0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Sűrű évünk lesz

2022 decemberében Pirtón gyűlt össze a díjugrató szakág elnöksége, hogy értékeljék az évet és megtervezzék a következő versenyszezont. A két nap alatt a tagok sok fontos kérdést vettek górcső alá és beszéltek át: a díjugrató szabályzatot, a régiókat, a versenyeket és a tisztségviselőket.

Ezeket és a változásokat részletesen a januári 21-i kiskunhalasi közgyűlésen lesz majd lehetősége megismerni, megvitatni és megszavazni a tagságnak.

A 2023-as szabadtéri szezon kezdetével az ország négy régiója új névvel fog szerepelni a versenynaptárban. Eddig a második világháború körüli időszak híres és népszerű lovasainak a nevét viselték a régiók; tavasztól az 1970-es, 80-as és 90-es években eredményesen szereplő, elhunyt lovasok emléke előtt tisztelegve viselik majd a területek az új neveiket. A korábbi Platthy József régió Nádházy Árpád néven fog szerepelni; a Pest megyei Tóth Béla régió Somlay Tamás emlékét őrzi tovább; a déli megyéket felölelő régió Máchánszky Gyula után Balogi András nevét viszi tovább; a Nyugat-Magyarországhoz tartozó régió pedig Némethy Bertalan után Túri József emlékét őrzi.

A versenynaptár-tervezet szerint a díjugrató országos bajnokságnak – aminek újra a Fiat lesz a főtámogatója – a Nemzeti Lovarda ad otthont 2023 szeptemberében.

A tenyészverseny október elején Szilvásváradra költözik; a championátus két fordulóját Kiskunhalas és Bábolna szervezi majd; a már-már hagyománynak tekinthető Hungarian Future Stars verseny ezúttal is Balatonvilágoson lesz.

Az utánpótlás szövetségi kapitányi poszton változás történt, ifj. Kövy Andrást 2023. január 1-től Pirik Zsolt váltja. Az új kapitánynak sok dolga lesz, hiszen a fiatalokra rendkívül sűrű tavasz vár: a csehországi Zduchovicében, majd Ausztriában Lamprechtshausenben és a szomszédos Somorján rendeznek korosztályos CSIO versenyeket. A külföldi megmérettetések sorát a hazai rendezésű nemzetközi bábolnai verseny zárja június első hetében, ahol ugyancsak korosztályos versenyszámokban (CSIO) vehetnek részt lovasaink. Ezután az új kapitány által kijelölt csapat utazhat a júliusban megrendezésre kerülő olaszországi Európa-bajnokságra.

A hazai rendezésű nemzetközi versenyeink száma három versenyhétvégére csökken ebben az évben.

Májusban lesz a budapesti Gróf Széchenyi István-emlékverseny, a nagydíja a kiemelt pénzdíjazás mellett komoly téttel bír számunkra, hiszen pályájával az egyéni olimpiai kvóta megszerzését is bebiztosíthatják a lovasok. Ez a verseny kiváló lehetőséget biztosít a magyar sportolóknak, hiszen nagy dolog lenne a válogatott tagjai számára, ha az egyéni kvótaszerzés éppen a hazai közönség előtt sikerülne.

Emlékezzünk kiváló lovasainkra

Nádházy Árpád kiemelkedő érzékű, fiatal tehetséges lovas volt, felnőtt válogatott díjugrató. A 2000-es évek elején a húszas éveiben járt, mikor autóbalesetben életét vesztette. Komoly sikereket ért el azzal a Golden Sun nevű lóval, akivel később Túri József is versenyzett.

Somlay Tamás a hetvenes évektől kiemelkedő személyisége volt a magyar lovassportnak. A Lovasfutár Magazin főszerkesztője volt hosszú évekig. A Budapesti Lovasklub színeiben 1985-ben magyar bajnoki címet szerzett egyéniben, több nemzetek díjában képviselte hazánkat. Szinte egész életét a Nemzeti Lovardában töltötte.

Balogi András az 1980-as moszkvai olimpián a díjugratócsapat tagjaként képviselte hazánkat, Artemisz nyergében a magyar csapattal a negyedik helyen végzett. A jó érzékű, technikás mezőhegyesi lovas fiatalon hagyott itt bennünket.

Túri József fiatalon hagyta el az országot. Kedvenc lovával, Vitállal az 1987-es világkupán olimpiai kvalifikációt szerzett és ott volt a 88-as szöuli olimpián, majd 1989-ben Európa-bajnok lett a brit csapat tagjaként. Már magyar válogatottként kvalifikálta magát a 2000-es nyári olimpiára. 2003-ban húsvét vasárnap tragikus motorbalesetet szenvedett. Emléktáblája a Nemzeti Lovardában található.

A június elejére kitűzött bábolnai nemzetközi verseny utánpótlás CSIO verseny is lesz a „hagyományos” nemzetközi CSI-számok mellett, tehát a profik mellett a fiatalok is saját korosztályukban bizonyíthatnak.

Hazánk két kiemelt olimpiai kvótát adó nemzetközi versenyt szervez, a másodikat augusztus első hétvégéjén Szilvásváradon tartják. A háromcsillagos nemzetközi verseny nagydíja kiemelt versenyszám lesz, így lovasainknak a Nemzeti Lovarda után itt is lehetőségük nyílik egyéni olimpiai kvóta megszerzésére.

A felnőtt díjugrató-válogatott legfontosabb versenye a prágai Olympic Trial megmérettetés lesz, ahol a csapatverseny első két helyezettje vívja ki az indulás jogát a 2024-es párizsi olimpiára. Mindezek mellett kiemelt cél még a nyár végi olaszországi Európa-bajnokság.

Versenyekben és feladatokban nem lesz hiány az előttünk álló évben sem; a kiemelt versenyek mellett országos versenyekben is bővelkedik a díjugrató versenynaptár. A tavalyi slágerhelyszínek, Balatonvilágos, Bábolna és Kecskemét ezúttal is számos versenyt terveznek és szerveznek a versenyszezonban. A sportágba most bekapcsolódó kezdő lovasokat a jól megszokott rendszerben működő rajtengedélyvizsgák és szabadidős versenyek várják minden korosztályban. Aki pedig „csak” szurkolni szeretne, azt is szeretettel várják a szervezők minden versenyhétvégén.

Forrás: Pegazus