A kutatók 119 315 ember 36 éven át tartó étkezési szokásait elemezve összehasonlították ezeket a szokásokat négy elismert, egészséges táplálkozási rendszerrel: az egészséges táplálkozási indexszel, az alternatív mediterrán étrenddel, az egészséges növényi alapú táplálkozási indexszel és az alternatív egészséges táplálkozási indexszel.
A tanulmány szerint ezeknek a táplálkozási mintáknak legalább egyikéhez való szoros ragaszkodás csökkentette a korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a légzőszervi megbetegedések kockázatát.
A kutatók hozzáteszik, hogy ez megfelel a hivatalos amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatásoknak (Dietary Guidelines for Americans, DGA), amelyek többféle egészséges táplálkozási mintát ajánlanak az egyéni preferenciáknak, kultúráknak és egészségügyi szükségleteknek megfelelően, valamint számos tippet adnak a szervezet számára jótékony hatású táplálkozásra.
„Az amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatások célja, hogy tudományosan megalapozott étrendi tanácsokat adjanak, amelyek elősegítik az egészséget és csökkentik a főbb krónikus betegségek számát” – mondja Frank Hu, a massachusettsi Harvard TH Chan School of Public Health táplálkozás-epidemiológusa. „Ezért kritikus fontosságú megvizsgálni a DGA-k által ajánlott táplálkozási minták és a hosszú távú egészségügyi eredmények, különösen a halálozás közötti összefüggéseket.”
Az alternatív mediterrán étrend pontszáma átfogó, figyelembe veszi a gyümölcsökre, halakra, diófélékre, alkoholra és más élelmiszerekre vonatkozó adatokat. Az egészséges növényi étrend index, az egészséges növényi alapú élelmiszereket (mint a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék) az egészségtelen növényi alapú élelmiszerekkel (mint a finomított gabonafélék és a magas cukortartalmú élelmiszerek) és az állati eredetű élelmiszerekkel szemben rangsorolja. Végül az alternatív egészséges táplálkozási index a zöldségektől a cukros italokig mindent figyelembe vesz, főként azt, hogy ez hogyan függ össze a krónikus betegségekkel. A tanulmány eredményei alapján kiváló ötlet elkezdeni követni legalább az egyik ilyen étkezési mintát.
Bár a kutatásból nem lehet konkrétan arra következtetni, hogy ezek a táplálkozási szokások hosszabb életet okoznak – mivel inkább önbevallásos adatokra támaszkodik, mint tudományosan naplózottra -, ugyanakkor az összefüggés egyértelműen látható a helyes táplálkozás és az egészségügyi előnyök között.
Az étrenddel és az egészséggel foglalkozó tanulmányokból nincs hiány, bár az ajánlások életkortól és testfelépítéstől függően változhatnak. A szakértők szerint a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek gyakran javasoltak, míg a halat, a tojást és a tejtermékeket általában mértékkel érdemes fogyasztani.
Egyértelmű, hogy mennyire fontos, hogy egész életünk során elkötelezzük magunkat az egészséges táplálkozás mellett, ha hosszú életet szeretnénk. „Eredményeink értékesnek bizonyulnak majd a 2025-2030-as étrendi iránymutatások tanácsadó bizottsága számára, amelynek a különböző étkezési szokások és az egészségi állapotot érintő jelenlegi adatok értékelése a feladata” – mondja Hu.