Back to top

A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok tőke finanszírozása jelentősen visszaesett

A PitchBook előzetes elemzése szerint a két szektor vállalatai 2022-ben valamivel kevesebb mint 30 milliárd $ (12 300 milliárd Ft) tőként vontak be. Ez 44 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami az elemzők szerint a növekvő működési költségek és emelkedő kamatlábak miatt következett be.

Fotó: Adobe Stock

A korábbi években a fellendülés akkor következett be, amikor a vállalkozók egyre jobban felfigyeltek a mezőgazdaság és a hústermelés környezeti hatásaira, valamint az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra. A befektetők számos induló vállalkozást támogattak, olyanokat, amelyek biológiai tápanyag utánpótlást, vertikális farmokat és robotokat, valamint alternatív fehérjéket, például növényi alapú vagy laboratóriumban termesztett húst fejlesztenek.

A PitchBook, egy londoni magán- és kockázatitőke elemző cég szerint az agrártechnológiai és élelmiszeripari beruházások 2022-es csökkenése meredekebb volt, mint a teljes kockázatitőke-finanszírozás 33%-os visszaesése.

Az elemzők szerint a finanszírozás meredek visszaesése abból adódik, hogy sok induló vállalkozás küzd a munkaerő-, energia- és egyéb költségek emelkedésével.

Fotó: iFarm
Sokan kénytelenek voltak felülvizsgálni üzleti modelljüket, míg mások, például a tőzsdén jegyzett alternatív fehérjegyártó cégek, mint a Beyond Meat és az Oatly csökkentették tőkekiadásaikat és munkaerő-állományukat. Néhány vertikális mezőgazdasági vállalat részlegesen felfüggesztette tevékenységét a meredeken emelkedő energiaköltségek miatt.

Az infláció miatt 15-25 százalékkal megnövekedett összköltség miatt néhány korai szakaszban működő vállalkozás küzdeni fog a túlélésért – mondta Mark Lynch, az Oghma Partners munkatársa a The Financial Times kérdésére. A gyorsuló éghajlatváltozás hatásaival és az élelmezésbiztonságra való összpontosítással az elemző szerint a foodtech és az agritech iránti érdeklődés hosszabb távon növekedni fog a befektetők körében.

Tom Brennan, a McKinsey & Company (egy 2021-ben 15 milliárd $-os bevételt elért globális vezetési tanácsadó cég) innovációs vezetője elmondta, hogy mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatot továbbra is befektetési területként tekintik, mivel az innovátorok fenntartható és skálázható technológiákat fejlesztenek ki. Ezért a jelenlegi makrogazdasági környezetben az ezekbe a területekre történő befektetés üzletileg még mindig meggyőzőek.

Forrás: 
The Financial Times

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).