0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Európában továbbra sem sikerül megfékezni az ASP terjedését

Tavaly Európában 524 esetben regisztrálták az afrikai sertéspestis jelenlétét (ASP) házi sertésekben. Az Európai Bizottság (EB) Állatbetegségek Információs Rendszerének december 18-ai adatai szerint 12 európai állam regisztrált hivatalosan egy vagy több ASP-megjelenést a rendszerben. Összehasonlításképpen 2021-ben 11 európai állam összesen 1874 ASP-kitörést regisztrált az Európai Bizottságnál.

Észak-Macedóniában, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában újabb afrikai sertéspestis (ASP) eseteket regisztráltak háztáji és kisebb kereskedelmi célú házisertés-állományokban.

A lengyelországi vaddisznó-populációban összesen 1880 megbetegedést jelentett a nemzeti főállat-egészségügyi hivatal december 23-ig. A legfrissebb jelentések kilenc tartományban 147 új esetet érintenek november 18. és december 12. között.

Csehország nagy területen ellenőriz

Csehországban csaknem öt év után először november végén mutatták ki az ASP-t. Egyetlen fiatal vaddisznó vírustesztje pozitív lett Liberec környékén.

Egyelőre nem jelentettek további ASP-esetet az országból, de az Állami Állategészségügyi Szolgálat bejelentette az ASP elleni védekezés kiterjesztését. Liberecben egy új 530 négyzetkilométer nagyságú „zárt zónát” alakítottak ki azon 200 négyzetkilométeres „fertőzött zóna” körül, ahol az ASP-esetet találták.

A „zárt zónán” belül engedélyezik a vadászatot, de a vadászoknak előzetes kiképzésen kell részt venniük, és minden elejtett vaddisznóból vér- vagy szervmintát kell venni vizsgálat céljából. A zárt zónában a házisertések kizárólag vágóhídra szállíthatók. Ezenkívül a hatóságok arra kérik a sertéstartókat, hogy tartsák fenn a magas szintű biológiai biztonságot, hogy megvédjék állataikat a fertőzésektől.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com