0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 21.

Japánban a klasszikus sertéspestis tarol

Míg a világ más térségeiben az afrikai sertéspestis terjed, Japánban a klasszikus sertéspestis okoz gondokat. 2022 decemberében a japán állat-egészségügyi hatóság az Állategészségügyi Világszervezetnek (WOAH) 50 újabb klasszikus sertéspestises (CSP) esetet jelentett. A szigetországban az összes esetet vaddisznóban azonosították.

Japánban tavaly április és szeptember között összesen 489 vaddisznóban azonosították a CSP vírusát, ehhez jött a decemberi 50 újabb eset. A fertőzést a legnagyobb sziget, Honshu hat régiójában 27 prefektúrában elsősorban egyedi állatokban, illetve egy 52 egyedből álló csoportban azonosították, ezenkívül Shikoku két prefektúrájában 13 eset volt. Ez a régió az azonos nevű szigeten található Honshutól délre.

2022 elején rövid szünetet követően 2022 márciusában ismét észlelték a cerebrospinalis tüdőgyulladást Japánban. Azóta 80 helyen jelentettek eseteket a WOAH-nak (szeptember végéig).

A járványok közvetlenül 789 vaddisznót érintettek – ezek az állatok elhullottak vagy selejtezés révén jutott a betegség a hatóságok tudomására

A CSF-járványban tavaly 73 384 házisertés volt érintett. A legutóbbi megbetegedések Tokió környékén Kodaira városában történtek tavaly november közepén – egy hat sertésből álló, nem kereskedelmi célú állomány volt érintett. Egy állat elpusztult, a többit megsemmisítették. Ezzel 2018 óta 85-re növekedett Japánban a helyi sertésekben előforduló CSP-járványkitörések száma.

2019 októbere óta Japán 39 prefektúrájában, köztük Tokióban engedélyezték a házisertés klasszikus sertéspestis elleni vakcinázását.

A WOAH szerint az ASP-hez hasonlóan a CSP is bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség, A hasonló elnevezések ellenére a CSP-t és az ASP-t nem rokon vírusok okozzák.

Mindkét betegség komoly veszteségeket okozhat a házi és vadon élő populációkban, miközben nincs hatással az emberi egészségre.

A CSP leggyakrabban a vírussal fertőzöttek közvetlen érintkezésével terjed. Fontos tudni, hogy a CSP-vírus hűtött sertéshúsban hónapokig, fagyasztott húsban pedig évekig képes életben maradni.

Irodalmi adatok a feldolgozott húsárukban, mint például a szalámi, 90 napos túlélési rátáról számoltak be, míg az ibériai sonkában még 252 nap után is találtak fertőzőképes virionokat (sejteken kívül életjelenségeket nem mutató, csak genetikai információt hordozó vírusrészecske).

Húsban és vérben a vírus 50°C-on 3 napig, 37°C-on 7-15 napig, hűtőhőmérsékleten legalább 30 napig, míg -70°C-on akár 4,5 évet is túlél.

Ugyanakkor érzékeny a gyors hőmérséklet-változásokra, mint például a felolvasztásra, majd az újra lefagyasztásra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu