Back to top

Atkamonitoring méhészeknek

A varroa atka gyérítése és irtása a méhészkedés egyik lényeges eleme, fontos hogy a lehető leghatékonyabban végezzük el. Az atkamonitoring nagy segítség ebben.

Az atkakezelés nem bízható a véletlenre. Nem szabad eljutni odáig, hogy amikor már szabad szemmel láthatóvá válik az atkafertőzöttség (lovagló atka, deformált szárny) a méhész pánikszerű atkairtásba kezdjen. Ezzel nem fog sikert elérni és a mézet is szennyezheti.

Korábban már írtunk az atkamonitoringról, és arról, hogy ezt hogyan vigyük vége (lásd itt). Most a tapasztalatok és a bővülő ismeretek tükrében, ezt szeretném kiegészíteni.

Fontos megjegyezni, hogy

a hatékony atkairtás  legelső feltétele, bármilyen furcsának is tűnjön, az, hogy a méheink a lehető legjobb egészségi állapotnak örvendjenek.

Ez főként jó minőségű és megfelelő mennyiségű virágpor fogyasztásával, vagy annak minőségi pótlásával érhető el. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy a jelenleg piacon lévő fehérjés lepények többsége  - Randy Oliver kísérleti tesztjei alapján- nem tartalmazzák optimális arányban a szükséges aminosav összetevőket, sem idehaza sem külföldön. Nagyon bízom benne, hogy ez hamarosan változni fog.)

Ha a méhek egészségi állapota nem megfelelő, akkor az atkaölő szereket is nehezebben viselik és az alkalmazott szerekkel az atkával együtt  a méheinket is elpusztíthatjuk. Ez az eshetőség még savak alkalmazása mellett is fennáll.

A varroa atka monitoringozása  az atka elleni védekezés egyik fontos eleme. Abban segít, hogy valós információhoz jussunk méhállományunk atkafertőzöttségét illetően. 

Tehát meghatározott időszakonként atkalemosást vagy porcukros lerázást végzünk, illetve figyeljük a higiénikus aljra lehulló atkák számát 3-5 családnál.

Azonban a higiénikus alj figyelése próbafújás vagy szublimáció után és az abból szerzett információk nem váltják ki az atkalemosást vagy porcukros lerázást. 

Ha pusztán azt figyeljük, hogy mennyi atka hullik egy-egy próbafújás vagy -szublimáció után, nem fogunk a valóságot megközelítő eredményeket kapni. Ha ilyenkor magas az atkahullás, megijedhetünk és ugyancsak pánikszerű kezelésbe kezdhetünk, ha pedig megnyugtató eredményt kapunk, nyugodtan hátradőlünk, holott a valóságban magas is lehet az atkafertőzöttség. 

Az atkamonitoring azt is elősegíti, hogy ne kezeljünk fölöslegesen és ne terheljük a méheket, ha az nem szükséges. 

A korábban ismertetett alkoholos atkalemosás (lásd itt) hatékony és  előnye, hogy egyszerű eszközökkel is kivitelezhető), de még pontosabb információhoz jutunk a következő eszközökkel és szerekkel:

Alkalmazott szesz a lemosáshoz: izopropil alkohol, 91%-osra hígítva;

Egy megfelelő "pohár" a lemosáshoz: kereskedelemben kapható checkmite, de a méhész is el tud készíteni egy házi eszközt, lásd Randy Oliver erről szóló videóját. 

A kapott eredményt a kirchhaini egyetem táblázatával elemezhetjük ki. (Lásd ugyancsak a hivatkozott cikkünkben.)

Meg kell azt is jegyezni, hogy Randy Oliver legújabban egész állományán - mely többezer méhcsaládból áll-  végez lemosást és a kapott eredmények alapján dönt az egyes családoknál a kezelés szükségességéről, időpontjáról. Vagyis nem egységesen kezeli a méhcsaládjait, hanem az atkafertőzöttségi szintjük függvényében. Ez az eljárás hatékonyabbnak, bár időigényesnek is tűnhet, mint a szúrópróbaszerűen (3-5 családon) végzett lemosás.  

A sikeres atkairtás érdekében ajánljuk továbbá, hogy vezessünk egy egyszerű atkairtási protokollt, mely hasznos segítség lehet az atkairtás kivitelezésében, kontrolljában. (Lásd itt!)

Ajánljuk még:

Válogatás az év méhészeti cikkeiből

Méhészkedés a phaiákok földjén: Korfu a bioméhészet paradicsoma

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.