0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hogyan előzhetik meg a chia magok a szívbetegségeket?

A chia magok olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, amelyek megvédhetnek a szívbetegségektől. Ezek az apró fekete magvak képesek felvenni a harcot a szabad gyökök okozta károk ellen, mivel kvercetin, kaempferol és miricetin antioxidánsokat tartalmaznak.

A chia magban található klorogénsav csökkentheti a vérnyomást, az oldható rostok pedig csökkenthetik a koleszterinszintet.

Egy adag (28,35 gramm) chia mag 138 kalóriát, közel 10 gramm rostot és majdnem 9 gramm zsírt tartalmaz

az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. Ezenkívül pedig 5 gramm alfa-linolénsavat (ALA) is tartalmaz, amely segíti a szív normális működését, és csökkentheti a vérrögök kialakulását.

Bizonyítékok a chia magok szívre gyakorolt jótékony hatására

Egy 2014-ben végzett tanulmány során a résztvevők egy része 12 héten keresztül naponta 35 gramm chia lisztet fogyasztott, míg mások a kontrollcsoport szerepét töltötték be. A vizsgálatban részt vevő összes ember magas vérnyomással küzdött. A chia lisztet fogyasztó személyek vérnyomása a vizsgálat végére csökkent.

Egy 2021-ben megjelent tanulmány 40 gramm chia mag fogyasztásának hatását vizsgálta a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél. A 12 hét elteltével a chia magot minden nap fogyasztó emberek szisztolés vérnyomása csökkent.

Egy 2018-ban megjelent metaanalízis szerint a chia magok csökkenthetik a vércukorszintet és a vérnyomást, de a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy több átfogóbb vizsgálatra van még szükség a chia magok egészségügyi előnyeinek meghatározásához.

A chia magot könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe, akár joghurtba szórva vagy egyszerűen csak gyümölcsök tetejére helyezve. Ha pedig vizet adunk hozzá, akár tojás helyettesítőként is használhatjuk ezeket a csodás magokat. Chia pudingot is egyszerűen készíthetünk ehhez mindössze 2 evőkanál chia magot kell adnunk nagyjából 120 ml tejhez, édesítsük ízlés szerint, majd néhány óra pihentetés után fogyaszthatjuk is.

Forrás: healthdigest.com