0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ötven százalékkal több támogatás az őshonos állatfajok tenyésztőinek

„A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra 2023. január 2. és január 31. között ismét pályázhatnak a gazdálkodók.

A támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi 2015-2020-as in situ őshonos támogatáshoz képest – átlagosan 50 százalékkal megnőtt az első körben tavalyi évben meghirdetett új támogatási konstrukciónál. Emellett

bővült a támogatható fajták köre a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal.

A felhívás célja az alacsony létszámmal rendelkező, védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták nőivarú – baromfifélék esetén vegyes ivarú – állományának a fajták hagyományos tartási-, takarmányozási körülmények, in situ feltételek közötti használata, tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartása a genetikai állomány megőrzéséről és az adott állatfajták fennmaradását biztosító tenyésztési programokról szóló jogszabályok keretein belül.

A kötelezettségvállalási időszak ennél a pályázati körnél 2023. január 1-jén indul és 2024. december 31-ig tart.

A tavaly benyújtott pályázatok után eddig több mint 100 ezer állategyedre közel 20 milliárd forint értékben ítéltek oda támogatást az őshonos állatokat tartó gazdálkodók számára.

A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg.

Forrás: Agrárminisztérium