0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megújulás miatt leállítja a Nébih az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszert

Értékelve a tavalyi év tapasztalatait több újítást is bevezet a Nébih az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben. Az állatorvosoknak a decemberi jelentéseket, az előírásoknak megfelelően, január 15-éig kellett rögzíteniük a felületen. E héttől a rendszer átmenetileg nem elérhető annak érdekében, hogy a januári adatok leadásakor már az új funkciókat is használhassák az állatorvosok és meghatalmazottjaik.

Tavaly év eleje óta az állatorvosoknak havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról. Az érintettek az adatszolgáltatási kötelezettségnek a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (https://upr.nebih.gov.hu/) keresztül tehetnek eleget.

Az első csaknem egy év tapasztalatai rávilágítottak néhány tipikus hibára, félreértésre. Ezek egyike, hogy

minden esetben az állatoknak ténylegesen beadott gyógyszerek mennyiségét kell felvezetni a felületre és nem a megrendelt vagy vényre felírt kereskedelmi mennyiséget.

Szintén többeknek gondot okozott, hogy a gyógyszeres takarmányok esetén az adatrögzítéskor nem a kereskedelmi forgalomban lévő termék nevét kell megadni, hanem a bennük lévő állatgyógyászati készítményét. A bejelentő rendszer adatbázisában is csak utóbbiak érhetők el.

Az állatorvosok az adatszolgáltatáshoz meghatalmazottak segítségét is igénybe vehetik.

Ennek kapcsán azonban a 2022-es év változásai közül fontos kiemelni, hogy minden meghatalmazott esetében kötelező megadni, mely konkrét tenyészet(ek) esetében járhat el, azaz rögzítheti az adatokat.

A jelentést pedig továbbra is kizárólag az állatorvos véglegesítheti. Lényeges szem előtt tartani, hogy cég a felhasználási adatokkal kapcsolatos feladatokra nem adhat meghatalmazást, meghatalmazott pedig kizárólag magánszemély lehet.

A hivatal az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján számos, a felület használatát segítő funkció bevezetésén is dolgozik. A fejlesztések élesítése érdekében a rendszere e héttől átmenetileg nem elérhető. A cél, hogy a januári adatok leadásakor már az új funkciókat is használhassák az érintettek.

Forrás: Nébih