0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Közel ötödével csökkent a kibocsátás

A mezőgazdaság teljes termelési volumene 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé pedig 6,1 százalékkal esett vissza 2022-ben az előző évhez képest. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal december 7-i gyorstájékoztatójából.

Ami nőtt a szektorban, az a szolgáltatások volumene volt: 1 százalékkal emelkedett 2021-hez képest.

A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta, a ráfordítások jelentős drágulása pedig az állattenyésztést is visszavetette.

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a bővüléshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá.

A KSH első, előzetes adatai szerint a gabonafélék mennyisége összességében 37, ezen belül a kukoricáé 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18, az árpáé pedig 10 százalékkal esett vissza.

A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35 százalékkal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16 százalékkal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65 százalékkal növekedett. A szőlő mennyisége 1,9 százalékkal csökkent.

Az állattenyésztés már említett teljes termelési volumencsökkenésén belül az élő állatok termelése 8, az állati termékek termelése pedig 2 százalékkal volt kevesebb 2021-hez képest.

A folyó termelőfelhasználás volumene 5,7 százalékkal mérséklődött, ára viszont összességében 43 százalékkal emelkedett. Az első adatok alapján a szolgáltatási díjon kívül az összes ráfordítás volumenében csökkenés következett be, a legnagyobb mértékben – 15 százalékkal – a műtrágya- és talajjavítószer-felhasználás volt kevesebb.

A mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 15 százalékkal, az inflációt figyelembe véve 38 százalékkal csökkent.

A szektor GDP-hez való hozzájárulása az első három negyedév mindegyikében negatív volt: január–márciusban mínusz 0,1, április–júniusban mínusz 1,1, július–szeptemberben mínusz 1,8 százalékpont. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,3 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 1,4 százalékkal növekedett, a vállalkozói jövedelem 3,1 százalékkal esett vissza. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme 4,9 százalékkal lett kevesebb az előző évhez képest.

Forrás: KSH