0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Görögország első LED-világítású üvegháza

A Magikos Kipos néven ismert innovatív kertészet a közelmúltban befejezte hidropóniás rendszerű saláta- és fűszernövény-termesztő üzemének építését. A kertészetbe a Signify vállalat segítségével a Philips GreenPower LED-rendszerét telepítették a növények mesterséges megvilágításához.

Az üzem a görögországi Kastro Viotias városában működik, és az első LED-es világítással rendelkező zöldségtermesztő kertészet a mediterrán országban. A kertészet tulajdonosa, az IGC S.A. vállalat folyamatosan keresi az új, fenntartható termelési módszereket, ezért az üvegházban is innovatív termesztési stratégiákat valósítottak meg.

Egyebek mellett kerülik a vegyszerek és hormonok, valamint a GMO-nak minősülő vetőmagok használatát. A mesterséges megvilágítás a kertészet szerint további lépés a fenntartható termelés felé, és segítségével egész évben biztonságossá és kiszámíthatóvá válik a gazdálkodás.

Pótvilágítással az üvegház a becslések szerint akár évi 9-10 millió fej salátát képes nevelni, és a szükség szerinti világítás lehetővé teszi a terméshozam növelését a hidegebb, felhős hónapokban, valamint csökken a termesztéshez szükséges idő is. A Signify vállalat nagy hangsúlyt helyez a beltéri növénytermesztésre, hogy támogassák az ENSZ fenntarthatósági céljait és az európai zöld megállapodást.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/philips.com/horti