Back to top

Saját vérével gyógyul a ló

A folytonos terhelés miatt sajnos a sportolókat nem kerülik el a kisebb-nagyobb sérülések, így van ez a sportlovak esetében is.

A ló nyakából vett vért visszainjektálják az állat ízületeibe | MMG

A lovak lábainak ízületei, patáit különösen nagy terhelést kapnak, ami különféle ortopédiai problémákat vagy sántaságot eredményezhet. Ilyen esetekkor specialistára van szükség, mint amilyen dr. Jenei Péter, aki emellett a lovak alap egészségügyi ellátást végzi. Az Agrotime legutóbbi adásában a műsor háziasszonya, Bányavölgyi Donáta egy napra a lódoktor asszisztensének állt, hogy bemutassa, milyen összetett, egyben leterhelt egy állatorvos napja.

Fotó: Bokor Ádám

Dr. Jenei Péter már gyermekkorában díjlovagolt, később a korosztályos Európa-bajnokságon pedig kimagasló eredményt ért el, azonban hivatásának mégis az állatorvosi pályát választotta.

Fiatalkora ellenére már saját praxisa van, továbbá a Magyar Díjlovagló válogatott állatorvosa, valamint a híres német lótenyésztő, Paul Schockemöhle istállójában is állatorvosi feladatokat lát el.

Fotó: Bokor Ádám
A szakember hamar szárnyai alá vette a műsor háziasszonyát, aki egy 16 éves, KWPN fajtájú herélt díjló sántaság-vizsgálatába segédkezett. A futószáron vezetett páciens szemre a sántaság jeleit mutatta, viszont a sántaságból adódó fájdalom a helyi érzéstelenítő hatására teljesen megszűnt, így a problémás lábról röntgenfelvételeket készítettek. A felvételek súlyos pataízületi elváltozást mutattak; erre a problémára dr. Jenei Péter azt az eljárást alkalmazta, hogy a ló nyakából vett vért visszainjektálják az állat ízületeibe, ugyanis a ló vérében lévő gyulladáscsökkentő- és növekedési faktorok 4-6 héten belül gyógyulást eredményeznek az állat lábízületeiben.

A szakember mindennapjai egyébként meglehetősen terheltek, nap nap után járja kollégájával az országot.

Telefonja megállás nélkül csörög, ezért már érthető, ha a lódoktorok néhol késve érkeznek meg a helyszínre, pedig ők semmi mást nem csinálnak, csak a munkájukat végzik. Szóval megkérjük a kedves lótartó nézőinket, legyenek türelemmel, hiszen a gyógyítás időbe telik!

Fotó: Bokor Ádám

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.

Jelentősen csökkent a medvék miatti riasztások száma Hargita megyében

Csaknem felére csökkent tavaly a medvék lakott területen való megjelenése miatt kiadott riasztások száma Hargita megyében - számolt be a csendőrség adataira hivatkozva az Agerpres román hírügynökség.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.