatóanyagot tartalmaz.

Az ilyen különleges kezelésnek alávetett közönséges tengeri só értéke nagymértékben megnövekszik.

És a bambuszba  helyezés után 30 nappal a világ legdrágább sójává válik.

De miért olyan drága? A só kilencszeri sütés fáradságos folyamat. A só ízesítésének minden egyes fázisa kézzel történik, és egy apró hiba visszafordíthatatlan következményekkel járhat, minden munka kárba vész.

youtube://v/NoJwmTojdWk

Mint már tudjuk, a bambusz só előállításához tengeri só szükséges és ez Dél-Korea nyugati partjáról származik. A tengerből kinyert sót 3 éves bambuszokba kell rakni. A bambuszt és a sót ezután egy kemencébe helyezik, ahol csak fenyőrönköket használnak. Így kezdődik a sütési folyamat, amely 800 °C-fokon körülbelül 12-14 órát vesz igénybe.

Miután a bambusz megsült, a kemencében hagyják a sóoszlopot, amelyet ismét a bambuszba töltenek, és így tovább, további nyolc alkalommal. Az utolsó sütés magasabb, körülbelül 1000 °C-fokos hőmérsékleten történik.

A hosszú sütési folyamat alatt a sóból mindenféle szennyeződést eltávolítsanak, és telítődik a bambuszból származó hatóanyagokkal.

Minél többször sütik a sót, annál tisztább lesz és annál magasabb a hatóanyag tartalma, és az ára is ettől függően drágul.

A bambuszsóban olyan lúgos ásványi anyagok is megtalálhatók, mint a magnézium, a vas és a cink, továbbá kerül bele A, E, B6 vitamin. Tartalmaz aminosavakat, amelyeknek köszönhetően antibakteriális, antimikrobiális és még antioxidáns hatású, valamint segíti a kollagénszintézist is.

A bambuszsót leggyakrabban a konyhában használják. Intenzív ízének köszönhetően már egy csipetnyi is elég ahhoz, hogy feldobja az ételeket.

A délkelet-ázsiai kultúrákban gyógysóként is használják. Ásványi anyagokban való gazdagsága miatt tökéletesen használható például arcradírként. Adják fogkrémekhez is, mert serkenti a keringést és fehéríti a fogakat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/well.pl