0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Az agráregyetemek önköltséges képzéseinek az ára alig változott

Sajtóértesülések szerint 10-12 százalékos, átlagosan 40-50 ezer forintos áremelkedéssel kell számolnia mind Budapesten, mind vidéken az egyetemek önköltséges képzéseire idén jelentkező hallgatóknak. Ez a BSc-képzések esetében 280-350 ezer forintos plusz anyagi terhet jelent a diploma megszerzéséig.

Vannak olyan „sikerszakok”, amelyeknél úgy ítélte meg az egyetemek vezetése, hogy akár 80 ezer forinttal is emelni lehet a költségtérítés összegét. A hír alapján a Magyar Mezőgazdaság körkérdést intézett az agrárfókuszú egyetemekhez, hogy ők milyen mértékben emelték az önköltséges képzések díját.

Az önköltségi díjak határértékeit alapvetően meghatározza a felsőoktatási intézmények alaptevékenységének finanszírozásáról szóló 389/2016. (XII.2.) korm. rendelet, illetve annak 1. sz. melléklete. Az állami ösztöndíjas képzések és hallgatók vonatkozásában az önköltségi díjat a hivatkozott jogszabály 1. sz. melléklete alapján lehet meghatározni.

A 2022. évi általános felvételi eljárástól kezdődően a felsőoktatási intézményeknek lehetősége volt arra, hogy az önköltséges hallgatók vonatkozásában eltérjenek az állami ösztöndíjas hallgatókra megállapított önköltségi díjtól.

A gyakorlatban az önköltséges hallgatók részére az önköltségi díj maximum 20%-kal lehet alacsonyabb, mint az állami ösztöndíjas hallgatókra megállapított díj (melyet értelemszerűen nem az állami ösztöndíjas hallgatók fizetnek meg), felfelé viszont korlátlanul emelhető az önköltségi díj.

Az Állatorvostudományi Egyetem tájékoztatása szerint ők nem tervezik az önköltséges képzések díjának a megváltoztatását.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (Hódmezővásárhely) tájékoztatása szerint ők a felsőoktatási szakképzésben (FOSZ) és az alapképzésben (BSc) tavaly szeptemberben emelték a költségtérítési díjat 20-25 ezer forinttal, ami egyelőre nem változik tovább. Néhány szakirányú továbbképzés esetében idén szeptemberben hasonló mértékű emelés várható, de a mesterképzésben (MSc) az önköltség díja változatlan marad.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara az előzőekhez hasonló változásról számolt be a tandíjak kapcsán.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen még a 2021-es felvételi eljárások idején megkezdődött az önköltési díjak egységesítése, mivel a jogelőd felsőoktatási intézményeknél jelentős eltérések mutatkoztak az önköltségi díjban. Általános rendező elv, hogy az önköltségi díjat a korm. rendelet 1. sz. melléklete szerint a képzési területre és képzési szintre megállapított maximális önköltségi díj összeghez igazítják, tehát jellemzően a jogszabály szerinti maximális összeget határozzák meg. Ez alól kivételt jelentenek az angol nyelvű képzések, ahol a jogszabály adta – fent hivatkozott – lehetőséggel élve magasabb önköltségi díjakat állapítanak meg.

A 2023. évi felvételi eljárásokra meghirdetett képzések önköltségi díjai nem változtak jelentős mértékben 2022. évhez képest, általában nem történt emelés. A MATE jellemzően minden állami ösztöndíjas finanszírozási formában meghirdetett képzését meghirdeti önköltséges finanszírozási formában is.

A nagy létszámú szakokon jellemzően nem változott az önköltséges finanszírozási formára jelentkezők és felvettek számának aránya az állami ösztöndíjas képzéshez képest. 

A képzések átlagos önköltségi díja képzési területenként és képzési szintenként eltérő, az alábbiakban a teljesség igénye nélkül adok meg adatokat:

  • agrár képzési terület, alapképzések: 350.000 Ft/félév, mesterképzések: 500.000 Ft/félév
  • gazdaságtudományok képzési terület, alapképzések: 350.000 Ft/félév, mesterképzések: 400.000 Ft/félév
  • műszaki képzési terület: alapképzések: 325.000 Ft/félév, mesterképzések: 500.000 Ft/félév
  • felsőoktatási szakképzések: 200.000 Ft/félév

Érdekes módon, a felsőoktatási szakok közül a gazdálkodási, a menedzsment-, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügyi-számviteli szakok tandíja emelkedik a legnagyobb mértékben, viszont a forrásigényesebb, sok gyakorlati eszközt (köztük labormunkát, tangazdaságot) igénylő szakokat fenntartó egyetemek csak kis mértékben tudják érvényesíteni a tandíjakban a jelentősen emelkedő költségeiket.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság