Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 2. hét

Összesen 4,5 milliárd forinttal támogatja a mikró vállalkozásban működő hentesüzleteket a kormány. A pályázati kiírás megjelenése január elején várható.

A cél a kiskereskedelmet sújtó nehézségek - az energiaköltségek és az infláció – kompenzálása és a vidéki élelmiszerellátás, a vidék népességmegtartó erejének biztosítása
A cél a kiskereskedelmet sújtó nehézségek - az energiaköltségek és az infláció – kompenzálása és a vidéki élelmiszerellátás, a vidék népességmegtartó erejének biztosítása
Fotó: Medgyesi Milán
A cél a kiskereskedelmet sújtó nehézségek - az energiaköltségek és az infláció – kompenzálása és a vidéki élelmiszerellátás, a vidék népességmegtartó erejének biztosítása – mondta el Nagy István agrárminiszter. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.

Január 1-jétől megújult tartalommal újra elérhető

az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott és az állattartó ágazatokat segítő támogatási program.

A résztvevő állattartók a 2023. január 1-jét követően elvégzett szolgáltatásokról kiállított számlák után igényelhetnek támogatást.

A „148-as” néven ismert rendelet módosítása a legújabb tudományos ismeretekhez és az aktuális állategészségügyi kihívásokhoz, elvárásokhoz igazítja a források felhasználását. Töröltek vagy módosítottak a továbbiakban nem indokolt állatbetegségeket, és összevonták az azonos állatfajoknál több betegség kiszűrésére alkalmas mintavételeket. A módosult jogszabály az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma, az antimikrobiális rezisztencia elleni védekezést szolgáló vizsgálatok elvégzésének támogatását is célozza. Az új jogcím alapján a kislétszámú állattartó telepet üzemeltetők igényelhetnek támogatást az állományaik célzott antibiotikumkezelése érdekében.

A kiemelten fontos állategészségügyi intézkedések biztosítása érdekében egyes szolgáltatásokat a korábbinál magasabb támogatással lehet igénybe venni.

Január 31-ig lehet

támogatási kérelmet benyújtani a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” című, VP4-10.2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra.

Mint ismert, vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni az alacsony állománylétszámmal rendelkező védett, őshonos, veszélyeztetett és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták nőivarú ‒ baromfifélék esetén vegyes ivarú ‒ állományainak hagyományos tartási, takarmányozási körülmények, azaz in situ feltételek közötti tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartásához, genetikai állományuk megőrzéséhez és használatához.

A 2023 évi támogatási kérelmeket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani 2023. január 2-a és 31-e között.

A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú! A 2023-ban támogatási kérelmet benyújtók számára 2023. január 1-től 2024. december 31-ig tart a kötelezettségvállalási időszak, amely alatt kötelező az aktuális állatállomány tartására.

Június 30-ig

lehet kérelmeket benyújtani a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése" és „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása" című pályázati felhívásokra.

A beruházásokat támogató kiírás átfogóan biztosít fejlesztési forrást minden, az öntözéshez kapcsolódó tevékenységhez, így a többi közt tározóterek, vízkivételi művek kialakításához, öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez és az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez. Ezen kívül a gazdák a csatornák kotrásához, karbantartásához szükséges gépek, például önjáró kotrógépek beszerzéséhez is igényelhetnek támogatást.

Az öntözési közösségek együttműködésének támogatására kiírt felhívás keretében a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek közös üzemeltetésére és az új öntözési beruházások előkészítésére lehet pályázni.

A két kiírás kapcsán már csaknem 50 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák, a KAP Stratégiai Terv keretei között pedig 2022 után további 70 milliárd forintot terveznek erre a célra fordítani.

Módosult

a „Kiskérődző állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.3-22 kódszámú) felhívás A módosítás az endoparazita-fertőzöttség ellenőrzésének időpontjaira terjed ki. Az endoparazita (belső élősködők) fertőzöttséget évente legalább 2 alkalommal, február 1. és április 30. között, valamint szeptember 1. november 30. között kell ellenőrizni. A vizsgáló laboratórium által megadott eljárás szerint bélsár mintát kell gyűjteni és a mintákat el kell küldeni a laboratórium részére. A kiskérődzőket a bélsárvizsgálat eredménye alapján kell a kezelő állatorvos utasítása szerinti szerrel és dózisban kezelni.

Forrás: 
palyazat.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Befejeződött az Alföld átfogó vízgazdálkodási fejlesztése

A Tisza vidékén számos helyen, valamint az Alsó-Duna völgyében is bővítették és modernizálták a víztározókat és a csatornákat.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Biogazdálkodás: távol az uniós elvárásoktól

A címben szereplő megállapítás a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesülete és a Pro Agricultura Egyesület által március 4-én, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szervezett Romániai Biogazdálkodók 18. konferenciáján hangzott el.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg Ifjú Kócsagőr Programot

Az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. 2023-ban immár 10. alkalommal hirdetjük meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Erdész-vadász szakemberek kaptak elismerést az Erdők Világnapja alkalmából

Az erdő egységes rendszer, amely sérülékeny, védelemre szorul. Közös felelősségünk, hogy megértsük és tudatosítsuk: teremtett világunkkal együtt élve, abban a lehető legkevesebb kárt okozva, ökológiai egyensúlyát fenntartva kell léteznünk, hogy utódaink is megismerhessék ezt a csodát – fogalmazott Farkas Sándor a 2022. évi Erdők Világnapja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.