0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fókuszban a fenntarthatóság

Nyolcadik alkalommal vehették át díjaikat a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertesei. A pályázatot nyert fiatal agrárszakemberek olyan témákban végezte kutatásokat, mint a körforgásos gazdálkodás, a klímaváltozás hatásai, a napelemek használata a növénytermesztésben, az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatása, bio hulladékok hasznosítása, a biodiverzitás megőrzése.

Olyan szakterületek, amelyek a ma gazdálkodói elé állított kihívásokra, mind a klimatikus mind a pedig a fogyasztók által támasztott elvárásokra választ tudnak adni, innovatív újításokat tudnak kínálni. Az „így szoktuk” gazdálkodásának ideje lejárt, a megfelelő eszközökkel, újfajta gazdálkodási szemlélettel kell a megváltozott időjárási körülményekre és az EU által támasztott fenntartósági követelményekre, a szektor jelenlegi és jövőbeni kihívásaira reagálni.

Cél a friss gondolkodás, az új ötletek, megoldási javaslatok ösztönzése, a fenntartható fejlődés támogatása.

Egyre komolyabb kihívásokkal néz szembe a hazai agrárium. A mezőgazdasági és élelmiszeripari mikro-, kis- és középvállalkozásainak várakozásait mutató K&H agrárindex másfél éve, 2021 második negyedéve óta csökkenő trendet mutat, és jelenleg 7 ponton áll az elmúlt évek 20 pont körüli átlagértékéhez képest. A felmérés szerint a fő kihívást jelenleg az infláció, az energiaköltségek növekedése és a megfelelő munkaerő hiánya jelenti a cégek számára. Emellett a következő termelési ciklusra jelentősen megemelkednek a beszerzési árak, ezért az agrárium működőtőke szükséglete intenzívebb. A tavalyi aszály után pedig most a rendkívül enyhe téli időjárás okoz fejfájást a gazdáknak.

Ebben a helyzetben nem lehet halogatni a szükséges beruházásokat, ugyanis csak a modern, innovatív eszközökkel tudnak hatékonyabban, fenntarthatóbban és a fogyasztói igényekhez igazodva termelni a cégek

– hangsúlyozta Demeter Zoltán, a K&H Agrár fejlesztési főosztály vezetője.

Emellett azzal is szembe kell nézni, hogy a 23-27-es Európai Uniós támogatási ciklus nagyjából 3000 milliárd forint fejlesztési támogatásának nagy része már fenntarthatósági kritériumokhoz van kötve.

A közös agrárpolitika (KAP) egyik meghatározó eleme ugyanis a zöld fenntarthatóság elérése, ami magába foglalja a környezetvédelmet, illetve a tájkép és biodiverzitás megőrzését, a vegyszerhasználat csökkentését és a környezetkímélő technológiák alkalmazását. Mindez egyértelműen mutatja az irányt, hogy az agrárium fejlesztéseinek a fenntartható fejlődést szolgáló megoldások felé kell mozdulnia. Ennek megvalósításában és alkalmazásában meghatározó szerepe van a fiatal, a fenntarthatóságra és innovációkra nyitott agrárszakembereknek

– emelte ki a szakértő a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat átadóján, amely 2015 óta díjazza és támogatja a hazai agrárképzésben részt vevő hallgatók tanulmányait, kutatásait.

A három kategóriában – PhD, mesterképzés és alapképzés – idén 17 felsőoktatási intézmény 35 karán hirdették meg a pályázatot, ahonnan 44 pályamunka érkezett. A 2022-es pályázat egy újítással gazdagodott a képzőintézmények motiválására.

A legtöbb nyertes pályázatot adó intézmény részére minden évben egy vándorkupát adnak át elismerésül. Az idei évben a Debreceni Egyetem érdemelte ki ezt a különdíjat.

K&H a fenntartható agráriumért 2022 díjazottjai PhD kategóriában:

  1. helyezett: Kiss Nikolett Éva, Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
    Broiler csirke tartáshoz kapcsolódó környezeti terhelés értékelése körforgásos szemlélet alapján
     
  2. helyezett: Török Evelin, Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
    Kiesési kockázatok értékelése a hazai tejtermelő szarvasmarha állományokban
     
  3. helyezett: Kaszás László, Debreceni Egyetem Kerpely Kálmán Doktori Iskola
    Csicsóka ökotípusok összehasonlító vizsgálata zöld biomassza hasznosítás céljából

A mesterképzés kategória nyertesei:

  1. helyezett: Szabó Bence és Wágner Árpád, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar
    IMU alapú elmozdulásmérő eszköz fejlesztése és ennek alkalmazása talajáramlások vizsgálatában, diszkrételemes modellek kalibrációjához
     
  2. helyezett: Kádár Tamás László, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar
    A kocsánytalan tölgy kisfajok ökológiai elkülönítése és felhasználási lehetőségei a Jakab-hegy térségében
     
  3. helyezett: Szám Dorottya, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus
    Botrytis cinerea extracelluláris fehérjék hálózatának vizsgálata

Az alapképzés kategória nyertesei:

  • Fesztóry Ottó, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Kar
    Napelemek és alma ültetvény kombinálásának előnyei
     
  • Hock Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet
    A klímaváltozás hatása a szőlő fenofázisaira kettős metszéssel elért késleltetés alapján
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/K&H