Back to top

Nemzetközi verseny a fiatal szakképzett szakemberekért

Napjaink gazdasági helyzetében még inkább felértékelődik a képzett szakemberek jelentősége. A különféle szakmákban való kiteljesedéshez remek lehetőséget nyújtanak a kétévente induló Euroskills és a Wordskills nemzetközi versenyek megmérettetései, amik nemcsak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, de egy életre szóló élményt is nyújtanak a résztvevőknek.

Ezúttal a kertépítő szakma kiválóságaival, Hutter Péter és Bokor Péter versenyzőkkel, illetve Gódorné Hasenauer Zita kertészmérnökkel, a fiúk felkészítőjével a verseny sajátosságairól és az ott szerzett tapasztalatokról beszélgetett Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Hogyan mérik össze tudásukat a versenyzők a szakmák világbajnokságán? | WorldSkills kertépítők | MMG

 

 

16 ország 32 versenyzője között Bokor Péter és Hutter Péter harmadik helyezést értek el
16 ország 32 versenyzője között Bokor Péter és Hutter Péter harmadik helyezést értek el
Fotó: Worldskills flickr
Wordskills és az Euroskills intézményrendszerének megalakulása egészen 1947-ig nyúlik vissza, és azt a célt szolgálta, hogy a II. világháborút követő nehéz gazdasági helyzetben minél több fiatalnak irányt mutasson valamilyen szakma kiválasztásában és kitanulásában, ugyanis akkor (ahogyan most is) a középszintű szakképzett szakemberek hiánya megnehezítette a gazdasági fejlődést.

Az első versenyt ’47-ben rendezték meg Spanyolországban, mostanra pedig odáig fejlődött a versenysorozat, hogy váltott évben: egyszer az Euroskills-t, a szakmák Európa-bajnokságát, a következő évben pedig a Wordskills-t, a szakmák világbajnokságát rendezik meg, mindig más országban.

Összesen 87 tagország részese a rendszernek; Magyarországon pedig először 2018-ban rendezték meg az Euroskills versenyt Budapesten, a Hungexpo területén.

– Ezek a versenyek felpezsdítik a szakiskolák szakképzéseit: piaci szereplők, szponzorok lépnek kapcsolatba az intézményekkel, új, átfogóbb szakmai-oktatási anyagokat kapnak a diákok, magyarán a versenyre való felkészítés idejére felvirágzik a szakképzés. Összesen 64 féle szakma képviselteti magát ezeken a rendezvényeken, a fodrásztól az autószerelőn át egészen a kertépítőig, sokféle szakma megtalálható, köztük az asztalos szakma is, ami jelenleg a legnépszerűbb Magyarországon – mondja Gódorné Hasenauer Zita.

Fotó: Bokor Ádám

Hutter Péter és Bokor Péter a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolában végeztek, Hutter Péter már a szakmában dolgozik, míg Bokor Péter felkészítőként segíti a fiatalabb diákokat, versenyzőket.

– Az alapos felkészítés jelentősen meghatározza később a versenyeredményt, ezúton is köszönjük szépen felkészítőnknek a segítséget és a közreműködést.

A verseny egyébként egy igen komplex bemutatókert megépítéséből állt, amit egy 6x7 méteres alapterületen kellett létrehozni.

Számos kerti elemet kellett a meghatározott módon összhangban kialakítani: burkolást, különféle famunkákat, vízarchitektúrát kellett egységessé formálni valamilyen innovatív megoldással kiegészítve, valamint az adott rendező ország karakterisztikájának kell szerepelnie a végső megvalósításban – meséli Bokor Péter.

A magyar versenykert. A világbajnokság építési feladata összehasonlíthatatlanul szerteágazóbb volt minden korábbinál
A magyar versenykert. A világbajnokság építési feladata összehasonlíthatatlanul szerteágazóbb volt minden korábbinál

A létrehozott kertet versenybírák értékelték, amelyben közreműködött Gódorné Hasenauer Zita is:

– A nemzetközi versenyszabályzat 250 oldalon keresztül ismereti a kritériumokat, tehát összetett bírálati rendszerről van szó. A verseny előtt a bírák átvizsgálják, hogy minden résztvevőnek ugyanolyan és ugyanannyi alapanyagok vannak kikészítve a feladat teljesítésére, magyarán egyenlő feltételek mellett zajlik-e a verseny. A versenyzők megérkezésükkor kézhez kapnak egy mintegy 150 oldalas tervdokumentációt, amiben minden, a feladat végrehajtásához szükséges információ szerepel.

Fotó: Bokor Ádám

A verseny kezdetétől a bírák folyamatosan figyelik a munkafolyamatokat, értékelik azokat: a munkaterület tisztaságát, az ergonómiát, a munkavédelmet, a csapatmunkát, a szerszámhasználatot és az anyaghasználatot is.

Végül a különféle folyamatokra kapott pontokból tevődik össze az összpontszám, ez határozza meg a csapatok közötti sorrendet – ismertette a szakember.

A verseny fizikálisan és mentálisan is leterhelte a fiatal kertépítőket, mégis az egyik legmaradandóbb emléküknek nevezték a rendezvényt. Ezeknek a versenyeknek abban rejlik a szépsége, hogy egy csapatnak csak egyetlen esélye van megmutatni szakmai tudását, a következő évben új csapat, új fiatalok érkeznek, lehetőséget adva ezzel szakmai tehetségük megmutatására.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A talajromlás erősödése és a talajjavítás reneszánsza várható

A szántó művelési ágú hazai földrészletek fele eleve javításra szorul, mert különböző mértékben mészhiányos barna erdőtalajok (főként a Dunántúlon) és szikes, különböző szolonyeces réti talajok (az Alföldön, főként a Tiszántúlon).

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

A mezőgazdaság pozitív hatása a napelemekre

Az Applied Energy folyóiratban megjelent Cornell Egyetem új kutatása szerint a napelem parkokban a mezőgazdasági növények termesztése növelheti az élelmiszertermelést, valamint javíthatja a napelemek teljesítményét és élettartamát.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.

Magyar biodiverz magkeverékek

A díszkertészek februári szakmai konferenciáján több előadás érintette a magkeverékek kérdéskörét. A szakemberek hazai fejlesztésű biodiverz magkeverékek vetését javasolták zöldtetőkre és szabadföldre. Egy másik előadásban a vadvirágkeverékek és a virágos fűmagkeverékek alkalmazásának tudnivalóit összegezték.

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A permetszer hatékony kijuttatása pénzben mérhető

A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, neki is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok, és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Két évtizede készülnek CLAAS erőgépek Le Mans-ban

Húsz évvel ezelőtt, 2003. február 23-án írta alá Helmut Claas a Renault Csoport részeként traktorgyártással foglalkozó Renault Agriculture többségi tulajdonrészének felvásárlását rögzítő szerződést. Azóta a CLAAS – teljes gépesítési rendszereket kínáló szolgáltatóként – fokozatosan erősítette pozícióját a nemzetközi piacokon, különös hangsúlyt fektetve a hatékonyságra és a termelékenységre, valamint a korszerű gyártási folyamatokra.