0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 14.

4 étkezési minta a korai halálozás alacsonyabb kockázatához

Rengeteg diétás tanáccsal találkozhattunk már, de az ételek és az egészség közötti kapcsolatról szóló tudományos eredmények nem mindig egyértelműek. Egy új tanulmány négy olyan étkezési mintát azonosított, amelyek alacsonyabb halálozási kockázattal járnak.

A kutatók 119 315 ember 36 éven át tartó étkezési szokásait elemezve összehasonlították ezeket a szokásokat négy elismert, egészséges táplálkozási rendszerrel: az egészséges táplálkozási indexszel, az alternatív mediterrán étrenddel, az egészséges növényi alapú táplálkozási indexszel és az alternatív egészséges táplálkozási indexszel.

A tanulmány szerint ezeknek a táplálkozási mintáknak legalább egyikéhez való szoros ragaszkodás csökkentette a korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

Bár az étrendek különböznek, közös pontjuk, hogy mindegyik tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket és hüvelyeseket.

A kutatók hozzáteszik, hogy ez megfelel a hivatalos amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatásoknak (Dietary Guidelines for Americans, DGA), amelyek többféle egészséges táplálkozási mintát ajánlanak az egyéni preferenciáknak, kultúráknak és egészségügyi szükségleteknek megfelelően, valamint számos tippet adnak a szervezet számára jótékony hatású táplálkozásra.

„Az amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatások célja, hogy tudományosan megalapozott étrendi tanácsokat adjanak, amelyek elősegítik az egészséget és csökkentik a főbb krónikus betegségek számát” – mondja Frank Hu, a massachusettsi Harvard TH Chan School of Public Health táplálkozás-epidemiológusa. „Ezért kritikus fontosságú megvizsgálni a DGA-k által ajánlott táplálkozási minták és a hosszú távú egészségügyi eredmények, különösen a halálozás közötti összefüggéseket.”

Az egészséges táplálkozás index például az összes fő élelmiszercsoportból, beleértve a gyümölcsöket, a zöldségeket és a tejtermékeket is, ajánlott mennyiségeket ad meg.

Az alternatív mediterrán étrend pontszáma átfogó, figyelembe veszi a gyümölcsökre, halakra, diófélékre, alkoholra és más élelmiszerekre vonatkozó adatokat. Az egészséges növényi étrend index, az egészséges növényi alapú élelmiszereket (mint a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék) az egészségtelen növényi alapú élelmiszerekkel (mint a finomított gabonafélék és a magas cukortartalmú élelmiszerek) és az állati eredetű élelmiszerekkel szemben rangsorolja. Végül az alternatív egészséges táplálkozási index a zöldségektől a cukros italokig mindent figyelembe vesz, főként azt, hogy ez hogyan függ össze a krónikus betegségekkel. A tanulmány eredményei alapján kiváló ötlet elkezdeni követni legalább az egyik ilyen étkezési mintát.

Bár a kutatásból nem lehet konkrétan arra következtetni, hogy ezek a táplálkozási szokások hosszabb életet okoznak – mivel inkább önbevallásos adatokra támaszkodik, mint tudományosan naplózottra -, ugyanakkor az összefüggés egyértelműen látható a helyes táplálkozás és az egészségügyi előnyök között.

Amint azt az amerikaiaknak szóló táplálkozási irányelvek megállapítják, az Egyesült Államokban 10 felnőttből legalább 6 valamilyen krónikus betegségben szenved, amely az étrendjéhez vezethető vissza.

Az étrenddel és az egészséggel foglalkozó tanulmányokból nincs hiány, bár az ajánlások életkortól és testfelépítéstől függően változhatnak. A szakértők szerint a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek gyakran javasoltak, míg a halat, a tojást és a tejtermékeket általában mértékkel érdemes fogyasztani.

Egyértelmű, hogy mennyire fontos, hogy egész életünk során elkötelezzük magunkat az egészséges táplálkozás mellett, ha hosszú életet szeretnénk. „Eredményeink értékesnek bizonyulnak majd a 2025-2030-as étrendi iránymutatások tanácsadó bizottsága számára, amelynek a különböző étkezési szokások és az egészségi állapotot érintő jelenlegi adatok értékelése a feladata” – mondja Hu.

Forrás: sciencealert.com