Back to top

Precíziós átállás a gazda szemével – kerekasztal beszélgetés az AGROmashEXPO-n

Precíziós gazdálkodás nélkül már nem lehet hatékonyan termelni. Klímaváltozás, új KAP, gyorsan változó fogyasztói szokások – mind olyan kihívás, melyekre csak folyamatos technológiai fejlesztésekkel lehet választ találni. Erről beszélgetnek az AGROmashEXPO-n 27-én pénteken tapasztalt gazdák, a MATE professzora és az Agrárközösség Kft. szakembere.

Helyszín:

41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás

Időpont:

2023. január 27., péntek, 14:00, H Pavilon Fórum színpad

A gazdálkodók ma talán több kihívással néznek szembe, mint eddig valaha:

Szélsőséges időjárás, gyorsan változó fogyasztói szokások és gazdasági környezet, valamint a 2023-tól életbe lépő közös agrárpolitika zöldítési feltételei.

Összefoglalva úgy kell egyre hatékonyabban termelni, hogy rugalmas, gyorsan reagáló, versenyképes, költséghatékony és zöldebb is legyen a gazdaság. Mindezek megvalósítása precíziós gazdálkodási módszerek és agrárdigitalizációs átállás nélkül szinte lehetetlen. Középhosszú távon azok a gazdaságok tudnak majd továbbra is profitábilisan működni és hatékonyan megküzdeni a mostani és a jövőben várható kihívásokkal, amelyek előre lépnek a precíziós gazdálkodás felé. Hogyan állnak át a gazdaságok a precíziós gazdálkodásra?

A témát olyan szakemberekkel járjuk körül, akik nap mint nap a gazdaságuk fejlődéséért dolgoznak. Olyan gazdák, akik már elindultak azon az úton, melyről nem lehet letérni annak, aki megváltozott világunkban talpon akar maradni.

Beszélgető partnereink

Három a precíziós átállás útján már elindult gazdálkodó:

Nemes Gergő –növénytermesztő, Géderlak

Oláh Márton –növénytermesztő, Sajólád

Czemiczki István -szőlész, borász Tokaj

Dr. Milics Gábor – elnök, Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület; professzor, MATE

Molnár Márton – szaktanácsadó, Agrárközösség Kft.

A beszélgetés témája azok a kihívások és eredmények, amelyekkel a magyar gazdálkodók találkoznak a precíziós átállási folyamat során. A kérdések kitérnek arra is, hogy hogyan lehet elindulni ezen az úton, elvégre mindenki számára nyitott-e a lehetőség, illetve arról is szó esik, hogy milyen szemléletváltás, külső segítség, illetve beruházás szükséges az átálláshoz.

A beszélgetést moderálja Halmos B. Ágnes a Kistermelők lapja főszerkesztője.

Várjuk szeretettel az érdeklődőket a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás pénteki napján, 2023. január 27-én 14:00 órakor a H Pavilon Fórum színpadán!

Regisztrációhoz kattintson ide!

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.