Back to top

Áldott állatok

Január 17-e a keresztények számára Remete Szent Antal napja. Ő az állatok egyik legfőbb védelmezője. Hazánkban főleg a háziasszonyok imádkoztak hozzá, kérték aprójószágaik védelmét. Ma is élő hagyomány, hogy ilyenkor megáldják a jószágot és a kis kedvenceket is. Hazánkban is több templomban tartanak „állatos” misét.

Fotó: szaleziak.hu
Katolikus dél-európai országokban a hazainál élőbb hagyomány, hogy január 17-én megáldják az állatokat. Számos beszámoló olvasható arról, hogy ekkor a misére a házi kedvenceket is elviszik, sőt a vatikáni Szent Péter tér ilyenkor szinte állatfarmmá változik, ahol a szaléziak.hu beszámolója szerint „az olasz állattenyésztők szövetségének szervezésében megáldják a jószágokat Remete Szent Antal apát napján. Az esemény valóságos turistalátványosság. Sok római lakos jelenik meg kutyájával és macskájával, hogy ezek a házi kedvencek is részesüljenek az áldásban. Felvonulnak a rendőrség, a csendőrség és a pénzügyőrség lovas egységei és az állami fegyveres erők kutyás csoportjai is.”

Fotó: mmg

Az „állatvédő” Remete Szent Antal 251-ben vagy 252-ben egy jómódú egyiptomi családba született. Húszéves volt, amikor meghaltak szülei. A fiú úgy döntött, hogy megszabadul a gazdagság nyűgétől, és isten szolgálatába lép. Eladta a családi birtokot, annyi pénzt visszatartott, ami húga jólétéhez szükséges volt, a többit pedig a szegényeknek adta. Ezután elvonult a sivatagba, remetének állt.

Remete Szent Antal kultusza először a keleti egyházakban, majd később a nyugati keresztény területeken is elterjedt: a neve napján megszentelték az istállót és a jószágot. Így volt ez a középkorban a Magyar Királyságban is, a kultusz elemeit pedig a korábbi táltos hagyományok is gazdagították.

Remete Szent Antal Piero di Cosimo festményén, készült 1480 körül
Remete Szent Antal Piero di Cosimo festményén, készült 1480 körül
Fotó: Wikimedia Commons
Remete Szent Antalt a középkori festményeken disznóval ábrázolták, sőt akkoriban a családok, keresztény közösségek évente egy-egy disznót ajánlottak föl Remete Szent Antal követőinek, az antonitáknak. Ezeket a jószágokat külön nevelték, nyakukra csengőt akasztottak, amelynek hangja állítólag elriasztotta a gonosz erőket. Ezeknek a disznóknak mindenütt szabad volt legelni.

A Remete Szent Antalhoz fűződő néphagyományokat sok helyen átruházták Páduai Szent Antalra, akinek június 13-án van az ünnepe. Ezért igen sok állattartással kapcsolatos hiedelem és szokás kapcsolódott e nyári naphoz: nem fogták be a jószágot, de láncon hajtották át, miközben a gazda azt mondta: „Legyetek erősek, mint a vas, tartsatok össze, mint a lánc, Páduai Szent Antal őrizzen meg a vad­állatoktól!”

 

források: Magyar Néprajzi Lexikon, szaleziak.hu, spanyolbanotthon.blog.hu, magyarkurir.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.